Kablosuz internet ne kadar güvenli?

19 Eylül 2009 0 Yazar: Musa Savaş

Bilişim teknolojisini geliştirenlerin bu çalışmaları sırasında sürekli dikkate aldıkları bir nokta da geliştirdikleri ürünlerde kablo bağımlılığını en aza indirmek. Bu konuda en hızlı yol alanlar ise tabii ki dizüstüler. Günümüzde satılan dizüstülerin büyük bir bölümü artık kablosuz ağ desteği ile geliyor. Hele bir de kablosuz ADSL modeminiz varsa sizden şanslısı yok. Bir masaya bağlı kalmadan oldukça geniş bir alanda istediğiniz pozisyonda çalışabilirsiniz. Buraya kadar her şey çok güzel… Güzel olmayansa bu kablosuz internet erişiminizi komşunuzun da kullanıyor olma ihtimali. Böyle bir ihtimal hiç aklınıza gelmedi mi yoksa?

Bu ihtimali ortadan kaldırmakta aslında çok kolay… Nasıl yapacağınız zaten modeminizle gelen ve genellikle Türkçe olan kullanma kılavuzunda yazıyor. Yani sizi çok fazla zorlamayacak bir işlem. Yine de halledemezseniz profesyonel bir yardım alabilirsiniz. İşlem kısaca iki adımdan oluşuyor. Birincisi Kablosuz ADSL’inizi kurduktan sonra onun arabirimine girip kendi ağınızı oluşturuyorsunuz. İkinci adımda ise bir şifre belirliyorsunuz. Böylece komşunuz sizin kablosuz ağınız olduğunu biliyor ama kullanamıyor.

Tabii ki evden bağlanıyor da olsanız kablosuz bağlantıyı kullanan bilgisayarınızda gerek anti virüs gerekse internet güvenliği programlarını bulundurmanızda fayda var. Bunların üstünde durmuyorum. Çünkü bunlar artık birer zorunluluk.

Diğer taraftan kafeteryalar, üniversiteler, lokantalar, hava alanları, alışveriş merkezleri gibi insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde kablosuz internet hizmetinin de olması da artık bir gereklilik oldu. Buralarda internete bağlanırken güvenli bağlantı için şart olanları yukarıda belirttim. Internet güvenliği ve anti virüs programlarınız varsa buralarda korkmadan bağlanabilirsiniz.

Eğer dizüstünüz eski bir modelse kablosuz ağ desteği olmayabilir. Bu durumda bir tane kablosuz ağ kartı (WNIC – Wireless Network Interface Card) alarak dizüstü bilgisayarınıza takmanız yeterli. Bu kartların PCMCI girişine takılanları olduğu gibi USB girişine takılabilen değişik modelleri de bulunuyor.

(Bu yazının bir kısmı 20 Kasım 2006 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)