CeBIT’in ruhunu keşfetmek

6 Aralık 2010 0 Yazar: Musa Savaş

Yıllar önce kendi halinde ülkemize özgü bir bilişim fuarıyken organize edenlerin vizyonu sayesinde bugün dünyanın en büyük altıncı bilişim fuarı olan CeBIT Bilişim Eurasia 2 Ekim 2007 Salı günü başlıyor.

Fuarın uluslararası yönü ile ilgili sizlere bazı kısa bilgiler vermek istiyorum. Eminim ki bu bilgiler sadece bilişim sektöründeki iş adamlarını değil tüm iş adamlarını ilgilendirecektir.

Doğudaki şirketler için batıya, batıdaki şirketler için doğuya açılmanın ilk kapısı olarak görülen CeBIT Bilişim Eurasia’da, bu yıl Çin, Tayvan, İsveç, Bulgaristan, Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Almanya, İspanya, Belçika, İngiltere, İtalya, İsrail ve İran’dan katılımcı şirketler ve ülke pavyonları yer alıyor.

Fuara katılan yabancı ülkeler içinde Tayvan hatırı sayılır bir ağırlığa sahip. Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Kurumu’nun organizasyonuyla 35 Tayvan şirketinin katılımcı olacağı “ülke pavyonu”nun büyük ilgi görmesi bekleniyor. Öte yandan Madrid Ticaret Odası’nın teşvikiyle kurulacak “İspanya Pavyonu”nda, Avrasya pazarına açılmak isteyen altı İspanyol şirket yer alacak. Almanya 19, Çin ise 14 şirketiyle ülke pavyonlarına sahip olan diğer ülkeler arasında sıralanıyor.

Kısacası CeBIT Bilişim Eurasia, bu yıl İsrail, Macaristan, Tayvan, İsveç, Belçika gibi farklı coğrafyalardan 900’ü aşkın katılımcı ile yaklaşık 70 ülkeden 150 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapacak.

Bilenlerden şimdiden özür diliyorum ama bilmeyenler için yazmam gerektiğine inanıyorum. Aynı tarihlerde, aynı mekânlarda Bilişim Zirvesi’de (www.bilisimzirvesi.com.tr) yapılıyor. Fuar ile Zirve birbirinden ayrılmayan ve ayrılmaması gereken, bir aradayken anlamsal olarak bütünlük arz eden etkinlikler. Bir beden ile onu ayakta tutan ruh gibi. Medya bize her şeyin bedenini gösterir, ruhunu ise biz keşfederiz.

(Bu yazının bir kısmı 30 Eylül 2007 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)