Bilişim Zirvesi ve Türkiye’ye kazandırdıkları

2 Aralık 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Sektörel fuarların tamamlayıcısı olan aynı temaya sahip oturum ve panellerin olduğu bizlerin kısaca zirveler diye adlandırdığı etkinlikler artık kendi kanatları ile iyice uçmaya başladılar. Bu durumun en başarılı örneklerinden olan Bilişim Zirvesi bu yılda sektörü ile ilgili bir çok konuda yol gösterici oldu.

Interpromedya tarafından düzenlenen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’13, bilgi teknolojilerinin farklı sektörlerde kullanımlarını anlatmanın yanı sıra bu teknolojilerin özellikle Türkiye için yaratacağı ekonomik fırsatları göstererek katılımcılara çok değerli bilgiler sundu. Zirvenin ana sponsoru Vodafone idi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla gerçekleşen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’13’e, 25 farklı konuda düzenlenen konferansta 150 panel ve sunumda 16 ülkeden toplam 340 konuşmacı ve 4921 katılımcı ağırlandı. Üç gün süren zirveye 4 bakanlık, 8 resmi kuruluş, 25 sivil toplam kuruluşu ve 95 sponsor destek oldu.

Dünyaca ünlü konuşmacılar

Zirve’de dünyaca ünlü  ve vizyoner konuşmacılar yer aldı. Peppers & Rogers Group’un kurucu ortağı Dr.Martha Rogers, Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Ayşegül İldeniz, IBM AR-GE Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcı Zachary Lemnios, Atos BlueKiwi CEO’su Robert Shaw, London of School of Economics Siber Güvenlik Uzmanı Prof. Peter Sommer, Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) CEO Stephen Lieber, IntelRAD Ceo’su Can Yıldızlı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Vodafone Global Enterprise Ticari Operasyonlar ve Pazarlama Grup Başkanı Gary Adey, Samsung SDS Global İş Birimi Başkan Yardımcısı Jack Kim, Alcatel Lucent CEO’su Michel Combes ve Forrester Research Başkan Yardımcısı ve Araştırma Direktörü Peter Burris İstanbul’da 3 kıtadan gelen profesyonellerle buluştu.

Bunlar içinde Can Yıldızlı’yı size biraz hatırlatmak isterim. Can Yıldızlı, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un düzenlediği “Dijital Adli Tıp Yarışması”nda 52 ülkeden tam 1147 grup yarışmacıyı geride bırakarak birinci geldi. Bu yarışmada Pentagon’un tüm savunma sistemini ile ilgili problemlerini çözdü ve en gizli dosyalara bile kısa sürede ulaşmayı başardı. Birinci olduktan sonra ödülünü almak için ABD’ye gitti. Onu karşılayan Amerikalı yetkililer ona Amerikan vatandaşı olmasını, böylelikle hayatının değişeceğini söylediler. Yıldızlı, “Ben Türk’üm, Amerikan vatandaşı olmak istemiyorum.” cevabını verince Pentagon’da yapılan törene alınmadı. Yorum yapmama gerek var mı?

Bilişim Zirvesi’nde En Dikkat Çeken Teknoloji Konuları

Zirvede ilk lansmanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan katılımıyla gerçekleştirilen “İnsansız Sosyal Güvenlik Hizmet Merkezi”, biyometri kimlik doğrulama sistemi, SGK Mobil uygulamaları, Batı kent veri merkezi projesi sergilendi. Vodafone teknoloji üssünde yer alan çözümleriyle ve internetli minibüsüyle, İş Bankası Akıllı Banka, Samsung Akıllı Okul, Atos özel uygulama çözümleri, Sisoft Dijital Hastane, Acıbadem Mobil Teletıp hizmetiyle yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir İstanbul tema alanında; Akıllı Su ve Gaz Uygulamaları, MOBESE, Mobil Uygulamalar, akıllı Taksi, Akıllı Durak, NFC Sistemleri, Afet ve Kriz Yönetim Sistemleri, Ulaşımda Sonraki Adım, İstweb.tv ve fazlasını katılımcılarla buluşturdu.

Bilişim Zirvesi bu yıl organizasyonun her safhasında göz doldurdu. Şayet hala gitmediyseniz şimdiden önümüzdeki yılın Bilişim Zirvesini takviminize alın derim.

(Bu yazının bir kısmı 29 Eylül 2013 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)