Hey onbeşli…

Hey onbeşli…

17 Aralık 2017 0 Yazar: Musa Savaş

Onbeşliler askere giderken yavuklularının onlara verdiği yazma. Hâlâ Tokat’ta geleneksel olarak üretiliyor. Ortasında sizce ne yazıyor?

Tokat yöresine ait “Hey onbeşli…” diye başlayan türküyü bu topraklarda büyüyüpte duymayanınız yoktur. İşte bu türküyü ben, bu sabah tamamen tesadüfen hem seyrettim hem dinledim. Bir daha… Bir daha dinledim. Sonra gün boyu kafamda yankılandı durdu.

Bu türküyü ilk dinlediğim yer ve zamanı hatırladım. İlkokul beşinci sınıfta Mercan’da (Erzincan) dinlemiştim. O dönem büyüklerimiz arasında “gurbetçilik” diye bir kavram vardı. Gurbetçiler, yani evinden ve ailesinden uzakta çalışanlar basit teyplerle kasetler doldururlardı ve ailelerine gönderirlerdi. Bir bakıma sesli mektup. O kaseti konuşarak, yer yerde türkü söyleyerek doldururlardı. Aileler de cevap olarak aynısını yapardı. Ailede herkes kasete bir şeyler söylerdi. Kasetler genelde postaya verilmez gurbetçinin ailesini ziyarete gelen arkadaşına verilirdi. Gurbetçi kasetçiliği işte böyle bir haberleşmeydi. Ben de komşumuzda böyle bir kasetten dinlemiştim. 🙂

Neyse… sözü daha fazla uzatmayayım. Tokat’a gidip onbeşlilerin hikayesini ve türküsünü yerinde dinlemiş biri olarak, agaclar.net‘in bir projesi olan “Doğa için çal!” (dogaicincal.com) platformunun son çalışmasıyla sizleri baş başa bırakıyorum.