Sizin JeTTvel’in uzunluğu ne?

17 Ağustos 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Türk Telekom, JeTTvel tarifeleri ismiyle yeni bir kampanya duyurdu. Reklamlarını hepiniz hatırlayacaktır. Cem Yılmaz’ı andıran biblo gibi bir maskot. Gayet başarılı bir reklam. Türk Telekom, Cem Yılmaz’la reklamlarda gerçekten olumlu bir ivme yakaladı. Bunlara bir diyeceğimiz yok.

Konumuz JeTTvel tarifleri. Gerçi medyada yayınlanan konuyla ilgili haberleri okumuşsunuzdur. Birçok detayından haberdarsınızdır. Ama ben yine de kampanyayı kısaca bir özetleyeyim: “Türk Telekom, yeni tarifesi JeTTvel’i Paket100, Paket200 ve Paket300 seçenekleriyle sunuyor. JeTTvel tarifesi paketlerinden birini kendi ihtiyaçları doğrultusunda seçen müşteriler, sadece paket ücreti ödeyerek aynı fiyata daha fazla konuşma avantajına sahip olacak.

JeTTvel Paket100’le müşteriler, ayda KDV ve ÖİV dahil olmak üzere 100 dakika için 19 TL ücret ödüyor. Aylık sabit ücretin de dahil olduğu bu rakam karşılığında müşterilerin her konuşma dakikası 19 kuruşa (Kr) geliyor. Paket200 tarife paketini seçen kullanıcılar, yine KDV ve ÖİV dahil olmak üzere ayda 23 TL (sabit ücret + paket ücreti) ödeyerek, dakikası 11.5 kuruşa 200 dakika konuşuyor.

Daha uzun konuşmayı tercih eden müşterilerin istedikleri saatlerde diledikleri yoğunlukta konuşmaları için geliştirilen Paket300’de ise müşteriler ayda 300 dakika konuşmak için sabit ücret ve paket ücreti dahil 27 TL ödüyor. Böylece tüm vergiler dahil 9 kuruş dakika ücreti ödüyor. Yani JeTTvel tarifelerini kullanan müşteriler, şehir içinde örneğin StandartHATT’ta ödediklerinden yüzde 50 daha avantajlı konuşuyorlar. Böylece dakika ücreti olarak 8 yerine 4 kuruş ödüyorlar.” Bu cümleleri Türk Telekom’un konuyla ilgili basın bülteninden aldım. Fakat şu son cümlede bahsedilen ve özetle 8 Kr yerine 4 Kr ödeneceğinin belirtildiği konuyu bir türlü çözemedim. Benim matematik bilgim maalesef bu hesabı anlamaya yetmedi.

Sizlere işin kullanıcılar penceresini anlattım. Bu işlerde bir de alternatif telekom operatörleri penceresi var. Hani medyada gördüğünüz 1045, 1095 gibi rakamlı reklamlar var ya. İşte onlar alternatif telekom operatörlerinin bir hizmeti. Şu anki mevcut düzenlemeler yüzünden bu operatörler biz kullanıcılara sadece şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerde hizmet veriyorlar.

Yıllardır şehir içi görüşmelerde hizmet vermelerine izin verilmedi bir türlü. Aslında Ulaştırma Bakanlığı da BTK da bu hakkın verilmesinden yana. Niyetleri bu yönde. Fakat bir türlü nihayete ermedi. Son duyduğumuza göre, şehir içi görüşmeler konusunda alternatif telekom operatörlerinin hizmet verebilmesiyle ilgili kararname Bakanlar Kurulu’ndaymış.

Fakat hükümet şehir içi görüşme lisansları konusunda henüz bir rakam belirlemediği için söz konusu kararname bekliyormuş. Tabii bunlar bana fısıldananlar. Kısacası, ortada ortak bir kanaat var ki, o da bu yıl içinde şehir içi görüşme lisanslarının verileceği.

Nitekim Türk Telekom’un son JeTTvel tarifesi de bu kanaati güçlendiriyor. Şimdiden çeşitli kampanyalarla kullanıcı sadakati oluşturmaya çalışan Türk Telekom’un, bu hareketle yarın bir gün şehir içi görüşmelerde karşısına çıkacak muhtemel rakiplerine fark atmaya çalıştığı gün gibi açık. Kulislerde söylenen ve Haberleşme Kanunu’na dayanan en geç mayıs gibi şehir içi görüşmelerin serbest kalacağı yönündeki söylemler doğru çıkacak gibi görünüyor.

İşte JeTTvel’in iki yüzü. Bir yüzünde kullanıcılara sunulan avantajlarla sağlanmaya çalışılan müşteri sadakati. Diğer yüzünde ve asıl etkense gelecekteki muhtemel rakiplerine gözdağı vermesi!..

Son söz olarak Türk Telekom’u bu kampanyasından dolayı tüketiciler adına kutluyoruz.

(Bu yazının bir kısmı 8 Şubat 2009 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)