Netaş Yönetim Kurulu’na bir Amerikalı gelir mi?

Netaş Yönetim Kurulu’na bir Amerikalı gelir mi?

23 Şubat 2019 11 Yazar: Musa Savaş

Neredeyse bir buçuk yılın üzerine geçtiğimiz hafta Netaş ile ilgili bir yazı yazmış ve şöyle demiştim: “11 Şubat 2019 Pazartesi günü başlayan ve Perşembe günü biten yönetim kademesindeki toplantılar silsilesinde, ABD’liler bizim Türkler ve ortaklarımız Çinlilerle bir araya geldiler. Konuyla ilgili bizler bir hayli şey duyduk. Fakat inanıyorum ki Netaş yetkilileri en kısa zamanda kamuoyuna ve ilgili makamlara gereken açıklamayı yapar.”

Bekledim fakat bir açıklama gelmedi. İş başa düştü yani. Öğrendiklerimi firmaya ve insanlara zarar vermeden yazmaya çalışayım.

11 Şubat Pazartesi günü H.L. (uzun ismi bende mevcut) isimli uluslarası bir denetim firmasından denetçiler Netaş’ta denetime başladı. Bunda ne var diyebilirsiniz? Nitekim, Netaş gibi firmalar, ürün satmak istedikleri ülkelerin ticaret kurallarına uygun iş yaptıklarını ispatlamak için o ülkelerce akredite edilmiş uluslararası denetim şirketleriyle çalışırlar. Bu denetim şirketleri de genel olarak belli aralıklarla gelir ve ürün satacak olan firmayı denetler. Bazen de ürün alacak olan ülkenin talebi üzerine bu denetim yapılır. Tabii ki tüm bu detaylar, ürün satacak olan firma ile denetim yapacak şirket arasında yapılan sözleşmeyle düzenlenir ve genel olarak da bu tip sözleşmeler gizlidir. Buraya kadar diyeceğim bir şey yok. Fakat merak ettiğim, bu denetime ABD’den herhangi bir kamu yetkilisi katıldı mı? Katıldıysa hangi sıfatla? Neleri öğrenmek istedi ve sordu?..

20 Şubat Çarşamba akşamı birden sonlandırılan denetimin detaylarına şimdilik daha fazla girmeyeceğim. Kamuoyunun bilmesi gerektiği kadarını zamanı gelince umarım açıklayacaklardır.

Yazının başlığının açıklamasına gelmeden önce bahsetmezsem rahat etmeyeceğim bir konu var. Şöyle ki; Ağustos 2017’den beri Netaş ile ilgili yazmıyorum. Sebebiyse, satıştan sonra Netaş’ın yeni durumuyla ilgili olarak yöneticilere zaman vermekti. Neler yapacaklarını görmekti. Yazmıyor oluşum takip etmediğim anlamına gelmemeli. Sabırla takip ettim. Fakat geçen bir buçuk yıl içinde Netaş ve ZTE’nin yöneticileri maalesef beni hayal kırıklığına uğrattı. Bilanço rakamlarının (ki beni ilgilendirmiyor) yorumunu (çok) bilenlere bırakıyorum. Hayal kırıklığına uğradığım nokta, ZTE’nin sahip olduğu bir çok teknolojik (özellikle iletişim platformları) ürünü olmasına rağmen bunların Netaş üzerinden ülkemizin ihtiyacı olan pazarlara sunulmaması. Sunuldu da benim haberim mi olmadı yoksa?

Hepiniz başlığı merak ediyorsunuz değil mi? Yazalım. Çin şirketleri Huawei ve ZTE’nin ABD ile yaşadığı problemleri hepiniz biliyorsunuz. Yasaklamalar, tutuklamalar, karşılıklı meydan okumalar… vb. Bunların detaylarına girmeyeceğim. Beni şaşırtan ABD ile olan problemlerde Huawei dişe diş bir mücadele verirken ZTE’nin (ki Huawei’ye göre daha fazla Çin Devletinin şirketidir) gayet uyumlu bir strateji gütmesiydi. Hatta o kadar ileri gitti ki; ABD’nin, ZTE’nin yönetiminde olduğu ve istediği şirketine Yönetim Kurulu Üyesi sokmalarına müsade edeceklerini söylediler. Netaş YK’sına bir ABD’li gelir mi? Bence gelir. Yukarıda bahsettiğim denetimin içeriği ve detayları bu sonuca yol açacak nitelikte.

Şayet bitirebilirsem hazırlamakta olduğum “Çin, ABD teknoloji savaşı ve olası sonuçları” ile (firmaları da içeriyor) ilgili analizin ZTE ve Huawei ile ilgili kısa bir bölümünü burada sizlerle paylaşacağım. Tabii bitirebilirsem.

Sonuç olarak; gerçekleştiği dönemde ülkemize teknolojik anlamda büyük kazanımlar sağlayacağına inandığım için desteklediğim Netaş ve ZTE ortaklığı, geçen bir buçuk yıl içinde beni maalesef hayal kırıklığına uğrattı.

Not: Yukarıda yer alan bilgiler Musa Savaş tarafından gazetecilik saiki ile genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler Musa Savaş’ın kişisel gözlem ve görüşlerine dayanmakta olup, herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, sizlerin alım-satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Yukarıda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Musa Savaş sorumlu tutulamaz. Ayrıca yazının altına yapılacak yorumlar yazanı bağlar, Musa Savaş sorumlu tutulamaz.