REkonomi ve Global SatShow

REkonomi ve Global SatShow

6 Şubat 2023 0 Yazar: Musa Savaş

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da iki önemli etkinlik vardı. İlki, “Yıkıcı ve Yenilikçi Dijital Ekonomi” ana teması ve “REkonomi Başlıyor!” mottosuyla 7-8 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Bilişim Zirvesi’17. İkincisi, 10-11 Kasım tarihlerinde Sütlüce’deki Kongre Merkezi’nde düzenlenen Global SatShow idi.

İlk etkinliğimizde, Dijital teknolojilerin ekonomiyi ve sosyokültürel yapıyı derinden etkilediği bir çağda yaşadığımızı kaydeden BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, Bilişim Zirvesi’17 açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu dönüm noktası sadece ekonomik düzeni değiştirmekle kalmıyor; toplumunun iş yapma biçimlerini, insan ilişkilerini değiştirip, yerine kendi düzenini, kendi ilişki biçimlerini ve kendi dünya görüşünü yerleştiriyor. Yani ya dijital ekonominin bir parçası olacaksınız ya da dinozorlaşacaksınız!”

Bilişimin sunduğu olanaklarla kamuda bürokrasinin azaltılması, iş ve işlemlerin kısaltılması konusunda Bakanlık olarak yoğun çalışma yaptıklarını ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, yapılan çalışmaları şöyle özetledi: “Kamudaki iş ve işlemleri tanıyarak gereksiz olanların ayıklanması, diğerlerinin de tamamen elektronik ortama taşınması için kapsamlı bir çalışmamız var. Bu çalışmaya bağlı olarak elektronik belge yönetim sisteminin kamunun tamamında hayata geçirilmesini yakın dönemde tamamladık. Kamu kurumları arasında ve özel sektördeki taraflarla belge alışverişini kayıtlı elektronik postalar üzerinde yapmayı sağlayan elektronik belge yönetim sistemini kullanıma aldık. Yine kamuda özellikle ve öncelikle vatandaşa dokunan hizmetlerin e-devlet platformuna taşınması çalışmalarımız da hızlı bir şekilde devam ediyor. Amacımız, vatandaşlarımızın bütün işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilmesini sağlamak.”

Teknolojik gelişmelerin sağlıklı bir şekilde devam edilmesi için ülkelerin bilgi teknolojileri ve iletişim altyapısının sağlam ve güvenilir olması gerektiğine dikkat çeken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Mobil internet iletişim teknolojisindeki artış, beraberinde daha fazla veri kullanımını da getirmiş durumda. Bilişim sektörünün ülkelerin geleceğindeki yerini göz önünde bulundurarak hepimizin, yani üreticilerin, vatandaşların ve kamu kurumlarımızın yerlilik ve milliliğe ayrı bir önem vermesi gerekmekte. Kritik alanlarda daha da dikkat edilmesi gereken bu konuyu hassasiyetle ele alıp çalışmalarımıza bu bilinçle devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

İnternet ve mobil teknolojilerin fitilini ateşlediği dijital dönüşümün bir adım ötesinde dijital ekonomi var. IoT, endüstri 4.0, M2M, yapay zekâ, artırılmış sanal gerçeklik, analitik, bulut gibi yeni teknolojiler sayesinde bağlantılı ve akıllı dijital ekonominin temelleri atılıyor. Kısacası bu zirvede dijital ekonominin yol haritası çizildi.

İkinci etkinliğimiz ise uydu dünyasının resmi geçit alanı gibiydi. Türksat ve Müsiad stratejik ortaklığıyla Medyacity’nin organizatörlüğünde ilki 2015 yılında Türksat Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri adıyla gerçekleştirilen Global SatShow dünya uydu-uzay piyasalarının küresel devlerini bir araya getirdi.

Dünyanın en etkili iş geliştirme platformu olma hedefiyle uluslararası katılımcıların buluşma noktası haline gelen Global SatShow, uydu ve uzay sektörünün geleceğini şekillendiren firmalar, teknoloji takipçileri, endüstri uzmanları, akademisyenler ve girişimcileri ağırladı.

Fuarın ilk yılında dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk yayın yapıldı ve İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirilmişti.

Geçtiğimiz yıl ise “Smart Connections” temasıyla gerçekleştirilen 2. Global SatShow Müsiad ve ESOA (EMEA Satellite Operators’ Association- EMEA Uydu Operatörleri Birliği) ev sahipliğinde düzenlendi. Dünyanın en büyük uydu ekosistemi derneği GVF ve dünyanın en geniş profesyonel ağ yapılanması SSPI’nın desteklediği Global SatShow sektörün gelişimine katkı sağlayan, geleceği şekillendiren ve yeni trendlerinin konuşulduğu, aynı zamanda B2B görüşmelere de imkan tanıyan oturumlarda ise uzay-uydu sektörünün öne çıkan yöneticilerini ağırlanmıştı.

Her yıl etkinlik kapsamında düzenlenen CEO Summit bölümünde ise toplam piyasa değeri 100 milyar doları bulan dünyanın dev uydu operatörleri ve uzay teknolojileri şirketlerinin üst yöneticileri (CEO) konuşmalarıyla yer aldı.

Bu konularla ilgiliyseniz sizlere önerim, gelecek yıl bu etkinlikleri kaçırmamanız.

(Bu yazının bir kısmı 12 Kasım 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)