Bulutun yükselişi

17 Aralık 2012 0 Yazar: Musa Savaş

Bu yılın Ocak ayında iki yerli şirket Bulut Bilişime (Cloud Computing) yaptıkları yatırımla gündeme gelmişlerdi. Bunlardan birisi Türk Telekom diğeri Anadolu Bilişim Hizmetleri bünyesinde Cloudturk idi. Sonraki aylarda başka bazı şirketlerde bu alana girdiklerini duyurdular. Yanlış hatırlıyor olabilirim ama sanki Fujitsu’nun adı geçti. Gerçi yurt dışında bu alanda çok iyi işler çıkarttıkları ülkeler var. Fakat ülkemizde bu hizmeti verdikleri konusunda emin değilim. Başka bazı şirketlerde çeşitli açıklamalar yaptılar. Onlardan aklımda kalan ise Turkcell oldu. Tüm bunların hepsinin ortak yönü kurumsal hizmet vermeyi tercih etmeleri. Yani bireysel olarak buralardan Bulut Bilişim hizmeti alamıyorsunuz.

Bunlardan hangisini tercih edelim, hangisi başarılı olur derseniz, işte orada biraz durup düşünmek gerekiyor. Çünkü ben asıl işine odaklı ticari yapıların başarılı olacağını düşünüyorum. Demek istiyorum ki herkes asıl işini yapmalı. Mobil operatörsen sadece o işi yapacaksın. Bulut Bilişimin müşterilerine sunacağın hizmete katma değer katacağını düşünüyorsan bu yapıyı ayrı ve bağımsız bir şirket olarak yapılandırıp karar mekanizmalarına etki etmeyeceksin. Hele donanım işine (cep telefonu, tablet vb. dahil) hiç girmeyeceksin. Aynı şey diğer işlerle uğraştıkları halde bu alana giren şirketler içinde geçerli. Örneğin; Türk Telekom’un Bulut Bilişimi. Türk Telekom’un sunduğu sayısını bilmediğim hizmetlerinden biri. Bu alanda başarılı olmak istiyorsa o hizmeti özgürleştirmeli.

Beni en çok ilgilendirense Bulut Bilişimin bireysel tarafı. Yukarıda bahsi geçen şirketler kurumsal hizmetler veriyorlar. Diyorlar ki; bireysel hizmet vermek isteyenler boşuna yatırım yapmasınlar, gelip bizden hizmeti alıp, bireylere dağıtsınlar. Kendi bakış açılarına göre haklılar fakat tüketici eğilimleri açısından o kadarda haklı değiller. Şöyle bir örnek vereyim. İnternet güvenlik yazılımı satan firmalar (Symantec, AVG, Avast, Trend Micro, Comodo, vb.) ürünlerini bireylerde kullansın diye neden ücretsiz sürümler dağıtıyorlar. Cevabı basit kullanıcıda alışkanlık oluşturmak. O ürünü evinde ücretsiz kullanan bir tüketici belki bir kurumun önemli bir noktasında bu konularda karar vericidir. Bulunduğu kurum ürün alırkende kendi aşina olduğu üründen yana tercihini kullanmasını kim yadırgayabilir.

Bireysel tarafta Bulut Bilişim konusunda hizmet veren bildiğim tek yerli şirket ise TTNet. TTNet Bulutu ismini verdiği hizmetini bireyler kullanabiliyor. Fakat sadece TTNet aboneleri. Herkese açık olmayan bu hizmetin işleyiş yapısıda verilerinizi bulundurmaktan ziyade bilgisayarınızı yedeklemeye yönelik. Bu da bana göre diğer bir eksik tarafı.

Küresel firmalar bu konuda ne yapıyor diye baktığımızda, bireysel tarafta Bulutun yükselişinin başladığını görüyoruz. Bu ay içerisinde birbiri arkasına güzel haberler geldi. Benimde favorim olan ve tüm cihazlarımda kullandığım Dropbox, davetinizle gelen arkadaş kullanıcılarınız için size verdiği 250 MB’lık ekstra hediyeyi bir anda 500 MB’a çıkardı. Size 16 GB’a kadar ücretsiz yer kullanma imkanı sağladı. Üstelik bunu geçmişe yönelikte kullandırdı. Dropbox’ın bu hareketi aslında sonradan olacakların habercisi gibiydi. Birkaç gün sonra Microsoft’un SkyDrive’ı bambaşka bir yapıyla çıktı karşımıza. 7 GB yer veriyordu. Eski kullanıcları küçük bir onay ile bir anda 25 GB yerin sahibi oluyorlardı. Üstelik yeni yapısı ve bilgisayarınıza kuracağınız uygulaması ile Dropbox’ı nerdeyse aratmıyordu. Aradan çok geçmedi Google’ın Docs diye bildiğimiz hizmeti bir anda Google Drive’a dönüştü. Tarayıcı üzerinden kullanmak istemeyenler için o da bilgisayar uygulamasını kullanıma sundu. Bunlardan hangisi başarılı olur derseniz benim düşüncem tabii ki Dropbox. Çünkü asıl işi bu. Google derseniz onunda başarılı olacağını düşünüyorum. Çünkü Google’ın kendi aslında bulut. Microsoft’un ise başarılı olmasını gönülden arzu ediyorum. Fakat içimde tekleyense Microsoft’un da asıl işinin Bulut Bilişim olmadığı düşüncesi.

Bulut Bilişim altın çağının başlangıcında. Özellikle de bireysel tarafta. Ümit ederim yerli şirketlerde bu alana ilgi gösterir. Ben hangisini kullanıyorum diye soracağınızı tahmin ediyorum. Onu da söyleyeyim. Favorim Dropbox. Asıl olarak onu kullanıyorum. Yaptıkları bu son değişikliklerden sonra SkyDrive ve Google Drive’da kullanmaya başladım. Tüm cihazlarıma hepsi kurulu. TTNet Bulutunu ise çok istememe rağmen maalesef abonesi olmadığım için kullanamıyorum.

(Bu yazının bir kısmı 6 Mayıs 2012 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)