Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı

Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı

31 Ocak 2023 0 Yazar: Musa Savaş

Bilgi güvenliği, siber güvenlik bağlamında ülkemizin gündemine 2015 yılının Aralık ayının sonlarında bir daha çıkmamak üzere girmişti. Siber güvenlik konusu o tarihten önce de bazı saldırılarla zaman zaman gündeme gelse de çok fazla dikkat çekmiyordu. Fakat 2015 yılının son aylarında Rusya savaş uçağının güvenlik güçlerimiz tarafından düşürülmesi ile başlayan gerilim Rus hacker’ların saldırıları ile zirveye çıkmış ve siber güvenlik bir daha çıkmamak üzere gündemimize girmişti.

İlginç olansa bizlerin gündemine son iki yıldır girmiş olan siber güvenlik konusu Bilgi Güvenliği Derneği tarafından 10 yıldır bilgi güvenliği ana başlığı etrafında sürekli gündemde tutuluyordu. Sizlerle bu yıl 10. yapılacak olan konferans ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

En özet haliyle şöyle söyleyebiliriz: Bilgi Güvenliği Derneği tarafından Gazi Üniversitesi (GÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliği ile düzenlenen ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından desteklenen, Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA) tarafından “Avrupa Siber Güvenlik Ayı” platformu etkinliklerine dâhil edilen ‘’IX. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’’ 20-21 Ekim 2017 tarihleri arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu merkez bina konferans salonunda gerçekleştirilecek.

Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın bu yılki ana teması ‘’Siber Güvenlik ve Yapay Zekâ’’ olarak belirlenmiş. Hayatımızın her alanına nüfuz eden internete bağlı cihazların oluşturduğu nesnelerin interneti olarak adlandırılan yeni yaşam biçimi; toplanan büyük verinin analiziyle yeni yeni hizmetler sunulmasını sağlayarak hayatımızı kolaylaştırmakta, etkinliğimizi ve verimliğimizi arttırıp iş yapış şeklimizi ve günlük hayatımızı değiştiriyor. Bunca olumlu yanıyla birlikte her türlü bilgi ve işlemin elektronik ortama taşınması ve kritik altyapılarda da yoğun olarak internet uygulamalarının kullanılmasıyla birlikte güvenlik ihlallerini de hızla artırıyor. Makinalar arası iletişim (M2M) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi uygulamaların artması ile Siber tehdit ve tehlikeler olağanüstü artış göstermekte olup bu durum ülkeler, kurumlar ve bireyler için hayati hale geliyor.

ISC TURKEY 2017 konferansının da yapay zekâ konsepti çerçevesinde bu alanda oluşan yeni gelişmeler, değişimler ve bu alanda gerçekleşebilecek siber saldırılar ve bu saldırılara karşı alınabilecek önlemler uzmanlar tarafından değerlendirilecek. Konferans süresince; paneller, sunumlar, eğitimler ve davetli konuşmacıların konuşmalarının yanında, seçkin araştırmacıların sunacağı bildirilerin konferansın daha verimli ve faydalı olmasına büyük katkılar sağlayacağı bekleniyor.

Akademisyenler ve uygulayıcılar tarafından konferans düzenleme kuruluna iletilecek olan bildiriler, alanında uzman en az üç hakemin görüşlerine başvurularak değerlendirilecek ve Hakem heyetleri tarafından uygun bulunan bildiriler “Konferans Bildirileri” kitabında basılacak, sözlü veya poster sunumu şeklinde katılımcılara sunulacaklar.

Bakanlığı döneminde de bilişim sektörüne özel ilgi gösteren Başbakanımız Binali Yıldırım’ın konferansın açılış konuşmasını yapacağını belirtmek istiyorum. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, siber/bilgi güvenliği sorumluları, bu konulara ilgi duyan ve kendisini geliştirmek isteyen herkese açık ve tamamen ücretsiz olan bu etkinliğe katılmanızı şiddettle tavsiye ederim.

(Bu yazının bir kısmı 15 Ekim 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)