Büyük şirketlerin Tümleşik İletişim ile imtihanı

19 Temmuz 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Tümleşik İletişim (Unified Communications) nedir? Nereden çıktı bu demeyin. Çünkü büyük ölçekli şirketlerin kullandığını ve tüm dünyada 150 milyar dolara ulaştığını söylersem sanırım ilginizi çekecektir.

Önce tanımlayalım. İnternette dolaşan ve kabul görmüş tanımı şöyle: “Tümleşik iletişim; ses, görüntü, konferans, durum bilgisi, anlık mesaj, sesli mesaj, faks, e-posta ve mobilitenin bir araya gelmesini ifade ediyor.” Yani anlayacağınız tam bizim işadamlarına göre; hepsi bir arada. İsterseniz biraz konuyu açalım. Tümleşik iletişim sayesinde çalışanlar kendi aralarında, müşterilerle ve tedarikçilerle en verimli yöntemle iletişim kurabiliyor ve iş süreçlerini optimize edebiliyor. Tüm bunların yapılabilmesi için olmazsa olmazlarımızdan biri de mobil desteği yani mobilite. Mobilite, tümleşik iletişimin verimli kullanılmasını sağlayacak imkânlar sunarken tümleşik iletişim de mobilitenin yaygınlaşmasına ve gelişmesine katkı sağlıyor. Yeni teknolojiler iletişim odaklı olduğu için üretilen çözümler de insanların iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasını kolaylaştırmak ve iletişimin sürekliliğini sağlamak için tasarlanıyor. Mobilite sayesinde çalışanlar bulundukları her yerden iletişime geçebildikleri için mekâna bağlı kalmadan iş süreçlerini gerçekleştirebiliyorlar. Kısacası mobil çalışanlar, tümleşik iletişimin desteği ile belirttiğimiz tüm mobilite faydalarına kolaylıkla erişebiliyorlar.

Bu konudaki oyuncular kimlerdir diye bakınırken karşımıza Siemens Enterpise Communications Türkiye çıktı. Dikkatimizi çekmesini sağlayansa onların ülkemize olan ilgisiydi. İşletmeler için Tümleşik İletişim çözümleri ve ağ altyapısı alanlarında öncü ve küresel bir sağlayıcı olan Siemens Enterprise Communications, EMEA APAC (Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Asya Pasifik Bölgesi) Bölge Başkanı Wolfram Fischer ve Siemens Enterprise Communications Türkiye Ülke Müdürü Ahmet Gül ile görüştük. Aldığımız bilgiler oldukça ilginçti.

Wolfram Fischer: Türkiye önemli bir pazar, yatırım yapmaya devam edeceğiz

Fisher, Türkiye’deki yapılanmaları hakkında bilgi verdi. Siemens Enterprise Communications olarak küresel pazarda lider bir rol üstlendiklerini, Global 500 şirketlerinin yüzde 75’inin iş süreçlerinde Siemens Enterprise Communications çözümlerini tercih ettiklerini belirten Fischer, sözlerine şöyle devam etti: “Küresel kurumsal iletişim pazarı, 2010’da 135,9 milyar, 2011’de ise 144,9 milyar Dolar’lık bir hacme ulaştı. Büyüyen bir eğilime sahip olan kurumsal iletişim pazarının 2015’te 166,7 milyar Dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Tüm dünyanın ilgisini çeken Türkiye pazarını çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Türkiye, bizim için önemli bir pazar ve bu pazara hızla yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

Ahmet Gül: Üç yıl içinde pazar lideri olmayı hedefliyoruz

Kurumsal iletişim pazarında kurumlara maliyet tasarrufu, verimlilik ve esneklik sağladıklarını vurgulayan Siemens Enterprise Communications Türkiye Ülke Müdürü Ahmet Gül ise Türkiye pazarı ile ilgili hedeflerinin üç yıl içinde lider pozisyona gelmek olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için hızla yol aldıklarını belirtti. Türkiye’deki iş ortaklığı yapılarını güçlü sistem entegratörleri ve bayi yapısı ile güçlendirmeyi amaçladıklarını aktaran Gül, şu açıklamayı yaptı: “ Küresel çapta faaliyet gösteren toplam 8 Ar-Ge merkezimiz bulunuyor. Bu Ar-Ge merkezlerinden biri de Türkiye’de ve uzun yıllardır tüm dünyaya Türkiye’den yaklaşık 100 kişilik bir Ar-Ge ekibi ile destek veriyoruz. 2012 Ekim ayı itibari ile satış ve pazarlama faaliyetlerimizi yürüttüğümüz ofislerimizi İstanbul’da açarak Türkiye’ye yaptığımız yatırımlara devam ettik. Pazar liderliği hedefine ulaşmak için, hem sektörde deneyimli kişileri ekiplerimize kazandırıp hızla büyüdük hem de ödüllü küresel 500 akredite iş ortaklığına sahip kanal programları Go-forward’ı Türkiye’de başlattık.”

Şayet ölçeğiniz büyüdüyse bu Tümleşik İletişimi iyice bir inceleyin deriz.

(Bu yazı 20 Ocak 2013 tarihinde hazırlanmıştır.)