4G ihalesi yaklaşırken, son durum…

18 Eylül 2018 0 Yazar: Musa Savaş

Ankara kulisleri siyasetle uğraşa dursun, Telekom sektörünün gündeminde çok önemli bir ihale var. 26 ağustosta yapılması beklenen 4G ihalesi, sektör açısından yeni eşik. Kısaca hatırlatalım; IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) hizmet ve altyapılarına ilişkin mobil elektronik haberleşme şebekesi kurulması, geliştirilmesi, işletilmesi ve yetkilendirme süresi sonunda BTK ya da göstereceği bir kuruluşa çalışır vaziyette ve bedelsiz devredilecek olan sistem için, 5 farklı bantta 20 ayrı frekans paketi ihale edilecek ve lisanslar 20 nisan 2029 tarihine kadar yani 14 yıl için geçerli olacak.

İhalenin toplam ilk başlangıç bedeli 2.298.067.661 Euro olarak belirlendi. İhale sonucunda 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz ve 2100 MHz frekans bantlarında tamamı GSM İmtiyaz Sözleşmesi ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmesi sahibi olmak üzere en fazla 3 işletmeci, 2600 MHz frekans
bandında ise 3’ü GSM İmtiyaz Sözleşmesi ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmesi sahibi istekliler olmak üzere en fazla 4 işletmeci yetkilendirilecek.

En son teknoloji LTE Advanced olacak

Hatırlayacaksınız, mart ayında duyurulan ihale ile ilgili bazı tartışmalar yapıldı ve bunun sonucunda önce ihale ertelendi ve en önemlisi şartnamesi değiştirildi.

BTK’yı yeni şartnamedeki 2 husus için kutlamamız lazım. Sektörün büyük çoğunluğu da memnun. Bunların ilki LTE Advanced konusu. 4G teknolojileri dünyada 6 yıl önce kurulmaya başlandı ve bugün 130 ülkede LTE (Long Term Evaluation) denilen 4G var. 2015 itibariyle ise 4G’nin gelişmişi yani LTE Advanced şebekeler kurulmaya başlanıyor. BTK’nın ilk şartnamesinde LTE vardı. Değişen şartnamede ise LTE Advanced var.

Bu tabii ki öncelikle ülkemizin “en son teknolojiyi” kuruyor olması açısından önemli. Ama yanısıra bir başka durum söz konusu. Bu sektörde ilk defa önemli bir ürünümüz var. Argela-Netaş-Aselsan işbirliği ile Türkiye ilk defa baz istasyonu üretti. ULAK adını taşıyan bu sistemin önemini şöyle
belirtelim; yerli otomobilden bahsettiğimiz günümüzde, en az onun kadar önemli. Çünkü 4G demek önümüzdeki 14 yıl içinde 30 milyar dolar yatırım demek. Bu yatırımın da en önemli parçası baz istasyonlarıdır.

ULAK cari açığı azaltacak bir ürün

Buradaki olay şu; 30 milyar dolarlık yatırımın içindeki en önemli kalemlerden olan baz istasyonları için tasarruf etme olanağımız var. Giderek de Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedef doğrultusunda 5G’ye doğru bir temel sağlamış oluyoruz.

BTK’nın yeni şartname konusunda kutlanması gereken ikinci nokta da bu. BTK şebeke kuracak operatörlerin şebekelerinde yerli katkı oranları için sınır koymuş durumda. Bu oranlar ilk yıl için yüzde 30, daha sonra yüzde 40 ve sonra da yüzde 45 olarak veriliyor. Bu konuyla ilgili düşüncelerimizi daha önce sizlerle paylaşmıştık.

Sanayiciler yeni yatırım alanını farkında mısınız?

Bu oranlar bize ne anlatıyor derseniz; bu oranlar bize şebekede kullanılacak olan parçalar için yerli firmaların başlatılabileceğini ve büyüyebileceğini gösteriyor. Telekom alanında holdinglerin girip,
sonra mutsuz olup çıktıklarını biliyoruz. Ama bu aynı şey değil. Bir ülkedeki operatör sayısı sınırlıdır ama o operatörlere mal satacak olan firmalar için şu anda 30 milyar doların bir kısmını kapsayacak olan bir pazar doğuyor. Sanayicilerimizin bu konuya acilen eğilmeleri lazım.

(Bu yazının bir kısmı 23 Ağustos 2015 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)