Türkiye’de siber suçların toplam maliyeti 556 milyon dolar

27 Şubat 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Dünyanın önde gelen internet güvenliği şirketlerinden Symantec’in popüler ürün markası Norton’un 2012 yılı  Siber Suç Raporu açıklandı. Önceki yıllara göre daha gerçekci veriler barındıran son rapor, siber suçların kullanıcıları nasıl etkilediğini ve yeni teknolojilerin gelişim ve kullanımının güvenlik açısından kullanıcılara ne gibi faydalar sunduğunu ortaya koyuyor. Rapor sonuçları 24 ülkeden 13 bin kişinin verdiği bilgilerle oluşturulmuş.

Raporun sonuçlarını incelediğimizde ilginç rakamlarla karşılaşıyoruz. Dikkatimizi çeken rakamları kısaca sizinle paylaşalım:

– Son on iki ayda kullanıcılar tarafından maruz kalınan küresel siber suçlara ilişkin doğrudan zarar maliyeti 110 milyar ABD doları.
– Türkiye’de ise, son on iki ayda 10 milyondan fazla kişi siber suç mağduru. Bunun toplam net maliyeti ise 556 milyon ABD doları.
– Saniyede 18 kişi siber suç mağduru oluyor, bu da dünya genelinde her gün 1.5 milyondan fazla kişinin siber suçlara maruz kalması anlamına geliyor.
– Dünya çapında son on iki ayda her mağdur için kişibaşı ortalama 197 ABD doları doğrudan mali zarar söz konusu.
– Siber suçlar sebebiyle kullanıcılar, neredeyse aylık asgari ücretin yarısı kadar mali zarara uğruyor.
– Günümüze kadar siber suça maruz kalan kullanıcı sayısı yaklaşık 556 milyon olarak belirtiliyor ki bu rakam, Avrupa Birliği’nin toplam nüfusundan fazla.
– Son on iki ay içinde online işlem yaparken siber suç mağduru olan kullanıcı oranını yüzde 46 olarak açıklayan raporun, geçen yıl aynı konuda ortaya koyduğu rakam ise yüzde 45 dolaylarında. Bu da gösteriyor ki son bir yılda siber suç mağduru olan kullanıcı sayısında bir değişim yaşanmamış.

Bunlar genel veriler. Oysa siber suçlar özelinde bir odak kayması  söz konusu. Artık siber suçların yeni odağı sosyal ağlar olmuş durumda. Bu da siber suçların yüzünün değiştiğini gösteriyor. Yani popüler sosyal ağ araçları olan Facebook, Twitter vb. veya genel söylemiyle ‘Sosyal Medya’ diye adlandırılan siteleri veya onların uygulamalarını kullanırken daha bir dikkatli olun.

– Derlenen veriler ışığında görülüyor ki online işlem yapan kullanıcıların beşte biri (yüzde 21) sosyal ya da mobil platformlarda dolandırıcılığa uğrarken, sosyal ağ kullanıcılarının ise yüzde 39’u sosyal ağ siber suçlarının mağduru konumunda.
– Sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 15’i profilinin hack2lendiğini ve başkası tarafından kullanıldığını bildirdi.
– Her 10 sosyal ağ kullanıcısından 1’i dolandırıcılığa maruz kaldığını veya sosyal ağ platformlarında sahte bir linkle karşılaştığını bildirdi.
– Kullanıcıların yüzde 75’i, siber suçluların sosyal ağları hedeflediklerine inanırken yarısından azı (yüzde 44) kendilerini sosyal ağlardaki tehditlerden koruyan bir güvenlik çözümü kullanıyor ve yalnızca yüzde 49’u gizlilik ayarlarını kullanarak hangi bilgileri, kimlerle paylaştığına dikkat ediyor.
– Mobil kullanıcıların yaklaşık üçte biri (yüzde 31) tanımadığı bir kişiden gelen ve gömülü bir linke tıklamalarını ya da bilinmeyen bir numarayı çevirerek “sesli mesaj” dinlemelerini talep eden yazılı bir mesaj aldığını bildirmiş.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. Siber suç mağdurlarının maruz kaldığı kişi başı zarar maliyeti düşerken, sosyal medya ve mobil vakaların sayısı ise her geçen gün artıyor. Kısacası güveliği elden bırakmayın.

(Bu yazının bir kısmı 16 Eylül 2012 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)

Norton 2012 Siber Suç Raporu TR Data