Olimpiyatların görünmeyen yüzü

4 Kasım 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Olimpiyatların ne olduğunu hepiniz biliyorsunuzdur. Dört yılda bir yapılan son en büyük olimpiyat 2012 yılında Londra’da yapıldı. Bunun haricinde yapılan ve asıl olimpiyata göre daha küçük olan ve genelde de “Oyunlar” diye adlandırılan bir çok küçük olimpiyatta var. Hepiniz “Yaz Olimpiyatları, Kış Olimpiyatları, Akdeniz Olimpiyatları, vb.” duymuşsunuzdur.

İşte tüm bu spor faaliyetlerinin arka planında yer alan teknolojiyi hiç düşündünüz mü? Her şeyi bir kenara bırakın ve hayal edin. Evde televizyonunuzun karşısında seyrettiğiniz bir olimpiyat aktivitesi ile ilgili ekranın herhangi bir köşesinde bir rakam görmeseniz o spor aktivitesin kaç dakika seyredersiniz. Diyelim ki adamlar 100 metre koşuyor ama ekranda hiç bir rakam yok. Olur mu öyle şey? Olmaz tabii ki. Tüm bunlar nasıl oluyor. Hadi bir düşünün.

Sizlerinde tahmin edeceği gibi tüm bunların olabilmesi için arka planda sağlam bir bilgi teknolojileri alt yapısı olması  lazım. Bu bağlamda size 2012 Londra Olimpiyatlarında kulanılan teknoloji alt yapısı ile ilgili olarak bir kaç rakam vereyim. 2012 Londra Olimpiyatlarında 900 tane server olarak adandırılan ve bizim tabirimizle ana makine denen bilgisayar kullanılmış. 1000 tane ağ ve güvenlik cihazı, 9500  tane bilgisayar ise bu sistemi desteklemiş. Tüm bunların kusursuz çalışması için bir yıla yakın 200 bin saat test yapılmış. Rakamlar azımsanmayacak kadar büyük değil mi?

Ülkemiz 2020 Olimpiyatlarına aday oldu. Hepimizin gönlü bu olimpiyatların ülkemizde yapılması. Bir değişiklik olmazsa bu yılın Eylül ayı gibi Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu konuda karar verecek. Ülkemizin tek rakibi Tokyo.

2020 Olimpiyat Oyunlarının ülkemizde yapılabilmesi için çeşitli kurumlarımız gerekli platformlarda çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda ise ülkemiz şu sıralar bunun provasını yapıyor. 2013 Mersin XVII. Akdeniz Oyunları 2020’nin tam bir provası niteliğinde. Akdeniz Oyunları aslında Yunanistan’a verilmişti. Fakat 18 ay kala Yunanistan’ın bu işi yapacağı konusunda Olimpiyat Komitesinde ciddi bir şüphe oluşunca karar değiştirilde ve Türkiye’ye verildi. Türkiye bir yıl içinde hızlıca hazırlandı bu oyunlara. İşin bilgi teknolojileri alt yapısını entegre edebilmek için 200 teknoloji uzmanı 8 aydan fazla bu konu üzerinde çalıştı.

Bu işleri yapan Atos Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Orhan Akbulut, “Akdeniz Oyunları’nın Mersin’de gerçekleşiyor olması hem Mersin ve çevresi hem de Türkiye için önemli bir kazanımdır. Aynı şekilde 2020’de olimpiyatların adresinin İstanbul olması konusunda umutluyuz. Böyle bir durumda Atos Türkiye’ye çok önemli bir rol düşecek. Bu organizasyonlara kıyasla daha küçük ölçekte gerçekleşen Akdeniz Oyunları’nı olimpiyatların Türkiye’deki bir ön çalışması olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Size önerim Akdeniz Oyunları bitmeden bir şekilde seyredin ve arkasındaki teknolojileri görmeye çalışın. Sizlere Akdeniz Oyunları ile ilgili bazı rakamlar verelim.

– Akdeniz Oyunları 12 gün sürecek.

– 24 Akdeniz ülkesinden, 4000’e yakın sporcu oyunlara katılacak.

– Atletler, 30 farklı spor dalında yarışacak.

– Akdeniz Oyunları için bugüne kadar toplam 800 milyon TL yatırımın yapıldı.

– 24 tesiste 30 branşın müsabakalarını izlemek için on binlerce ziyaretçi gelecek.

(Bu yazının bir kısmı 23 Haziran 2013 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)