Kurtuluş yazılımda

17 Eylül 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Küresel ekonomik krizin tüm dünyada ekonomik faaliyetleri daraltması bilişim sektörünü de derinden etkiledi. Özellikle donanımcılar çok ciddi zararlara uğradılar. Ülkemizde de bazı donanımcılar maalesef battılar. Telekom dünyası ise büyük cep telefonu üreticilerinin peş peşe açıkladığı zararlarla eski neşeli günlerini bir hayli arar hale geldi.

Ülkemiz bilişim sektörüne baktığımızda donanım satıcılarını bir hayli sıkıntılı görüyoruz. Vergi indirimleri bir hayli nefes almalarını sağladı. Fakat sıkıntılı olduklarını anlamak için illa da soru sormak gerekmiyor. Yüzlerine bakmak yeterli. Herkesin ümidi bu yıl sonuna doğru başlaması muhtemel ekonomik iyileşme.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yazılım sektörü kendi özgü dinamikleri sayesinde oldukça istikrarlı gidiyor. Kriz dönemlerinde diğer sektörler gibi onun da büyümesi duruyor fakat özgün yapısı en azından zarar yazmasını engelliyor. Çünkü yazılım hizmeti alanlar kriz dönemlerinde aldıkları hizmetlere yenilerini eklemeselerde en azından daha önceden aldıkları hizmetleri sürdürmek zorundalar. Bu durum ise yazılımcıların kriz dönemlerinde konumlarını diğer sektörlere göre daha fazla koruyabilmesini sağlıyor.

Bir başarı öyküsü

Yazılımcılarla ilgili kısa bir başarı öyküsü anlatayım. Üniversite yıllarından iki arkadaş olan Ahmet Ali Akkaş ile Hakan Eskici’nin 2001 yılında İzmir’de DevBiz Business Solutions isminde bir yazılım şirketi kuruyorlar. Profesyonel yazılım geliştirenler için bazı yazılım geliştirme araçları ve yazılım bileşenleri üretmeye başlıyorlar. İşi ilerletiyorlar ve TeamPlain Web Access adlı web arayüzünü geliştiriyorlar. Bu arayüz bilgisayar ortamında depolanan çeşitli unsurları, belgeleri, raporları ve kaynak kontrol havuzlarını yönetmeye yarayan Team Foundation Server’da kullanılıyor. Daha bir çok şey yapıyorlar tabi. Fakat sonu mutlu bitiyor.

DevBiz Mart 2007’de ABD, Redmond’dan gerçekleştirilen bir operasyonla Microsoft tarafından satın alındı. Şimdilerde ise Devbiz, dünyada 4 milyar dolarlık bir pazarı oluşturan ‘yazılım bileşenleri’ alanında faaliyet gösteriyor. Müşterileri arasında Unilever, Yahoo, Accenture, Texas Instruments gibi firmalar var. Amerikan hükümetinin hazırladığı açık kaynak kodlu uygulama ve firmaların yer aldığı ‘Open Source Reference Book 2004’ adlı kitaba da giren Devbiz, ABD Senatosu’na dahi ürün sattı. Satış yaptıkları ülkeler arasında ABD’nin yanı sıra, Kanada, İngiltere, Fransa, Hindistan, Çin ve Bahreyn bulunuyor.

Microsoft’u zaman zaman çok eleştirsemde yaptığı bazı projeleri takdir ediyorum. Projeleri uygulamadaki başarıları ve ekosistem adını verdikleri kendi ekonomik alanlarını çok akıllıca yönetiyorlar. Tabii ki hata yapmıyor değiller. Hata yapıyorlar fakat iyi işlerde yapıyorlar. Bunları çok iyi ayırmak gerekiyor.

Microsoft’un DreamSpark ve BizSpark projelerinden bahsetmek istiyorum. Bu projeler halen işleyen projeler. Yukarıda bahsettiğim başarı öyküsü de aslında bu projelerden çıktı.

DreamSpark

Microsoft 2008 yılında, yazılımcılığa ilgi duyan veya üniversite sıralarında yazılım projeleri üzerinde çalışan öğrencilere yönelik büyük bir destek programı başlattı. DreamSpark (www.dreamspark.com)  adını taşıyan bu program, bütün dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’deki üniversitelerde de tanıtıldı. Bugün Türkiye’de binlerce üniversite öğrencisine ulaşan DreamSpark programı sayesinde yazılıma meraklı gençler Microsoft’un yazılım geliştirme ve tasarım araçlarına ücretsiz olarak erişebiliyor.

Türkiye Eylül 2008 itibarıyla DreamSpark programı kapsamında 38 bine yakın indirme sayısıyla diğer lider ülkeler arasında yer almayı başardı. DreamSpark programının uygulandığı 107 ülke arasında öğrencilerin gerçekleştirdiği indirme sayısıyla Türkiye 6. sırada yer alıyor.

Microsoft bu projeyi bir adım daha ileri götürüp liselere de uygulayacak. DreamSpark programının üniversite öğrencilerine sağladığı olanaklar ülkemizde bu yıldan itibaren 2,3 milyon lise öğrencisine yaygınlaştırılacak. Ümit ederim bu projeler başarılı olur ve özlediğimiz yüksek nitelikli bir yazılımcı neslinin yetişmesi sağlanabilir.

Yenilikçi iş modelleri için BizSpark

Microsoft’un uygulamada olan diğer bir projesi de tüm dünyada uyguladığı BizSpark (www.microsoft.com/BizSpark) programı. Bu program ile yazılım geliştirme için kurulmuş 0-3 yaş arasındaki genç şirketlere yazılım desteği sağlanıyor. Bu program  sayesinde girişimciler, tüm özelliklerini kullanabilecekleri Microsoft yazılım geliştirme araçlarına, platform teknolojilerine ve sunucu ürünlerinin lisanslı sürümlerine ücretsiz erişebiliyorlar. Girişimciler ayrıca, yazılım geliştirenleri bir araya getiren BizSpark Ağından ve Microsoft’tan istedikleri an yardım alabiliyor. BizSpark, bu ağının veritabanında  ise girişimcileri, potansiyel yatırımcıları, müşterileri ve iş ortaklarını aynı platformda buluşturuyor.

Bilişim sektöründe gelecek planları yapanlara bir kez daha söylemek istiyorum. Gelecek yazılımda. Planlarınızı ona göre yapın.

(Bu yazının bir kısmı 25 Ekim 2009 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)