Teknoloji dünyasının 2013’ü

17 Temmuz 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Her biten yılın son haftaları veya yeni yılın ilk haftaları içinde adettendir “Yeni yılda neler olacak?”  türünden konular işlenir. Biz de teknoloji dünyasına baktık ve şunları gördük.

Bulut Bilişimde güvenlik mi yoksa güvenilirlik mi daha önemli

Bulut Bilişim artık hayatımıza iyice yerleşti. Sosyal ağlarda artık bu teknoloji ile hizmet vermeye başladılar. Dolayısıyla buluta yüklediğimiz dijital içeriklerimizin güvenlik ve sahiplik hakları en önemli tartışma konularımızdan biri olacak. Nitekim Instagram’ı satın alan Facebook’un oradaki fotoğrafları satmaya niyetlenmesi bu konuların tartışılmasının daha fazla ertelenemeyeceğini gösterdi. Bu tartışmalar sonuç olarak internet sitelerinin kullanıcı sözleşmelerinin yeni baştan yazılmasına sebep olacak. Kullandığı herhangi bir bulutun şifresini kaptırdığı için hayatı kararan mağdur haberleri ile çok daha fazla karşılaşacağız. Belki de o mağdurlardan biri olacağız.

Tabletler

Geçen yıl “Dünyada da Türkiye’de de 2012 tabletlerin yılı olacak.” Demiştik. Dünyada tamamda ülkemizde tam olarak olmadı. 2013 ülkemizde tabletin yılı olacak. Tablet pazarında daha çok oyuncu göreceğiz. En son yapılan Fatih Projesi tablet ihalesini kazanan Vestel bu alanda çok iddialı hedefler ortaya koydu. Fakat bu pazarda 2013’te daha çok oyuncu görmeye başlayacağız. Geçen yılda dediğimiz gibi: “Hemen hemen aynı donanımların kullanıldığı tablet piyasasında kazananın içerikte farkındalığı yakalayan taraf olacak.” Ülkemizde tablet içeriği ile ilgili alt pazar segmenti hızlı bir yükselişe geçecek.

Ultrabook geldi

Intel’in yeniden doğuşunu sağlayan Ultrbook konsepti tüm dünyayı sardı. Toshiba, LG, HP, Lenovo, Acer… neredeyse tüm bilgisayar üreticileri dizüstüden daha hafif olan Intel çipli ve daha uzun pil ömürlü Ultrabook’larını piyasaya sürdüler. “Bu pazarda hangisi başarılı?” sorusunu cevabı bu yıl içinde netleşecek.

“Tabletler ile Ultrabook’lar arasında bir savaş yaşanır mı?” sorusunun cevabı 2013’e sarktı. Bekleyip göreceğiz. Fakat gerçekleşmeye başlayacak şey; farelerin (Mouse) kullanımı hızla azalmaya başlayacak. Bunun tek sebebi ise dokunmatik ekranlı ve tam klavye destekli cihazların hayatımıza hâkim olmaya başlaması olacak.

Yazılım cephesi

Microsoft’un yeni silahı Windows 8 geldi. Microsoft’u toparlayacak görünüyor. Yazılımda yeni eğilim şöyle: İşletim sistemini platform haline getir. Onun üstünü kullanıcı giydirsin. Kullanıcı ara birimide (user interface) dahil her şeyi markete koy. Kullanıcılar oradan istediğini indirsin.

Mobil yazılımı pazarında ise açık kaynak yazılımlar pazara iyice hakim olmaya başlayacak. Diğer taraftan en önemli problem bu alanda da baş gösterecek: Güvenlik. Mobil güvenlik yazılımları için yükselişin başladığı yıl 2013 olacak.

Sosyal ağlar

Her şey bir taraf sosyal ağların çarpan etkisiyle en çok konuşacağımız konulardan biri mahremiyet olacak. “Gerçek dünyada yazılı olan ve yazılı olmayan kurallarla çizilmiş olan mahremiyet sınırları dijital dünyada nasıl olacak?” 2013’ün en popüler tartışma konularından biri bu olacak.

Bahsettiğimiz bütün bu teknolojik gelişmelerin hangi ölçüde gerçekleşeceğini yeni yılda hep beraber göreceğiz.

(Bu yazının bir kısmı 30 Aralık 2012 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)