Bilişim ve eğitim

8 Aralık 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Bilişimsiz eğitim mi yoksa eğitimsiz bilişim mi? Böyle bir tartışma açacak değilim. Değinmek istediğim konu Bilişim sektörünün eğitime verdiği destekle ilgili. Bilişim sektörünün lokomotifi olan operatörlerin sosyal sorumluluk olarak yaptıkları eğitim projeleri gerçekten göz kamaştırıyor. Şöyle bir derleyip toparlayalım dedik büyük bir işle karşılaştık.

Bu konuda liderliği Türk Telekom yapıyor. Türk Telekom’un eğitim ile ilgili sosyal sorumluluk projeleri Türk Telekom Okulları, İnternet Evleri ve Vitamin Bağışı ismiyle üç başlık altında toplanıyor.

Türk Telekom, “Türk Telekom Okulları” projesi ile Türkiye’nin çeşitli illerinde eğitim tesisleri inşa ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında “Eğitime Tam Destek” kampanyası çerçevesinde toplam 76 adet eğitim binası yapıyor. Türk Telekom Okulları projesi tamamlandığında toplam 76 adet eğitim binasında, 30 bini aşkın öğrenci modern eğitim ortamına kavuşacak.

İnternet Evleri projesi kapsamında, ülkenin dört bir yanında ücretsiz internet hizmeti sunan, her birinde geniş bant internet erişimine sahip ortalama 20 adet tam donanımlı bilgisayar bulunan, tam 967 Türk Telekom İnternet Evi hizmete girdi. İnternet Evleri projesi tamamlandığında 81 ilin ilçelerinde toplam 1000 internet evi hizmete sunulmuş olacak.

Türk Telekom grup şirketi olan Sebit’in geliştirdiği interaktif eğitim yazılımı Vitamin, Türk Telekom tarafından 2008-2009 öğretim yılında 33 bin kamu ilköğretim okuluna ücretsiz olarak sunulmaya başlandı. 2009 yılı sonunda kullanıma sunulan Vitamin Lise versiyonu da yaklaşık 5950 liseye bağışlandı. Bugüne kadar yaklaşık 9 milyon öğrenci Vitamin’den ücretsiz olarak faydalandı. Vitamin eğitim seti ayrıca www.mebvitamin.com adresi üzerinden tüm kamu ilköğretim okulu öğretmenlerine hediye edildi.

Turkcell tarafına baktığımızda da eğitime bir çok desteğin verildiğini görüyoruz. En çok bildiğimiz ve 11 yıldır devam eden “Kardelenler” projesini herhalde duymayan kalmamıştır.

2000 yılında Turkcell ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulan Kardelenler projesi, Türkiye genelinde, okuma azmi ve kararlılığı gösteren 5.000 kız öğrenciye eğitim bursu vererek başladı. 2007 yılında Turkcell projenin kapsamını genişleterek her yıl burs sayısını 10.000’e çıkardı.

2000 yılından itibaren proje dahilinde yaklaşık; 20.000 öğrenciye Turkcell bursu verildi. 9634 Kardelen liseden mezun oldu. 3437 Kardelen üniversiteyi kazandı. 976 Kardelen üniversiteden mezun oldu.

Turkcell’in “Gönül Köprüsü” projesi 2008 yılında başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell’in işbirliğinde gerçekleştirilen “Gönül Köprüsü” Projesi, Türkiye’nin dört bir yanından çocukların farklı illeri ziyaret ederek, bir yandan ülkemizin doğal ve kültürel güzelliklerini keşfetmelerini, bir yandan da ömür boyu sürecek dostluklar kurmalarını hedefliyor. Proje kapsamında 3 yılda toplam 130 bin öğrenci Gönül Köprüsü gezilerine katıldı.

Turkcell, “Genç Beyinlere Destek” projesiyle de eğitim her safhasındaki binlerce gence burs desteği sağlıyor.

Vodafone Türkiye’de eğitime verdiği desteği Türkiye Vodafone Vakfı adıyla kurumsal bir çatı altında sağlıyor. Eğitime dört başlık altında destek veriyor: İlk Adım, Düşler Akademisi, Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak ve Teknolojide Kadın Hareketi.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) geliştirdiği, Türkiye Vodafone Vakfı’nın desteklediği ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2009 yılında hayata geçirilen “İlk Adım” projesindeki temel hedef binlerce çocuğa kaliteli bir okul öncesi eğitim sağlamak. Proje kapsamında 2011 eğitim yılı sonuna kadar yaklaşık 30 ilde 414 anasınıfında 53.000 anne/çocuk ve eğitmene ulaşılacak.

Türkiye Vodafone Vakfı’nın UNDP ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğiyle 2008 yılında başlattığı “Düşler Akademisi” projesi ile sanat aracılığıyla engelli bireylerin sosyal dışlanmayı kırmalarına, aktif ve üretken olmalarına destek olunması hedefleniyor. Sanat ve sanatçı engel tanımaz sloganı ile yol alan proje ile bu zamana kadar 500 gencin düşü gerçekleştirildi.

Türkiye Vodafone Vakfı’nın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat İçin Gençlik Derneği işbirliğiyle 2007 yılında başlattığı “Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak” projesiyle 81 ilden toplam 1 milyon gence, internet üzerinden Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası (ECDL) eğitimleri ulaştırıldı.

2008 yılında AKUT işbirliğiyle gerçekleştirilen “İletişim HayatTIR! Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım Projesi” ile afetle mücadele konusunda toplumun konuya olan duyarlılığının artırılması ve afet durumlarıyla baş etme becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiş.

Proje kapsamında, Türkiye’nin dünyada aktif durumdaki önemli sismik bölgelerden biri olduğu gerçeğinden hareketle, halkın konuya olan duyarlılığını artırmak ve afet durumları ile baş etme becerilerini geliştirmek amacıyla deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklara ilişkin eğitimler verildi. Proje kapsamında Türk toplumunun afetlere hazırlıklı olması için eğitimler verildi; deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenler anlatıldı.

Bunlar operatörlerin yaptıkları. Bir de bir çok bilişim şirketinin çeşitli okullara bağışladığı değişik miktarlardaki bilgisayarları düşünürsek şu sonuca varmamız sürpriz olmaz. Eğitime en büyük desteği Bilişim sektörü veriyor.

(Bu yazının bir kısmı 23 Ekim 2011 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)