Fatih sizinle gurur duyacak

5 Aralık 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Fatih Projesi, uzun ismiyle “Eğitimde Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi”. Yaklaşık iki yıl kadar önce ortaya çıkan bu isim nihayet 2012 yılında gerçeğe dönüşüyor. Projenin amacı, eğitim sistemimizi teknolojik alt yapı ile güçlendirmek.

Projenin ekonomik boyutu ise göz kamaştırıyor. Proje 3 milyar TL’ye varan bir büyüklüğe sahip. Dolayısı ile aylardır teknoloji şirketlerinin birçoğu bu projeden nasıl pay alırız diye toplantı üstüne toplantı yapıyordu.

Proje üç yıllık bir zaman dilimine yayılıyor. Projede 42 bin okuldaki 620 bin dersliğe on binlerde dizüstü bilgisayar, projektör cihazları, 40 bin civarında çok amaçlı fotokopi makinesi ve akıllı tahtalar dağıtılacak. Ayrıca Haziran ayında yapılan genel seçimlerden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “15 milyon öğrenciye tablet bilgisayar dağıtacağız” vaadi de bu projenin içine dahil oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bayram öncesi yaptığı açıklama ile 2012 yılı Şubat ayında 5. ve 9. sınıflara tablet bilgisayarların teslim edileceğini öğrendik. İleriki eğitim yıllarında da belli bir sıra ile diğer sınıflara da dağıtım yapılarak 2015 sonuna kadar tablet bilgisayarı olmayan öğrenci kalmayacak. Yani Fatih Projesi artık ete kemiğe bürünüyor.

Bu proje ile okullardaki bilgisayar odaları kalkacak. Her sınıf bir teknoloji merkezi gibi olacak. Akıllı tahtadaki bilgileri öğrenciler tablet bilgisayarlarına anında alabilecek. Bu durumun öğrencilerimize sağlayabileceklerini ben hayal bile edemiyorum.

Fatih projesinin bu kısımlarına bir dediğimiz yok. Fakat işin yazılım tarafında eleştirilerimiz vardı. Kullanılacak bilgisayarlarda olması istenen işletim sisteminin açık kaynak olması yönünde taleplerimiz vardı. Açık kaynak kullanılması halinde bunun nasıl bir maliyet avantajı sağlayacağının hesabı da ortadaydı.

Nihayet beklenen açıklama geldi. Fatih Projesi’nin ihale şartnamesinden Windows çıkartılarak açık kaynak işletim sistemi olan Pardus’un adı konmuş. Pardus’un ne olduğunu bilmeyenler için söyleyeyim. TÜBİTAK bünyesindeki BİLGEM tarafından açık kaynak kullanılarak yazılmış olan bir nevi Milli işletim istemimiz. Üstelik ücretsiz. Milli Savunma Bakanlığı’ndan RTÜK’e pek çok büyük kurumda Pardus kullanılıyor. Rakamsal olarak bakarsak şu an Türkiye’de yaklaşık 200 bin Pardus kullanıcısı var. Yani kendini ispatlamış bir ürün. Android veya diğerleri gibi üzerinde çalışan çeşitli uygulamalara sahip değil. Fakat kaynak ayrılırsa bu eksiği de çok kısa sürede giderilebilir. Kısacası bu işletim sisteminin kullanımını ne kadar artırırsak onunla ilgili her şeyi o kadar hızlı geliştirebiliriz.

Ülkem ve çocuklarım adına çok sevindiğimi belirtmek istiyorum. Çünkü açık kaynağa dayalı böyle bir işletim sisteminin, bu büyüklükteki bir eğitim projesinde tercih ediliyor olması beni gururlandırıyor. Çünkü Türk yazılımcıların ortaya çıkardığı bu işletim sistemi, eğitimimizi şirket bağımlılığından kurtarmakla kalmayacak kendi eğitim teknolojilerini üretmesini de sağlayacak.

Eminim ki bu projeyi düşünen, hayata geçiren, emeği geçen herkesle hem geçmişimizde yaşamış olanlar, hem de gelecekte yaşayacak olanlar gurur duyacaklar. Fakat bir taraftandan da temkinli bir iyimserliğe bürünüyorum. Çünkü ilerleyen süreçte Pardus kullanılması kararının başına kaza gelmesinden gerçekten korkuyorum. Ümit ederim bu karar hiç değişmez.

(Bu yazının bir kısmı 18 Eylül 2011 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)