Bilişim dünyasında yılda iki kere yayınlanan bir liste var. İsmi, “En Hızlı 500 Bilim Bilgisayarı” listesi. Bu yılın Haziran ayında açıklanan Süper Bilgisayar listesinde bir sürpriz oldu. Çin, ilk defa ABD’yi geçti. Çinli süper bilgisayarın ismi Sunway TaihuLight. Hızı, 93 petaflop/s.
Ramazan Bayramı öncesindeyiz. Çocukken bayramları iple çekerdik ve bayramları bayram tadında yaşardık. Şimdiki çocuklarda aynı duygular içinde mi bilmiyorum. Kendi adıma tek bildiğim, bayram dendiğinde, aklıma trafik kazaları ve acı sonuçları geliyor. Gerçi son 10 yılda karayollarına yapılan yatırımlarla toplam trafik kazalarında istatistiksel bir iyileşme sağlandı. Buna rağmen maalesef dini bayramlarımız geldiğinde, hele birde dokuz günü kapsayacak bir tatilde söz konusu olduğunda, maalesef yollardaki hiç bir iyileştirme işe yaramıyor. Görüne o ki artık sürücü kalitemizi iyileştirmemiz gerekiyor. Sürücüler insan olduğuna göre problemimiz gelip insan kaltesinde düğümleniyor.
Yıllardır dünyanın en büyük bilişim fuarı olarak kabul edilen CeBIT 2016’yı sizler için gittik, gezdik. Gördüklerimizi sizinle paylaşalım istedik. Dünyanın en büyük bilgisayar fuarı iken zamanla bilgi teknolojilerindeki yeniliklerin buluşma noktası haline gelen Almanya’nın Hannover kentindeki CeBIT fuarı ilk kez bundan 30 yıl önce ziyarete açılmıştı. Yine bu süreç içinde fuarın yanısıra konferansları da yoğunlaştıran CeBIT son dört yıldır ciddi bir değişim yaşıyor. Artık ne sadece bir fuar, ne de bir konferanslar bütünü. Her ikisini de bünyesinde barındıran dev bir etkinlik. Etkinlikte, ekonomik hayatın dijitalleşmesini hızlandıran gelişmeler artık daha fazla öne çıkıyor. Kısacası CeBIT çok değişti. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve video oyunları artık Las Vegas, Barcelona ve Berlin’deki etkinliklerde tanıtılıyor.
Dijital dönüşüm artık tüm dünyanın gündeminde. Bu konuda yaptıkları çalışmalarla adından söz ettiren bir yer var: Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti. Dijital Devrimin şekillenmesine büyük katkılar sunan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinin bir Yatırım ve Ticaret Merkezi olarak sunduğu fırsatlar konulu seminer 27 Aralık 2018 günü Kadir Has Üniversitesi’nin Cibali Kampüsü’nde yapıldı.
Geçen hafta ilginç bir toplantıda Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) ve IMI Conferences işbirliği ile yapılan sektörel araştırma yayınlandı. Sektörün derneği ÇMD bir hayli aktif, sektörün sorunları ile uğraşıyor, bir yandan da sektörel rakamları takip ediyor. Çünkü Çağrı Merkezleri sektörü bugün ekonominin adeta görünmeyen gücü halinde. Sadece kendi yarattığı iş hacmi nedeniyle değil yanısıra Anadolu’ya verdiği nefes anlamında. Ancak sektörün teşviklerdeki değişimler başta olmak üzere dertleri de bulunuyor tabii.
Berlin’de (Almanya) yapılan ve alanında dünyanın en büyüğü olan Tüketici Elektroniği Fuarı (IFA) bu yılda oldukça iddialıydı. 250 binden fazla ziyaretçi beklenen fuara 1645 firma katıldı. Bir günde gezmenin imkansız olduğu fuarda yine bir çok ürün tüketiciye burada tanıtıldı. Ön plana çıkansa cep telefonları oldu. Her yıl katılan bildiğimiz büyük Türk markaları da fuardaydılar.
Bu konuyla ilgili son yazımızda şöyle demiştik: “Uzatmadan söyleyeyim. Bu beşinci haftanın sonu ve altıncı haftanın başı Netaş ve ZTE için çok önemli. Neden mi? ZTE’nin CEO’su yani bir numarası 9 Haziran 2017 tarihinde Türkiye’ye geliyor. Gerek ZTE, gerekse de Netaş cephesinde, gelen CEO’nun ülkemizde karar vericiler nezdinde en üst düzey görüşmeler yapabilmesi için hummalı bir telefon ve ön görüşme trafiği var. Diğer bir deyişle en üst düzey randevular alınmaya çalışılıyor. Sonrası mı? Hep beraber takipte olacağız.”
Tam dört ay oldu. Dile kolay dört ay kendi siteme bir şey yazmamak… Bir gazeteci için bir şeyleri bildiğin halde yazmamak ne zordur tahmin bile edemezsiniz. Fakat daha öncede dediğim gibi. Önce insanım, sonra gazeteci. Öyle haberler vardır ki zamanından önce paylaşırsanız olacak şey de olmayabilir. Milletimin ve ülkemin menfaatine olacak haber değeri taşıyan bir gelişmeyi (ben diyeyim işler tersine dönmesin diye, siz diyin nazar değmesin diye) vaktinden önce yazmamak için büyük çaba sarfettim.
ZTE’nin Netaş hisselerini almasıyla ilgili son imzaların bu hafta (30 Ocak – 5 Şubat 2017) atılacağını yazmıştık. Fakat edindiğim son bilgilere göre bu imza töreni biraz gecikecek. Rüyamda görmedim. 🙂
Bu rüyalar yüzünden kaliteli uyku uyuyamıyorum. 🙂 Yine rüya gördüm. 🙂 Gördüklerimi yazıp hemen yatayım en iyisi. 😉
İlgili herkesin bildiği gibi Netaş’ın satış hikayesinde geldiğimiz noktada önümüzde iki soru duruyor. İlk soru “İmzalar ne zaman atılacak?” şeklinde. Diğer soru da “Satıldığı halde Netaş’ın hisse fiyatları neden yukarı doğru hareket etmiyor?” diye soruluyor.