Büyük veri, internetten sonra ekonomide de ikinci devrime hazırlanıyor

5 Ocak 2018 0 Yazar: Musa Savaş

Gün geçtikçe teknolojiye dayalı yeni ürün ve yeni iş modelleri ortaya çıksa da hiçbir değişikliğin İnternet’in iş dünyasında meydana getirdiği büyük devrime eş değer olduğunu söyleyemezdik. Ta ki bugünün en önemli iş ve teknoloji trendi olarak karşımıza çıkan “büyük veri” devrimine kadar…

Bir zamanlar .com ekonomisinin iş hayatında yarattığı dönüşümü bugün itibariyle “büyük veri” kavramı yaratıyor. Şu anda veri denizi içinde yüzen pek çok şirket sosyal medyadan, webden, mağazadan, ziyaretlerden ve birçok kanaldan gelen müşteri verisini ve müşteri odağında finanstan satışa diğer süreçlerine ilişkin verileri tek bir potada eritme güçlüğü yaşıyor. Bir yandan veri denizinde yüzerken bir yandan veriye açlık çekiyorlar. Büyük veri dendiğinde artık sadece veriyi sınıflandırmak, işlemekle kalmayıp farklı analiz yöntemleri ile çok daha derinlemesine analiz etmek mümkün. Büyük veri analizi, özellikle yeni soruları farklı şekillerde sorabilmek, keşif ortamlarına ve yetkinliklerine sahip olabilmek; yani mevcut analitik yöntemlerin biraz değişmesi anlamına geliyor. Mevcut klasik, alışılagelmiş analitik yöntemleri, daha çok bir iş sorusunu bulmak üzerine odaklanan çözümlerken; büyük veri bu yaklaşımdan farklı olarak keşif mantığında bir bakış açısı ile analizlerin gerçekleştirilmesi ve bunu yaparken de bugüne kadar fazlaca ya da hiç dokunulmamış ve yapısal olmayan verileri analitik süreçlere dahil etmekle ilgili. Bu süreci “tüm veri analizi” olarak adlandıran ve büyük veri denince ilk akla gelen Teradata’nın Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın ile geçtiğimiz hafta sohbet ettik.

Şimdiye kadar en değerli varlıklarını sahip oldukları fiziksel değerler olarak gören şirketlerin bugün bilgi varlıklarını ön plana çıkardıklarını vurgulayan Aydın, “Klasikleşmiş veri analizleri artık yetersiz kalıyor. Bu durumda firmaların sahip oldukları, ancak yapısal olmayan verileri değerlendirmeye başlamaları da kaçınılmaz bir durum. Veriyi kullanarak operasyonları, kârlılığı ve büyümeyi anlamak ve geliştirmek, hem yeni fırsatlar hem de yeni rekabet ortamları oluşturuyor.” diyor…

Geçtiğimiz günlerde büyük veri yönetimini odağına alan önemli bir konferans gerçekleşti İstanbul’da: Smartcon Big Data, Big Ideas. Etkinlik hakkındaki görüşlerini de aldığımız Aydın, “Bugün şirketler rekabette bir adım önde olmak istiyorlarsa tüm verilerini çok iyi yönetmeleri gerektiğinin bilincinde olmalı. Ülkemizde de veri işleme, veri analitiği ve büyük veri uygulamaları yeni yeni büyük kuruluşların gündemine girmeye başladı. Büyük verinin en kritik kullanıcıları arasında telekom, finans ve perakende sektörü geliyor. Buna kamu, enerji, savunma gibi sektörleri de dahil edebiliriz. Dolayısıyla sadece bu alana yönelik olarak gerçekleştirilen Smartcon’un Big Data, Big Ideas etkinliği de ülkemizde bu alana yönelik bilgi, deneyim ve yeni projelerin paylaşıldığı önemli bir ortam oldu. Biz de etkinlikte Teradata olarak teknoloji, bilgi ve deneyimlerimizi Türk iş dünyasıyla paylaştık.” yorumunu yaptı.

İnternetteki normalleri değiştiren büyük veri, ekonomide de birçok şeyi değiştirmeye hazırlanıyor. Sonrasında neyi değiştireceğini ise hep birlikte göreceğiz. Büyük verinin hayatımıza getireceği katkıları izlemeye ve sizinle gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Bazı bilgi notları:

-2020 yılında dünyada 44 trilyon gigabaytlık (35 Zettabyte) sayısal veri üretilmiş olacak.

-2016 yılına kadar dünyada veriyi analiz edecek, işleyecek, yazılım ya da teknoloji tabanlı görsel içeriklerle zenginleştirecek 4.4 milyon uzmana ihtiyaç olacak.

-McKinsey tarafından yapılan araştırmaya göre 2018 yılına kadar Amerika’da 190 bin uzman ve 1,5 milyon yönetici ve analizci ihtiyacı oluşacak.

– IDC tahminlerine göre büyük veri pazarı yılda yüzde 27’lik büyümeyle 2017 yılında 32.4 milyar dolara ulaşacak. Bu oran tüm bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının altı katı bir büyümeyi temsil ediyor.

– IDC analizlerine göre analiz yazılımları sektörü, 2016 yılında 50.7 milyar dolarlık gelir elde ediyor olacak. Yıllık bazda artış ise yüzde 9.8 olarak gerçekleşecek.

– Hadoop hizmetleri ise ayrı bir pazar haline geliyor. Bugün 77 milyon dolar olan hizmet gelirleri 2016 yılında 812.8 milyon dolara yükselecek. Üst seviye analiz yazılımlarının dahil edilmediği büyük veri pazarı ise 3.2 milyar dolardan 2015 yılında 16.9 milyar dolara çıkacak.

– IDC Dijital Dünya Araştırması’na göre, dünyadaki verilerin yalnızca 0.5’i analiz ediliyor.

– IMS Research’e göre 2020 yılına kadar İnternet’e bağlı 22 milyar gömülü sistem ve diğer taşınabilir cihaz olacak. Bu cihazlarda da her gün yaklaşık 2.5 kentilyon baytın üzerinde yeni veri üretilecek.

– Gartner’in Şubat 2015’te yayınladığı Magic Quadrant Raporu’na göre Teradata veri ambarı, veri analitiği ve veri yönetimi alanında 17 şirketi geride bırakarak 13. kez lider oldu.

(Bu yazının bir kısmı 31 Mayıs 2015 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)