Teknolojik gelişmeler beklentilerimizi karşıladı mı?

24 Eylül 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Hep teknolojik gelişmelerin hızından bahsederiz. Yetişemediğimizden yakınırız. Fakat şu an itibari ile teknolojik gelişmelerin ulaştığı seviye bizlerin beklentilerini ne kadar karşılıyor diye pek düşünmeyiz.

Herkes, 60′ların başında yayımlanmaya başlayan, uzay çağında geçen TV çizgi film serisi Jetgiller gibi yaşama beklentisi içinde olmasa da ABD’de Zogby International’ın düzenlediği ankete katılan 3,000 yetişkinin büyük kısmı, geride bıraktığımız 10 yılda yaşanan teknolojik gelişmelerin onları çok heyecanlandırmadığını belirtiyorlar.

İpod’lar, internet, Twitter ve genetik dizilimin çözülmesi konusunda gelişmelere rağmen, Amerikalıların üçte biri 2010 yılına kadar daha çok teknolojik gelişme olmasını umduklarını söyledi. Yani teknolojinin şu an ulaştığı seviye onların beklentilerinin altında.

Ankete göre, teknolojinin ulaştığı bugünkü seviye hakkında hayal kırıklığı yaşayanların büyük kısmı (yüzde 36’sı) benim de içinde bulunduğum kuşaktan oluşuyor. Yani 35-54 yaş grubu arasında bulunuyor.

Ankete katılanların yüzde 21′i, teknolojinin bugünkü seviyesinin, 2010 yılında olmasını beklediklerinden daha ileri seviyede olduğunu söylerken, yüzde 37’si, teknolojinin bekledikleri seviyede olduğunu söyledi.

70 yaş ve üzeri katılımcıların üçte biri, teknolojinin bugünkü durumunun, geçmişte ulaşabileceğini umduklarından çok daha gelişmiş seviyede olduğunu düşünüyor.

18-30 yaş arasındaki katılımcıların büyük çoğunluğu ise, teknolojinin mevcut durumunun beklentilerini karşılamaya yetmediğini söyledi.

Siz de bir düşünün bakalım. Teknolojinin bugünkü seviyesi beklentileriniz karşılıyor mu?

2010’da bilişim gündemini en çok ne meşgul edecek?

Sosyal ağlar artık vaz geçilmez hale gelmeye başladılar. Nitekim bu sosyal ağların en bilineni olan Facebook öyle bir hale geldi ki bazı insanlar interneti sadece Facebook zannetmeye başladı.

2010 yılı sosyal ağların internet hayatımızda zirve yapacağı yıl olacak. Dolayısıyla da bilişim gündemini sürekli işgal edecekler. Çünkü kötü niyetli internet kullanıcıların bir numaralı hedefi haline gelecekler.

Web güvenliği çözümleri sunan McAfee firması da yayımladığı raporda 2010’da sosyal ağların daha fazla kullanıcıya ulaşacağını, bu nedenle yapılan saldırıların da bu ölçüde artacağını ve sanal suçlar ile ilgili önlem alacak yeni yasaların çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Facebook ve diğer benzeri ağların uygulamalarındaki artışlar sanal suçlara rahat bir ortam sağlıyor. Arkadaşları tarafından gönderildiğini düşündükleri uygulamaları güvenerek tıklayan kullanıcılar saldırıya açık hale geliyorlar.

2010 öngörülerini içeren raporda, McAfee banka güvenlik sistemlerinin de tehdit altında olduğunu belirtiyor.

McAfee’nin söylediğine göre bu yıl Adobe ürünlerine karşı olan tehditler artacak ve Google’ın yeni işletim sistemi Chrome’u çıkarması korsanlar için yeni saldırı alanı olarak ortaya çıkacak.

Bilgisayar korsanları URL kısaltma servislerini kendilerine avantaj sağlamak için kullanacak diyen McAfee, ayrıca “bu programlar artık tüm iletişim servislerinde kullanılıyor, aranılan url’yi maskeleyerek kullanıcının gitmek istediği sitenin adresini daha kolay hale getiriyor buda korsanlar için sızma girişimlerini kolaylaştırabilir” diye de ekliyor.

McAfee tüm bunların engelenebilmesi için çözüm önerisi olarak yeni hukuksal düzenlemeler talep ediyor. Benim size önerimse; internette bıraktığınız izlere dikkat edin.

(Bu yazının bir kısmı 10 Ocak 2010 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)