TV alırken dikkat edilmesi gereken yeni kriter: Quattron

18 Nisan 2014 0 Yazar: Musa Savaş

Ülkemizde neredeyse televizyonsuz ev veya işyeri kalmamış durumda. Kaç milyon adet olduğunu varın siz hesaplayın. Televizyon sektörünün getirdiği diğer alt sektörler ise o kadar çeşitlendiki bana göre artık başlı başına iktisat bilimin ana konularından biri olmalı.

Televizyonlarla ilgili en sık karşılaştığım iki soru şunlar: “LCD mi, LED mi Plazma mı?” ve “Hangi markayı alalım?” İlk soruya cevabımız “LED alın” şeklinde oluyor. İkinci soruya ise “Marka ismi söyleyemem ama öncelikle yerli markaları tercih etmenizi öneririm.” diyorum.

Tabii ki devam eden süreçte bir sürü detay soru ile karşılaşıyorum. Detaylar girmeyeceğim. Size hızlıca nelere dikkat etmeniz gerektiğini özetlemeye çalışacağım.

TV seçim nasıl ve neye göre yapılmalı? İşte, bizce temel kriterler.

1.Fiyat: “Pahalıdır vardır bir hikmeti, ucuzdur vardır bir mihneti” şeklinde sakın düşünmeyin. Şunu unutmayın; pahalı yapan özelliklerden pek çoğu size yararlı şeyler olmayabilir, ucuzluğu da sizin için hiç önemi olmayan farklardan kaynaklanıyor olabilir. Bütçenize bakın siz.

2.Markalar: Önceliğiniz yerli markalar olsun. Hareket noktanız satış sonrası hizmet yani garanti ve teknik servis konusu olmalı.

3.Üretim teknolojisi: Lafı dolandırmaya gerek yok. Tabii ki LED temelli teknolojiye sahip TV’ler.

4.Çözünürlük: Eğer bana dört sene önce sorsa idiniz yüksek çözünürlüğe gerek yok derdim. Ama şimdi yüksek çözünürlüklüyü “tercih etmelisiniz” diyorum. Ne kadar yüksek diye sormayın. Yüksek işte.

5.Ekran Büyüklüğü: Ekran büyüklüğünün önemli bir üstünlük olduğunu düşünmek yanıltıcıdır. Bilmeniz gereken 82 cm ekranlı bir TV’yi en yakın 165 cm mesafeden izleyebileceğiniz ve eğer daha yakın izlerseniz gözlerinizin bozulacağıdır. TV’yi yerleştireceğiniz mekanın büyüklüğüne göre hesabı siz yapın.

6.Ses ve renk kalitesi: TV cihazının içinde yüksek ses kalitesini ve ev tiyatrosu sistemlerine gerekli AC3, Surround türü ses teknolojilerini gerçekleştirmek mümkün değildir. Bunun için TV cihazından ayrı bir ses sistemi edinmeniz gerekiyor. TV cihazları görüntü göstermek içindir. İçindeki hoparlörler anlaşılır bir ses kalitesini sağlamakla beraber bu konuda iddialı bir performans sağlaması imkansızdır. Renk konusuna gelince. Günümüzde tüm televizyonlarda görüntüler “Trinitron” yani sadece 3 renk (kırmızı, yeşil, mavi) kombinasyonları ile sunuluyor. Fakat son dönemde Japon firması Sharp’ın TV dünyasına armağanı 4’üncü renk teknolojisi oldu. Yani artık “Quattron” teknolojisi var. Kırmızı, yeşil ve mavinin yanına sarı renk eklendi. Bu teknolojiyle ortaya çıkan görüntülerin doğallığı gözle görülür ölçüde artırıyor. Televizyon izlerken gördüğümüz sarı renk ve tonları, ekrana kırmızı ile yeşilin farklı kombinasyonlarıyla değil, gerçek sarı renk ile yansıyor. Böylece sarı ve tüm tonları gerçek görüntünün canlılığında sunuluyor. Quattron bir panel teknolojisi olduğu için ekstra yayın veya uydu verisine ihtiyacınız da yok.

Tüm bu yazdıklarımıza rağmen en temel kriter tabii ki bütçeniz. Neticede en fazla beş yıl sonra değiştireceğiniz bir ürün için ne kadar paradan vaz geçebilirsiniz? Karar sizin.

(Bu yazının bir kısmı 19 Ocak 2014 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)