Bir yarışma ve hissettirdikleri

28 Kasım 2011 0 Yazar: Musa Savaş

İnternetin günümüz dünyasına hediyesi olan kavramlardan biride Blog’dur. Blogdan türeyen bir diğer kavramda Blogger. Blog nedir? Blogger nedir? Gerçi ne olduğunu biliyorsunuz ama ‘Tekrarda hayır vardır’ diyerek kısaca değinelim. Blog, teknik bilgiye ihtiyaç duymadan, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturdukları, günlüğe benzeyen web siteleridir. İngilizcedeki ‘web’ ve ‘log’ kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır. Blogger da bu sitelere içerik yazan bireylere denir.

Seyahate çıkacak olanların, web üzerinden herhangi bir otelin, ne kadara satıldığını karşılaştırmalı olarak görme şansını edindikleri tilki.co, blogger’lara özel bir yarışma düzenledi. Bu yarışmada bendeniz de jüri üyesi idim. Aslında böyle şeylere bulaşmayı seven birisi değilim ama ne de olsa bizim de ‘hatırı kırılamayan insanlar’ diye tanımlayacağımız bir zayıf tarafımız var. Tilki.co tatil yarışmanın juri üyeliğini benimle birlikte Shiftdelete.Net Yayın Koordinatörü Hakkı Alkan, TRT Radyo Teknoloji Programı Yapımcısı Burak Barutcu, Sahiplen.com Kurucusu Barış Ciner ve Bloglama yarışmasını düzenleyen Creasoup şirkenin Yönetici Ortağı Eray Endes yaptı. Temmuz ayı boyunca süren ve tüm blogger’lara açık olan yarışmada, “tatil ve teknoloji, tatil anılarından” bahsetmeleri istendi. Onlar da bahsettiler. Yarışmayı kazanan Nilüfer Veldet oldu. Rüştü Kıran ve Ümit Aslan da onu takip ettiler.

Ben dereceye giren arkadaşlara kaç puan verdim ve neden verdim? Bunları paylaşmak istiyorum. Çünkü çeşitli konularda blog yazan binlerce insan var. Onlara bir faydası olur diye düşünüyorum.

Şunu da belirtmek istiyorum. Bizler bu yarışmaya katılan arkadaşların hiç birini tanımıyoruz. Ben yazılarını blog adreslerinden okudum. Dolayısı ile de değerlendirmemi gördüğüm bloga göre yaptım. Yani tasarımda dikkat ettiğim detaylardan biri oldu. Birinci olan yazı ‘Bursa’da ulu 10 gün’ Nilüfer Veldet tarafından yazılmış. Yazının kurgusu iyiydi. Gramere dikkat etmiş. Hem tatil hem gidilen yerin tarihini çok iyi harmanlamış. Her ne kadar sonuç bölümünü uzatmak istemişse de bana birden biten yazı tadı verdi. 10 üzerinden değerlendirme yaptığımız bu yarışmada Nilüfer hanımın notunu kırdığım yerlerden biri burası oldu. Tasarımda sorun yok. Görseller güzeldi. Fakat sitesinin hiç bir yerinde gerçek ismine rastlamadım. Blogunda yazısını okurken içindeki diyaloglarda ‘Nil’ diye bir isim geçiyordu. Herhalde ismi Nil diye düşündüm ve bu hoş yazıyı yazan kimdir merakıyla okumayı bırakıp profiline baktım. Fakat kimseyi bulamadım. Bu da notun kırmama sebep oldu. Benden blogger arkadaşlara tavsiye. Özel bir amacınız yoksa kendinizi gizlemeyin. Dolayısı ile Nilüfer hanım 10 üzerinden benden ne yüksek notum olan 8’i aldı. Zaten kendisi birinci oldu.

İkinci olan yarışmacımız Rüştü Kıran’ın yazısının başlığı ‘Tatil kavramı farklılıkları’. Yazıda kurgu yok. Zorlama bir içtenlik hissettim. Görsel yoktu. Olmak zorunda değildi ama hoş dururdu. Bazı paragraflar ben de bir yerlerden alınmış hissi uyandırdı. Bu kimdir diye profil aradığımda bulamadım. Gramere dikkat etmiş. Rüştü Kıran’ın gençliğinden kaynaklanan aşırı rahat bir üslubu var. Üslubunu biraz daha kontrol edebilirse geleceğini iyi görünüyor. Ben yazısına 6 verdim. Yani benim üçüncümdü.

Üçüncü olan yarışmacımız Ümit Aslan’ın yazısı ‘İnternetin tatili ‘herkesleştirmesi’ üzerine’ başlığını taşıyordu. Yazı içerik ve kurgu olarak güzeldi. Fakat nedense üslupta bir soğukluk vardı. Hani akademik üsluplarda bir soğukluk vardır ya. İşte ona benzer bir şey. Bence Nilüfer hanımın yazısıyla birlikte birinciliği hak ediyordu. Fakat bir tane birinci olacaktı. İkisi arasında kararsız kaldım. Kalbimdeki son parametreye başvurdum. Hadi itiraf edeyim memleketimde Bursa olduğu için pozitif bir ayrımcılık yaptım ve Nilüfer hanıma 8 verirken Ümit Aslan’a 7 verdim.

Ben yazıların hepsini büyük bir keyifle okudum. Biz sadece şair değil aslında yazar milletiz. Bunu bir kez daha gördüm. Arkadaşlara tek tavsiyem yazılarında içten olsunlar. Hissettiklerini yazsınlar ama seviyelerini düşürmesinler.

http://nerdetrakordabirak.blogspot.com/2011/07/bursada-ulu-on-gun.html
http://www.badlikamiri.com/2011/07/27/tatil-kavrami-farkliliklari/
http://umythas.wordpress.com/2011/07/30/internetin-tatili-%E2%80%98herkeslestirmesi%E2%80%99-uzerine/

(Bu yazının bir kısmı 14 Ağustos 2011 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)