Bilişimin olmazsa olmazı

Bilişimin olmazsa olmazı

10 Nisan 2020 0 Yazar: Musa Savaş

Hiç düşündünüz mü? Hayatımıza giren ve vazgeçilmezimiz haline gelen bazı cihazların bir anda hayatımızdan çıktığını. Örneğin vazgeçilmezimiz olan cep telefonlarını bir problemden dolayı kullanamadığımızı hayal edin. Yahut da ATM (para çekme ve yatırma makinaları) temelli kart ve ödeme sistemlerinin (POS) beş gün durduğunu düşünün. Olabilecekleri düşünme bile can sıkıcı değil mi? Tüm bu problemlere rağmen hayat yine devam ederdi ama nasıl olurdu sizce?

Yukarıda saydığım problemlerin arka planına bakalım. Fakat arka planın temeline inelim. Yahut tamamen şöyle genelleştirelim. Bilişim temelli tüm teknolojilerin bir tane olmazsa olmazı var. O da elektrik enerjisi. Aslında elektrik enerjisi 1750 sanayi devriminden sonra zaman içinde insanlığın olmazsa olmazı haline geldi. Şöyle bir çevrenize bakın. Uzaklara değil, yakın çevrenize. Her cihazın arkasında yatan görünmez gücün az veya çok elektrik enerjisi ile irtibatlı olduğunu görürsünüz.

Barajlar yapıyoruz, rüzgar gülleri dikiyoruz, güneş panelleri kuruyoruz. Ne için? Hepsi biraz daha enerji için. Sizleri gerek dünyadaki gerekse de ülkemizdeki enerji tüketim rakamları ile boğmak istemiyorum. O rakamları incelediğimde gerek dünyanın gerekse de ülkemizin her 10 yılda bir enerji tüketimin ortalama yüzde 25 oranında arttığını gördüm. Bunun anlamı enerji yatırımlarının ara verilmeksizin sürekli ve sürdürülebilir bir şekilde yapılması gerektiğidir.

Her sektörün eğilimlerini ortaya koyan ve gelecekle ilgili vizyonunu gösteren etkinlikler ise o sektörün fuarlarıdır. Fuar dediğimize bakmayın. Artık fuarlar yalnız başlarına yapılmıyor. Konferanslarla birlikte yapılıyor. İnsanlar hem tartışmaları ve vizyoner konuşmaları dinleme hem de standlarda ürünleri veya prototip ürünleri görme fırsatını yakalıyorlar. Bu yüzden sektörel etkinlikler sektör paydaşları için çok önemli.

Ülkemiz enerji sektöründe paydaşlarına 22 yıldır kapısını açan bir etkinlik var. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 2016. Kısaca ICCI 2016. Türkiye ve bölgenin en büyük Enerji Etkinliği ICCI 2016 – 22. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı Ve Konferansı, 27 -29 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. Etkinlik enerji sektöründe yatırımcı, tedarikçi, ekipman ve hizmet sağlayıcılarını, ulusal ve uluslararası ziyaretçi ve sektör ilgililerini buluşturacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın desteği ile gerçekleşen ICCI 2016 21 ülkeden 300’e yakın firmayı ICCI çatısı altında bir araya getirecek.

Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Hannover Fairs Turkey Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer, “Bu yıl Enerji ve çevre fuarımızın 22.’sini düzenleyeceğiz ve bir kez daha yurtiçi ve yurtdışından sektör profesyonellerini ve karar vericileri bir araya getireceğiz. Fuar sayesinde yurtdışındaki yabancı yatırımcılar Türkiye’ye gelecek. Özellikle güneş, rüzgar ve jeotermal alanında yatırımların hedeflendiği bir etkinlik olacak” dedi.

Katılımcı firmalar; Yenilenebilir Enerji, Kojenerasyon, Elektrik Üretimi ve Ticareti, Elektrik İletim Sistemleri, Enerji Tesislerinde Bakım, Onarım ve Servis Hizmetleri, Çevre Teknolojileri, Enerji Verimliliği, Lojistik ve IT Teknolojileri ürün gruplarına yönelik yenilikçi çözümlerini sergileyecekler. Ayrıca, Güneş Enerjisi Özel Bölümü de bu yıl ilk kez sektör temsilcilerini yatırımcılarla bir araya getirecek.

Ben bilişimciyim. Dediğim gibi enerji bizim sektörün olmazsa olmazı. Enerji sektörünü uzman düzeyinde değil ama meraklı düzeyinde her zaman takip etmişimdir. İlginç çıkarımlar yapmışımdır. Bence sizde çok uzak durmayın.

(Bu yazının bir kısmı 24 Nisan 2016 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)