Soros hack’lendi

Soros hack’lendi

21 Mayıs 2020 0 Yazar: Musa Savaş

Haziran ayında ilginç bir olay yaşandı. Açık Toplum Enstitüsü FBI’a bir hack’leme olayı bildirdi. Aynı zamanda da bir güvenlik firmasından yardım istemiş. Güvenlik firması da yaptığı araştırmalardan sonra sızıntının ancak belli kişiler tarafından kurulan sistemde ve sınırlı olduğunu belirlemiş. Nasıl? Gayet sıradan bir olay değil mi?

Şimdi bu olayın arka planını verelim. Hack’lenen ve ele geçirilen belgeler Açık Toplum Vakfı’na aitti. Açık Toplum Vakfı’nın kurucusunun halen hayatta olan George Soros olduğunu söylersek ne düşünürsünüz?

O zaman şöyle yazmamız gerekir değil mi? Dünyanın karanlık insanlarından birisi olarak tanımlanan George Soros’un dosyaları kimliği belirsiz kişiler tarafından hack’lendi ve ortaya bir kısmi tahmin edilen bazı bilgiler döküldü. Bunların arasında Soros’un Açık Toplum Vakfı’nın AB seçimlerini etkilediği ve Ukrayna’da aktif olduğu gibi olanlar var. Milyarder Soros’un 2,500 dosya tutan sızmış bilgileri DC Leaks (soros.dcleaks.com) isimli internet sitesinde yayınlandı.

Siteye girdiğinizde sizi şöyle bir yazı karşılıyor: “George Soros çifte vatandaşlığı olan, Macar Yahudi kökenli Amerikalı bir iş adamı, yatırımcı, hayırsever, politik aktivist ve yazar. 50’den fazla küresel ve bölgesel program ile vakfı yönetiyor. Soros son 25 yıldır dünya çapındaki hemen hemen her bir darbe ya da devrimin mimarı ya da sponsoru olarak tanımlanır. ABD’nin; onun ve kuklalarının sayesinde, özgürlük ve demokrasi feneri olarak değil, bir vampir olduğu düşünülmektedir. Köleleri, sadece onu daha da zengin hale getirmek için milyonlarca ve milyonlarca insanın kanını dökmektedir. Soros, Demokratik Parti ve Hillary Clinton’ı ve tüm dünyada yüzlerce politikacıyı sponsor eden bir oligarktır. Bu web sitesi, George Soros’un Açık Toplum Vakfı ve ilgili kurumlarının içini göstermek için tasarlanmıştır. Size çalışma planları, stratejileri, öncelikleri ve Soros’un diğer faaliyetleri sunuyoruz. Bu dökümanlar dünya çapında etkili bir network sayesinde sunulmaktadır.”

Ele geçirilen belgeler coğrafi ve konu bazında bölümlendirilerek sunuluyor. Avrupa, Avrasya, Asya gibi kıta ayrımları dışında Dünya Bankası ve Başkanlık Ofisi adı altında iki bölüm de var. 2008-2016 yıllarını kapsayan belgelerin içeriğinde ise iş planları, öncelikler, stratejileri ve Soros tarafından gerçekleştirilen diğer aktiviteler yer alıyor. En çok gündemde olan konular ise Avrupa seçimleri ve göçmenler.

Avrupa ülkelerindeki seçimleri yönlendirmek için gayret ve para sarfeden Soros’un, Avrupa genelinde 2014’te yapılan seçimlerde 5,7 milyon dolar kaynak ayırdığı iddia ediliyor. Kendi iddiasına göre seçimlerin daha şeffaf yapılması ve katılımın artırılması için çalışan vakıf, aynı zamanda siyasi partilere daha az popülizm yapmaları için baskı yapılmasını planladı. Bazı ülkelerde medyanın daha özgür olması için hazırlanan projeler de var. Kadınların siyasette daha fazla yer alması aynı zamanda gençlerin daha geniş çapta oy kullanması da hedefler arasında. Ağırlıklı olarak ise Ukrayna, Polonya, Moldova gibi ülkeler hakkında projeler üretilmiş.

Ukrayna konusunda sızan bir belge Uluslararası Rönesans Vakfı’nın (International Renaissance Foundation) planları hakkında. Orta ve uzun vadeli öncelikli stratejiler belirleyen kurum bunun içinde 450 bin dolarlık bir tahmini bütçe planlaması yapmış. Ayrıca gönüllülere acil yardım, tıbbi tedavi ve gibi eğitimler vermek üzere 12,988 dolar kaynak ayrılmış.

Belgeler arasında dikkat çeken bir diğeri de Rusya’nın Avrupa’daki varlığı ile ilgili. Belgede Rusya’nın en az beş ülkede”sosyal olarak gerici aktiviteleri destekleyebileceği” belirtiyor. Ayrıca bu tür adımlara karşı Avrupa ülkelerinde liberal değerleri ön plana çıkararak karşı hamle yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Belgelerde, Soros’un sahibi olduğu vakfın, yaklaşık 100 Ukraynalı gazeteciye, hibe karşılığında Kırım ve Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelerle ilgili haber yapmalarını talep ettiği belirtiliyor. Soros Vakfı tarafından gazetecilere yılda 500 bin dolar hibe teklifi sunulduğu kaydediliyor. Soros’a ayrıca, Ukrayna’da 2016 yılında hayata geçirilmesi planlanan reformlar için özel stratejik danışmanlık grubu kurulmasına yönelik 800 bin euro kaynak ayrılması teklif edildiği belgelere yansıyor. Belgelerde, AB’nin, ekonomik krizle boğuşan Ukrayna’ya yardım edecek kaynaklardan yoksun olduğu, Soros’un, gerekli garantileri sağlamasının ardından, yatırımcıların Ukrayna’ya ilgisini artırmak için bu ülkedeki işletmelere bir milyar dolar kaynak aktarmaya hazır olduğu belirtiliyor.

Soros’un Türkiye’de de çalışmaları var mıdır dersiniz? Bunlardan birisi hacklenen bilgiler içinde de geçen Açık Toplum Enstitüsü olmasın sakın. Başka hangi kurum ve vakıflarda etkindir sizce? Hadi tahmin edin? Bilişim sektöründe faaliyet gösteren ve üç veri merkezinden (Datacenter) biri Türkiye’de olan Zenium’unda Soros tarafından fonlandığı biliniyor.

Kim yaptı bu hack’leme işini? Haber ajanslarının duyurduğu gibi Rus hacker’ların işidir.

(Bu yazının bir kısmı 21 Ağustos 2016 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)