2014’ün öne çıkaracağı teknolojiler

3 Mart 2014 0 Yazar: Musa Savaş

Görünen o ki; 2014 yılı, önceki yıllarda açıklanan teknolojilerin geliştirildiği ve yeni teknolojilerin duyurulduğu bir yıl olacak. Hadi, hep birlikte hayal edelim. Hafta sonları içinden çıkamadığımı AVM’lerden birinde en sevdiğiniz restaurantın önünden geçiyorsunuz. O sırada cep telefonunuza mesaj geliyor. Sevdiğiniz restaurantın size özel büyük bir indirim olduğunu söylüyor mesaj.

İşyerinizde üzerinde çalıştığınız yeni bir ürünün 3D baskı ile bir prototipini hazırlayıp yönetime sunumunuzu daha gerçekci yapabileceksiniz. Kronik bir hastalığınız var ve kontrollü yaşamak zorundasınız. Çözüm, vücudunuza yerleştirilen bir çipin, hayati verilerinizi gerçek zamanlı olarak doktorunuza göndermesi. Tüm bunlar film senaryosu değil, gerçeğin ve yakın geleceğin ta kendisi. Yani şöyle diyebiliriz; 2014 yılından itibaren hayatımıza girecek teknolojiler, günlük yaşamımıza çok büyük yenilikler katacak ve yeni normaller oluşturacak.

Araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmaları kendi gözlemlerimizle birleştirdiğimizde öngörülerimizi, 2014 yılında trend olacak teknoloji, uygulama ve yaklaşımlar şu şekilde sıralayabiliriz.

Yeni içerik servisleri

Önemini her vakit koruyan içerik servisleri, internet ile zamandan ve mekandan bağımsız hale geldi. Artık birçok sektördeki pazar gelişmelerini içerik servisleri yönlendiriyor, aynı zamanda tüketici tecihlerini de belirlemeye başladı. Her platform ve yayın formatıyla uyumlu hale gelecek içerik servisleri, birbirinden farklı uygulamalar ve cihazlar üzerinden problemsiz takip edilebilecek. Tüketicilere gönderilecek içeriğin kalitesine ve hedef kitleye uygun söylemler barındırmasına 2014 yılında daha çok dikkat edilecek. Kitlesini en iyi tanıyan ve kaliteli içerik geliştirenler bulundukları pazarda farkını ortaya koyan markalar haline gelecek.

3D Baskı

Bu yıl adından sıkça söz ettiren 3D baskı, 2014 yılında  iyice gündeme oturacak. 3D baskı, prototipleme kolaylığı sağlıyor ve yeni bir teknoloji olarak kendini geliştirmeye devam ediyor. 3D baskı endüstrisinin 2015 yılında 4 milyar dolar, 2017 yılında 6 milyar dolar, 2021 yılında ise 10,8  milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2014 yılında 3D yazıcıların fiyatlarının daha uygun hale gelmesi, kablosuz bağlanabilen giriş seviyesi modellerin 1500 doların biraz altına düşmesi bekleniyor. Uzmanlar, 3D baskının,  küçük işletmeleri yatırım yapmadan potansiyel yatırımcıya dönüştüreceğini ve ön üretim yapmadan prototip inşa etmeyi sağlayacağını söylüyor. 3D baskı cihazları, teknoloji meraklılarının  hayal gücünün sınırlarını zorlayacak bir teknoloji olarak kabul ediliyor.

Giyilebilir cihazlar

Giyilebilir cihazlarla ilgili haberleri, gelişmeleri 2014 yılı içinde daha çok duyacağız. Kendileri gelmeden haberleri sıkça gelen bu teknolojilerden en bilineni Google Glass ve iWatch gibi ürünlerle ilgili yeni duyurular 2014 yılında bizi bekliyor. Ayrıca 2014 yılında, gelişmiş 3D içerikler barındıran çok farklı sanal gerçeklik uygulamalarına şahit olunacak. Bu sanal gerçeklik teknolojileri, mobil cihazlar ve tabletler üzerinde çalışan uygulamalara dönüşerek 2014 yılında hayatımıza girecek.

Bulutla entegre çalışan cihazlar

Bulut bilişim uygulamaları 2014 yılında kullanım alanlarını ve hacimlerini arttıracak. Masaüstü, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi cihazların, bulut bilişim ile çalışma sistemlerine entegre olma süreci 2014 yılında giderek yaygınlaşacak. Bulut bilişimle entegre geliştirilen cihazlar, çalışmayı zaman ve mekandan bağımsızlaştıracak. Güvenlik, bulut sistemler üzerinde en çok yatırım yapılan konu olacak. Bulutla entegre cihazlar, alınacak güvenlik önlemleriyle daha az güvenlik problemi oluşturacak. Bulut bilişim küçük işletmelerin işlerini büyütmelerine yardımcı olacak ve çalışanlar arasında kesintisiz bir iletişim sağlayacak.

Büyük veri analizi

Mobil cihazlar ve sosyal medya uygulamaları yaklaşık 4 milyar insan tarafından kullanılıyor. Sadece Facebook’un 1 milyardan fazla, Twitter ve Google+’ın yaklaşık 500 milyon kullanıcısı bulunuyor. Twitter üzerinden günde yaklaşık 400 milyon tweet gönderiliyor. Facebook üzerinden, günde yaklaşık 350 milyon fotoğraf paylaşılıyor. Sensörler ve video kameralardan gelen içeriğin de eklenmesiyle ortaya çıkan çok yüksek hacimli verilerin analiz ihtiyacı doğuyor. Büyük veri analizinin, bilimsel araştırma ve pazar araştırmaları gibi birçok alanda kullanılması bekleniyor. 2014 yılında şirketler kendi ürünleri ve marka imajını izlemek için sosyal medya analizleri yapan yeni yazılımlar geliştirme ihtiyacı hissedecekler. Bu yazılımlar, bir iletinin yansıttığı duygu ve düşünceyi belirlemek, şirketlere anında geri bildirimde bulunmak için kullanılacak. Ayrıca bu yazılımlarla, tanımlama, gruplama ve içerik sınıflaması gibi işler de, daha detaylı ve kapsamlı analizlerle  yapılabilecek.

Eğlence sistemleri

Sony PlayStation 4 ve Microsoft Xbox One gibi oyun konsolları 2014 yılında yoğun ilgi görecek. Sanal gerçeklikle birleşen, daha gerçekçi, interaktif hale gelen ev eğlence sistemleri, 2014 yılında bizlere güzel vakit geçirtecek. Smart TV’ler ve Smart TV’lere özel geliştirilen uygulama ve cihazların kullanımı yaygınlaşırken, televizyon üzerinden internet uygulamalarını takip etme oranı artacak. 2014 yılında, yeni piyasaya sürülen 4K, Ultra HD görüntü kalitesine sahip büyük ekran televizyonların fiyatlarının düşmesiyle satışları da artacak. Akıllı televizyonlara entegre cihazlar ve ses sistemleri (IPTV, Apple TV, Media Player….vb) üzerinden film izlemek, müzik dinlemek, sosyal ağlara bağlanmak, eğlenceli uygulamaları keşfetmek daha da keyifli hale gelecek.

Araştırmalar gösteriyor ki, küçük işletmelerin yüzde 98’i mobil ve kablosuz iletişim teknolojilerini, 5 yıl öncesine göre yüzde 42 oranında daha fazla kullanıyor. Bu da gösteriyorki, kişi ve kuruluşlar teknolojinin getirdiği yenilikleri işlerinde ve gündelik yaşamlarında her geçen gün daha fazla kullanmaya devam edecek.

(Bu yazı 29 Aralık 2013 tarihinde yazılmıştır.)