Sanal (siber) savaş

6 Aralık 2010 0 Yazar: Musa Savaş

Terör ülkemizin yıllardır için için kanayan bir yarasıydı. Fakat son olaylar artık bıçağın kemiği de kesip iliğe dayandığını gösterdi. Tüm ülke olarak hem teröre karşı ayağa kalktık hem de terör karşısında iki yüzlü davranan sözde dostlarımıza. Bizim işimiz bilişim. Dolayısı ile içimizi yakan bu terör olaylarına bizim penceremizden bakacağız.

Terör örgütleri sanal ortam olarak adlandırdığımız interneti hangi etkinlikte kullanıyorlar? Bu konuda terör uzmanı Gabriel Weiman, interneti sanal savaş ortamı olarak tanımlıyor ve terörist örgütlere, gerek üyeleri ile gerekse de destekçileri ile kolay iletişim imkanı sunduğunu belirtiyor. Weiman, internetin el Kaide gibi küresel terör örgütleri için son derece elverişli olduğunu vurgulayarak: “Küresel terör şebekeleri çeşitli iletişim kanallarına ihtiyaç duyar. Kurumsallaşmamış şebekelerden söz ediyorsak, bu tür şebekeler için Internet son derece önem taşıyor zira bunlara iletişim, yeni elemanların kazanılması ve mali kaynak olması açısından ihtiyaç duyuluyor.” diyor.

Weiman’ın terörizm ve internet üzerine yaptığı araştırmaya göre, internet teröristlere son derece önemli avantajlar sağlıyor. Bunlardan belki de en önemlisi kolaylıkla erişim. Diğer bir avantajı ise dünyanın her tarafıyla ucuz ve hızlı bir şekilde iletişim kurabiliyorsunu ve bunu yaparken de kimliğinizi de gizleyebiliyorsunuz: “Bir bilgisayara bile ihtiyacınız yok, el Kaide üyelerinin yaptığı gibi bir kütüphaneye gidip bilgisayarları kullanabilirsiniz. Aynı şey Internet kafeler için de geçerli. Hiçbir kontrol, düzenleme ya da kural yok. Londra’da bir Internet kafede oturup, Güney Afrika’daki bir bilgisayar merkezi üzerinden, hiç kimse tarafından izlenmeden, Amerika’ya mesaj gönderebilirsiniz. Mesajları kontrol eden biri de yok…”

Uzman, bazı web sitelerinin farklı kılıflara girerek terörist propaganda yaptığını, sanal sohbet odalarının bu amaçla kullanıldığını belirtiyor. Hatırlarsınız. Amerika’nın Irak’ı işgalinden sonraki ilk aylardı. Irak’ta bir Amerikalı rehinenin kafasının kesilme görüntüleri internette yayınlandı. Bu örnek teröristlerin sanal ortamı kendi yararlarına nasıl kullanabildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Dünya kamuoyuna hızlı ve etkili bir şekilde ulaşma imkanı sağlayan internet gün geçtikçe terörist örgütlerin vazgeçilmezi haline geliyor.

Bunu gören güvenlik kurumları da ciddi bir şekilde teröristlerle mücadele için interneti kullanıyorlar. Yani sadece saha da değil sanal ortamda da terörle mücadele hızla devam ediyor.

Terörle mücadele görevi yapan kaynaklardan yansıyan bilgiler, ülkemizdeki terörle mücadele eden kurumların dünyadaki benzerleriyle aynı teknolojileri kullandıklarını ve diğer uluslar arası organizasyonlar gibi sanal teröre karşı yeni mücadele yöntemlerini araştırdıkları şeklindeydi.

Ancak bu noktada, kişi hak ve özgürlüklerini çiğnemeden bu iş nasıl yapılabileceği konusu tüm dünyada tartışılıyor. Terörle sanal ortamda mücadele eden yetkililer bu konuda: “Tehlikeli bilgilerin Internet’e sızmasını nasıl engelleyebilirsiniz? Bir zehrin ya da bombanın nasıl yapılacağını anlatan tariflerin Internette olmasını haklı kılabilecek nedeni anlayamıyorum. Bunları meşru kılacak bir kullanım düşünemiyorum. Ancak her şeye rağmen hassas olmalı ve bilginin serbest dolaşımı hakkına zarar vermemeliyiz”

(Bu yazının bir kısmı 28 Ekim 2007 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)