Yazılım sektörünün kilit aktörleri

Yazılım sektörünün kilit aktörleri

22 Mayıs 2023 0 Yazar: Musa Savaş

Bilişim ve Telekom sektörü ile ilgili bir etkinlik olduğu zaman hem takip etmeye hem de buradan sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Çünkü etkinlikler o sektöre ilgi duyanlarla birlikte o sektörün üreticilerini ve talep edenlerini de bir araya getiriyor. Dolayısıyla bir çok yeni işbirliğinin doğmasına sağlıyor. Bu da hem sektörün hem de ekonominin büyümesinin yolunu açıyor. Bugün paylaşacağım etkinlik ise bilişim sektörünün olmazsa olmazı yazılım ile ilgili. Hem de bir çok yazılımcının bile farkında olmadığı bir eksiklikle ilgili. Nedir mi bu? O zaman okumaya devam edin.

Modern hayattaki en basit sorunların giderilmesinden, makro ölçekteki süreç tıkanıklarına kadar geniş bir yelpazede çözüm alternatifi sunan yazılım teknolojileri günümüzde artık yükselen bir trend haline geldi. Rakamsal veriler de bu yükselişi destekler şekilde yazılım sektörünün lehine ilerliyor. 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,8 oranında büyüme kaydeden Bilgi Teknolojileri (BT) sektörünün bugün ulaştığı büyüklük 29,6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. BT sektörü içerisinde yazılım, donanımın ardından 11,9 milyar dolarla ikinci sırada bulunuyor. Bulut bilişimin de etkisi ile donanım alanının büyüme oranındaki düşüşe karşılık, yazılım alanının büyüme oranının yüzde 37’den yüzde 40’a yükselmesi, bu alanın dinamizmini de ortaya koyuyor.

Bu noktada iş analistleri, yazılım sektörünün gelişimini sürmesi için kilit bir role sahipler. Bilgi Teknolojileri alanındaki 80 bin çalışanın 10 binini oluşturan iş analistleri iş ihtiyaçlarını kavrayarak doğru ürünler geliştirilmesine yön veren kritik bir noktada duruyor. Project Management Institute tarafından hazırlanan Pulse of The Profession 17 raporu da bu kilit rolü doğruluyor. Rapora göre, yazılım sektöründe proje başarısızlıklarının yüzde 39’u gereksinimlerin yetersiz tanımlanmasından kaynaklanıyor. Kısacası, iş analistlerinin yokluğu yazılım sektörünü ve şirketleri olumsuz etkiliyor.

İşte bu noktadan hareketle hayata geçirilen bir etkinlik var: BAistanbul. Yani, “Business Analysis (İş Analizi)” kelimelerinin kısaltması. BA-Works tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen BAistanbul Türkiye ve Güney Doğu Avrupa bölgesinin ilk ve tek uluslararası iş analizi konferansı olma özelliğini taşıyor. BAistanbul konferansı zengin içeriği ve BT sektörünün yakından tanımak istediği konukları sektör profesyonelleriyle buluşturuyor. Önceki yıllarda yoğun bir ilgi gören etkinliğin bu yılki teması teknoloji dünyasındaki farklı bakış açılarını bir araya getirmeyi ifade etmek üzere, “Perspektifleri Birleştirmek” olarak belirlendi.

BAistanbul’da Endüstri 4.0, IoT, büyük veri, yapay zeka ve sanal gerçeklik gibi yeni metotların ve teknoloji trendlerinin iş analizine uyarlanmasına yönelik farklı bakış açıları, farklı sektörlerden isimlerin yer alacağı konuşma ve panellerle değerlendirilecek. Etkinlikte ayrıca, Türkiye’deki iş analizi pratiklerine ve gelişmelerine ışık tutan Türkiye İş Analizi Raporu’nun son halinin de tanıtımı yapılacak.

BA-Works yönetici ortağı Pınar Cinali etkinliğin keynote konuşmacılarını şöyle sıraladı: “Digital42 Dijital İş Lideri Aleš Štempihar, Mind The Product Kurucu Ortağı ve CEO’su James Mayes, ProdPad Kurucu Ortağı Janna Bastow, Uluslararası İş Analizi Enstitüsü (IIBA) EMEA Direktörü Kashif Riaz.”

İş analizi ve analistlerinin ne kadar önemli olduğu sizlerin de gördüğü gibi gözümüzün önündeki bir gerçek. Bu alanı artık görmezlikten gelmememiz gerektiğine inanıyorum. 5 Aralık 2017’de üçüncüsü yapılacak olan bu etkinlikle ilgili detaylı bilgiyi baistanbul.org adresinde bulabilirsiniz.

(Bu yazının bir kısmı 3 Aralık 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)