Bilişimde Türk Keneşi faktörü

Bilişimde Türk Keneşi faktörü

21 Ekim 2020 0 Yazar: Musa Savaş

Bilişim ve telekom konularında önümüzdeki yıllarda ismini sıkça duyacağımız resmi bir oluşumdan bahsetmek istiyorum. İsmi kısaca Türk Keneşi. Yani bizlerin anlayacağı şekliyle Türk Konseyi. Biraz daha açalım: Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi.

Önce, Türk Keneşi’nin kısa tarihine bir bakalım. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi, Türkiye ve Türkiye ile dil birliği olan Güney Kafkasya’da Azerbaycan, Orta Asya’da Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan’ın katılımıyla Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılması sonrasında ortaya çıkan koşulların olanaklı kıldığı bir forumdur.

1992 yılında ülkemizin girişimleriyle başlatılan süreç kapsamında bugüne kadar 10 defa Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi gerçekleştirildi. 2-3 Ekim 2009 tarihlerinde yapılan 9’uncu Devlet Başkanları Zirvesi alınan karar gereğince Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan arasında imzalanan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin kuruluşuna dair Nahçıvan Anlaşması ile tesis edilen ve kısaca Türk Konseyi (Türk Keneşi) olarak adlandırılabilecek yapı kuruldu. Halihazırda Özbekistan ve Türkmenistan bu yapı içinde yer almıyor.

Türk Keneşi bünyesinde yılda bir Bakanlar Konferansı, 6 ayda bir de Türk Keneşi Çalışma Grubu Toplantıları yapılıyor.

Türk Dili Konuşan Ülkelerin, bir başka ifade ile Türk Keneşi’nin Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri Çalışma Grubu toplantısı ve akabinde Bakanlar seviyesindeki ilk toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Azerbaycan-Bakü’de gerçekleştirilen Türk Keneşi Bilgi ve İletişim Teknolojileri 1’inci Bakanlar Konferansı, Bakanımız Sayın Ahmet Arslan ve üye ülkelerdeki mevkidaşlarının katılımıyla 29 Kasım 2016 tarihinde, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Türk Keneşi Çalışma Grubu toplantısı ise Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç başkanlığında bir heyet katılımıyla 28 Kasım 2016 gerçekleştirildi. Bu yılki toplantıya Türkiye’nin yanısıra Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan da heyetleriyle katkı sağladılar.

Diğer tüm alanlarda olduğu gibi, Bilgi ve İletişim teknolojileri ve sektöründe de bölgesel refah ve işbirliğini artıracak mekanizmaların oluşturulması, bu alandaki girişimleri cesaretlendirecek hedefler belirlenmesi ve geleceğe yönelik politika ve stratejiler geliştirilmesi, Türkiye’nin önem verdiği konuların başında geliyor.

Toplantılarda Bakanlığımız adına Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından bir dizi öneri gündeme getirildi ve bunların hepsi kabul edildi. Konuşulanlar ve verilen kararları şöyle özetleyebiliriz.
• Türk Keneşi ülkeleri olarak uluslararası fiber altyapı ve uluslararası projelerle ilgili ortak çözümler geliştirilmesi.
• E-Devlet ve Siber güvenlik konularında ortak projeler ve tecrübe paylaşımında bulunulması.
• Konsey olarak, uluslararası ICT konulu toplantılarda, ortak tavır sergileyecek konu başlıklarını belirleyip, ortak tavır sergilenmesi.
• 6 ayda bir yapılan Türk Keneşi Çalışma Grubu toplantıları ve yılda bir yapılan Bakanlar Konferansı’nın 2017 yılındaki toplantılarının Türkiye’de yapılması.
• Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Türkçeyi Evrensel Posta Birliği (UPU) ve Uluslararası Telekomünükasyon Birliği (ITU) gibi ilgili uluslararası kuruluşların resmi çalışma dillerinden biri olarak sunmayı önerdi.
• Taraflar BT alanında uluslararası örgütler ve toplantılar çerçevesinde koordinasyon yoluyla birbirlerine karşılıklı destek olmaya karar verdiler.

Görünen odur ki önümüzdeki yıllarda Türk Keneşi’nin sektörümüzle ilgili aldığı kararları daha çok duyacağız. Sakın şaşırmayın.

(Bu yazının bir kısmı 18 Aralık 2016 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)