Türkiye Bilişim ile kalkınacak

17 Şubat 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Elinizde tuttuğunuz dergimizin bayiye çıkış tarihi 15 Haziran. Bu tarih bir çok bakımdan anlamlı. Her şeyden önce Babalar Günü. Diğer taraftan da bugün milyonlarca gencimiz geleceğini belirleyecek ve ÖSS dediğimiz sınava girmiş olacak. Bir kısmı kazanacak, doğal olarak bir kısmı da kaybedecek. Burada kaybedenlere bir tavsiyem olacak.

Üzülmeyin! Hemen vakit geçirmeden bilişim sektörüne yönelin. Çünkü bu sektör her yıl yüzde 15 ile 20 arası büyüyor. İnterpromedya Pazar Araştırma Merkezi tarafından yapılan değerlendirme, Türkiye Bilişim Pazarı’nın 2007 yılında 25.8 milyar dolar büyüklüğüne ulaştığını ortaya koyuyor. Şirketlerin cirolarına göre elde edilen sonuç doğrultusunda; bilgi teknolojileri pazarı 2006 yılına göre yüzde 21 büyürken, iletişim teknolojileri pazarı ise yüzde 24 büyüme gösterdi.

Tüm göstergelere bakarak ve geçmiş 10 yıldaki veriler analiz edilerek Türkiye Bilişim Pazarı’nın 2007 yılından 2012 yılında kadar yüzde 128 büyüyerek 58.7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Ülkenin sahip olduğu nüfus büyüklüğü ve teknolojiye yatkınlığı ile bilişim pazarının göstereceği büyüme, bilişim sektörünü ülke ekonomisinde ki lokomotif sektörlerden biri haline getirecektir. Sektörün büyümesine orantılı olarak da istihdamın gelişmesi de beklentiler arasında yer alıyor. Bu şu demektir: Bu sektörün inanılmaz ölçülerde bilişimci insana bir başka deyişle bilişim profesyonellerine ihtiyacı olacaktır.

Ülkemizde bilişimci istihdamı yüzde 0,5. Diğer bir deyişle her 200 kişiden biri bilişimci. Olması gereken rakam ise yüzde 4. Yani 200 kişiden 8’inin bilişimci olması gerekiyor. Bilişimci açığının ne kadar büyük olduğunu sizde tüm açıklığı ile görüyorsunuz değil mi?

Bilişim sektöründe çalışmaya karar verdiyseniz bir tavsiyem daha olacak. Bilişim sektöründe alaylı tabir edilen çekirdekten yetişenlerin kariyer yapması artık iyice zorlaştı. Dolayısı ile bu alanda eğitim almanız gelecek planlarınız açısından çok önemli. Zaman geçirmeden bilişim alanında eğitim veren özel eğitim kurumlarından birine başvurun. Kendinize uygun olan bilişimin bir alanını, oradaki uzmanların yardımı ile seçin. Eğitiminizin sonunda size sertifika vereceklerdir. Bu sertifikalar iş başvurularında anahtar görevi görecektir. Ayrıca bu eğitim kurumlarının bir kısmı işe yerleşmeniz konusunda da size kendi uzmanları ile destek vereceklerdir. Yurtiçinde ya da yurtdışında staj olanaklarını mutlaka değerlendirin. Unutmayın, bilişim sektörünün genç profesyonellere ihtiyacı var.

Son bir tavsiyem de tüm gençlere: ÖSS, ne her şeyin başı ne de sonu! Bilişim sektöründe çalışmayacak bile olsanız mutlaka bilişim okur yazarı olun. Çünkü bugün çok az da olsa okuma yazma bilmeyenler, bilenlerin yanında nasıl mahzun duruyorlarsa yarın bir gün sizlerde bilişim konusunda evlatlarınızın yanında o konumda kalabilirsiniz.

(Bu yazının bir kısmı 15 Haziran 2008 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)

PAZAR VERİLERİ