Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi açıldı

Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi açıldı

28 Temmuz 2023 0 Yazar: Musa Savaş

Türk Telekom geçtiğimiz hafta Ankara’da yeni genel müdürlük binasını açtı. Bu benim için sıradan bir haber. Fakat açılan bu binanın içinde Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi ve Hizmet Yönetim Merkezi’nin de bulunuyor olması bu haberi benim için önemli hale getiriyor. Çünkü ülkemizin internet omurgasını çok büyük bir kısmını halen Türk Telekom’un alt yapısı oluşturuyor ve bu omurganın güvenliği ülkemizin de güvenliği demek.

Şimdi biraz da bu açılışın genel detaylarından bahsedelim. Türk Telekom, yeni genel müdürlük binasının açılış törenini Ankara’da düzenlediği iftar yemeği ile gerçekleştirdi. Törene Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Türk Telekom İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Kutlu, Türk Telekom üst düzey yöneticileri ile Türk Telekom okulları öğrencileri, gazi ve şehit ailelerinin yanı sıra pek çok davetli katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, gerçekleştirilen gayrimenkul yatırımlarına dikkat çeken Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Türk Telekom’un özelleştirmeden bu yana gayrimenkul alanındaki yatırım harcamalarının 1,6 milyar TL’yi aştığını dile getirerek; “Yıllardır Türkiye’nin dijital dönüşümü için ülkemizin geleceğine yatırım yapıyor; 42,6 milyon abonemize mükemmel müşteri deneyimi yaşatmak için çalışıyoruz. Hedeflediğimiz kusursuz hizmet anlayışı için, yüksek iş verimi sağlayacak çalışma mekanları da büyük önem taşıyor. Türk Telekom’a yakışır nitelikte inşa etmiş olduğumuz akıllı ve çevre dostu yeni genel müdürlük binamız ile kaynaklarımızı daha verimli ve etkin şekilde kullanırken hizmet kalitemizi de arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Binali Yıldırım ve Paul Doany

Doany binanın sahip olduğu teknik konularla ilgili de şöyle dedi: “Yaklaşık 1.600 personelimizin çalışacağı 55 bin metrekare kapalı alana sahip binamızın hizmete girmesi ile birlikte, Türk Telekom’un tüm teknik yönetim merkezlerini de tek bir yerde toplamış bulunuyoruz. Baza bloğunda yaklaşık 600 kişilik bir konferans salonu, sergi alanı ve kafeteryanın yanı sıra Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi (SOC), Türkiye’nin en büyük Şebeke Yönetim Merkezi (SMC), Mükemmeliyet Merkezi ve Kriz Merkezi gibi kritik yönetim merkezlerimiz yer alıyor. Kule binamız, Ankara’da çift cephe uygulamasının yapıldığı ilk ve tek bina olmasının yanı sıra, Türk Telekom tarihinde Dinamik UPS’lerin ilk olarak kullanıldığı bina olma özelliğini de taşıyor.”

Açılış günü biz de oradaydık ve binayı gezme imkânı bulduk. İnşaat konusundan hiç anlamam o yüzden inşaat ile ilgili bize anlatılanları doğrudan sizle paylaşıyorum. Bina dış yüzeyinde kullanılan çift cephe uygulaması; ortam sıcaklığının daha kolay kontrol edilerek enerji verimliliği sağlaması, uygun mevsimlerde doğal havalandırmaya imkân vermesi, ses ve hava kirliliğine karşı ikinci bir bariyer oluşturması ve ekstra güvenlik sağlaması gibi pek çok avantajı bir arada sunuyor.

Türk Telekom Genel Müdürlük Binası – Ankara

Teknik alt yapıda ise Türk Telekom masraftan kaçınmamış. Örneğin, Türk Telekom’un yeni genel müdürlük binasında ilk defa kullandığı Dinamik UPS (kesintisiz güç kaynağı) sistemi ise, herhangi bir akü kullanmadan kinetik enerji ile 7/24 çalışıyor; enerji kesintisi oluştuğu anda çok hızlı şekilde devreye girerek yükü jeneratörlere kesintisiz olarak aktarıyor.

Ayrıca, çevre dostu mekanik sistemlerin ve mimari malzemelerin tercih edildiği binada baza bloğu çatısında bulunan güneş panelleri sayesinde güneş enerjisinden de faydalanılarak önemli ölçüde elektrik tasarrufu da sağlanmış olacak.

Sonuç olarak, Türk Telekom’a yakışan bir bina olmuş. Hayırlı olsun diyoruz.

(Bu yazının bir kısmı 17 Haziran 2018 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)