Bilişim bir sektör değil bir yaşam alanıdır

5 Aralık 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Bu hafta oldukça hareketli geçti. Önce Ankara’da TÜBİSAD’ın ev sahipliğinde düzenlenen “2023’e Doğru: Atılım için Bilişim” konferansına katıldık.

Açılış konuşmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yaptığı Konferans’a sektörün önde gelen temsilcileri, bürokrat ve uzmanlardan oluşan 400’e yakın izleyici katıldı. Ülke kalkınmasında bilişim sektörünün öneminin ele alındığı Konferans’a uluslararası düzeyde ün yapmış bilişimciler konuşmacı olarak katıldı.

Konferans’ın ana konuşmacısı Global İnovasyon Endeksi Yaratıcısı Prof. Dr. Soumitra Dutta’dan sonra söz alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, ekonomik kalkınmada bilişim sektörünün önemine değinirken, bilişim sektöründe kalkınmanın olmazsa olmaz ön koşullarından biri olarak alt yapının önemine dikkat çekti. Altyapısal gelişmeyi sağlamak için sivil toplum kuruluşlarına ve üniversitelere büyük görevler düştüğünü belirtti.

“Bilişimin sektör meselesi değil memleket meselesi olduğuna inanıyoruz. Bilişimsiz 2023 hedeflerine ulaşmak olanaksız. Ülke olarak bilişime verilen önemin artırılması, güçlü bir siyasi sahiplenme ile sektörümüz stratejik bir sektör olarak algılanmalı” diyen TÜBİSAD Başkanı Kemal Cılız, sektör üzerindeki vergi yüklerinin gözden geçirilmesinin, şeffaf ve rekabetçi piyasa şartlarının geliştirilmesinin önemine değindi.

Geleceğin otelinde, geleceğin tatili

Diğer hareketlilik ise mobil tarafta yaşandı. Avea, Rixos Hotels ile işbirliğini, uçtan uca çözümler kullanarak hayata geçirdiği “Akıllı Projeler”le bir adım daha ileriye taşıdı. Avea Rixos işbirliği kapsamında geliştirilen ve Türkiye’de “Akıllı turizm” dönemini başlatan projeler Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu ve Rixos Hotels Akdeniz Bölge Direktörü Cem Uzan’ın ev sahipliğinde, Rixos Sungate’de düzenlenen bir toplantıyla paylaşıldı.

Türkiye’yi yurtdışında da temsil eden bir zincir olarak, teknolojiye yatırımı öncelikli gördüklerini dile getiren Rixos Hotels Akdeniz Bölge Direktörü Cem Uzan, basın toplantısında yaptığı konuşmada; Rixos Hotels’in turizm sektörüne vizyon kazandıran kimliği kadar, sektörde hayata geçirdiği teknolojik proje ve uygulamalarla da farkını ortaya koyduğunu söyledi. Turizm sektöründe müşteri memnuniyeti için küçük dokunuşların bile büyük önem taşıdığına dikkat çeken Uzan, şöyle devam etti: “Avea ile geçtiğimiz yıl başlattığımız projelerimizi bu yıl geliştirerek, turizm sektörünü yepyeni bir kavram ile tanıştırıyoruz. İşbirliği projemizi ilk etapta yön bulmak için gerçekleştirmiştik. Projeye ait yazılımı şu ana kadar aktif kullanan misafir sayısı 38 bine ulaşırken; kullanıcıların yüzde 40’ını ise Rus misafirler oluşturdu. Hazırlık aşaması yaklaşık bir yıl süren yeni projemizle de ‘Akıllı turizm ve tatil’ dönemini başlatıyoruz. Misafirimizin kapıdan içeri girdiği andan itibaren akıllı çözümlerle karşılanacağı bir proje olacak. Kapıdan klimaya, ses ve TV müzik sistemini uzaktan kontrol edebilmelerini sağlayan otomasyon sisteminin yanı sıra tesis içinde konumlanacak kiosklarla her an her saniye misafirimizi bilgilendirerek, 24 saat online misafir ilişkilerini sağlayacağız.”

Rixos Hotels ile 2011 yılının sonunda hayata geçirdikleri proje ile başlayan işbirliklerinin yeni çalışmalarla güçlenerek devam etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, “Rixos Sungate AR Uygulaması kapsamında 2011 yılının sonunda tanıtımını yaptığımız Augmented Reality projemizle, dev tesisin içinde yolunu kaybeden konuklar için yön bulmayı sağlayan IOS uygulamasını devreye sokmuştuk. Şu andaysa, ‘Akıllı Ev’ projesiyle yine bir fark yaratıyoruz“ dedi.

Gördüğünüz gibi bilişim sektörü durmuyor. Hele mobil hiç durmuyor.

(Bu yazının bir kısmı 13 Ekim 2013 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)