16. Bilişim Zirvesi’nde dikkatimizi çekenler
Alanında ülkemizin ilk ve en büyük bilişim etkinliği olan Bilişim Zirvesi bu yıl, dünyanın yakından takip ettiği isimlerin de yer aldığı 200’ün üzerindeki konuşmacının katılımıyla yapılıyor. Bilişim Zirvesi, “Dijital Evrim ile Endüstri 4.0” ana temasıyla, 16 farklı konu başlığında, 22-23 Kasım tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 16. defa gerçekleşecek.
Konuşmacılar arasında öyle isimler var ki onların söylediklerini bütün dünya merakla bekliyor. T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da davetli olduğu Bilişim Zirvesi’16’da “Digital Evrim’in Organizasyonu” kitabının yazarı Sriram Narayan, Robert Bosch Engineering and Business Solutions Başkan Yardımcısı & İşletme Birimi Başkanı Gaur Dattatreya ve BSH Bosch & Siemens’in Global Dijital Dönüşüm Başkanı Mario Pieper tüm dünyanın merakla beklediği konuşmacılar olacak.
“Digital Evrim’ in Organizasyonu” kitabında Sriram Narayan Dijital Evrim sürecinde CIO bakışı ile Dijital dünyaya hazırlanırken önündeki fırsatlar ve engeller nelerdir? Dijital transformasyon hangi araçlardır, hangi yöntemler ile mümkün olabilir? sorularının cevaplarını veriyor. Alanında “dünyada okunması gereken 10 kitaptan birinin yazarı” olarak tanınan Sriram Narayan, dijitalleşmede iş analizinin yeni tanımını yapıyor ve nasıl olması gerektiğinin altını çiziyor.
Robert Bosch Engineering Başkan Yardımcısı Gaur Dattatreya; Endüstiri 4.0 bağlantısı ve entegrasyonu süreci, bunun sonrasında bizi nasıl bir dünya bekliyor, bu dünya ne kadar güvenli olacak, geleceğin otomobilleri nasıl olacak, endüstri ve sanayi 4.0’ın hangi süreçlerden geçmesi gerekiyor, sorularının cevaplarını katılımcılarla paylaşacak.
BSH Bosch & Siemens’in Global Dijital Dönüşüm Başkanı Mario Pieper ise yeni bir yaşam tarzının geleceğini, dünya trendini ve gelişmeleri 16. Bilişim Zirvesi’nde anlatacak. 2050 çok mu uzak? Bağlantılı Evler – Bağlantılı Dünyada BSH’ın yeri başlıkları altında ileri katma değer ve yenilikçi olan ürünler yaratma konusunda, bugünün hızlandırılmış teknolojik dünyasında daha da hızlı hareket etmek gerekiyor. Teknoloji, dünya trendleri ve dijital dönüşüm sayesinde ön planda kalmamızı sağlıyor. Markalar; teknoloji ortakları ile beraber, ilgili değere sahip tüketicilerin memnuniyetini ve hizmetlerini ileriye dönük geliştirmesi için tüm süreç ile çözümleri dijitalde çalışıyor. Bu dijital çözümler ile dijital ekosistemin bir parçası olmaktan sıyrılıp tam da merkezine yerleştirdiğimiz yaklaşım en önemlisi oluyor. 22 Kasım 2016, Salı Sadabad Salonu’nda ‘’Bilişim Zirvesi Açılış Konuşmaları’’ bölümünde BSH Bosch & Siemens, Global Dijital Dönüşüm Başkanı Mario Pieper 2050 yılına dijital yolculuğu gözler önüne serecek.
Bilişim Zirvesi’nde bu yıl “Dijital Evrim ile Endüstri 4.0” ana temasında, “No way out! (Kaçış yok)” mottosu işlenecek. Zirvede dijital evrimin yol haritası oluşturulurken, Endüstri 4.0 dalgasını yakalamanın ipuçları da masaya yatırılacak.
23 Kasım, Çarşamba günü Sadabat Salonunda geniş katılımcı kitlesi ile buluşacak olan “Dijitalleşmede C Level” isimli konu oldukça ilgi görmekte. Platin Sponsoru Netaş, Altın Sponsorları Avnet ve Netapp olan bu temanın keynote’u, Ekonomist, Fütürist ve Dijital Ajans Başkanı Ufuk Tarhan “T İnsan” başlıklı konuşması ile tasarımcı, teknolojik ve tedarikçi birey katmanlarında kendi dizaynı olan ve “T İnsan” olarak tescil ettirdiği, bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini bilene dönüşmek zorunda olan tamamen dijitalleşmekte olan geleceğin insan modelini anlatacak. Ufuk Tarhan; biyolojik bilgilerimizin, gen haritamızın dahi dijitalleştiği, robotlarla, bilişsel yeteneklerle donanmış “şeyler”le ve hologram varlıklarla birlikte yaşayacağımız, çalışacağımız çok farklı bir geleceğe ilerliyoruz. Geçirmekte olduğumuz dönüşümün etkileri enerji devrimi ile müthiş yüksek olacak. Bu çılgın devinimle başa çıkabilmek için bireylerin kendilerini geleceğe nasıl senkronize etmeleri gerektiğine dair önemli bir model, öneri paylaşacak.
“Dijitalleşen C Level” konulu Sadabat Salonu içeriğinde daha pek çok önemli konuşmacı yer almakta. Intel Corporation Global, İş Geliştirme Direktörü Ege Ertem, BSH Bölgesel Digital Dönüşüm Direktörü Engin Çolakoğlu ve çok değerli konuşmacı C seviyesinde dijitalleşme öngörü ve vizyonlarını paylaşacaklar. “Dijitalleşen Tüketici” başlıklı sunumu ile Ege Ertem; tüketicilerin artık giderek daha farklı kanallardan tüketim alışkanlıklarını benimsemesi nedeniyle mağazada başlayan alışveriş deneyiminin websiteden devam etmesi, artık sosyal medya kanallarından bile alışveriş deneyimi yaşamanın mümkün olduğundan bahsediyor. ‘’Bunun yanında kişilere bireyselleştirilmiş deneyim yaşatmak da önem kazanıyor’’ diyor. Bu noktada dünyada alışveriş deneyimi nasıl dönüşüyor ve hangi boyutlara ulaştığını da tartışmaya açacak. Engin Çolakoğlu ise; Tükiye, Orta Asya, Afrika, Rusya ve İran bölgesindeki 88 ülkede BSH markalarının (Bosch, Siemens, Profilo, Gaggenau, Neff) B2B, B2C, SOME ve E-Commerce alanlarındaki dijital stratejisini ve projelerini yönetmekte, ekipler kurmakta ve ekipleriyle birlikte BSH da dijital dönüşümün gerçekleşmesine öncülük ediyor. ‘’Bir Şirketin Dijital Dönüşüm Tecrübesi’’ni tam da Zirve’de paylaşıyor.
“Dijital Çağın Kadını” Platformu Açılış Konuşmacıları arasında TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Kurucu Ortağı Tülin Akın, ‘’ Dijital Çağda Kadın Olmak ve Dijital Dönüşümü Yönetmek’’ başlığı ile yer alıyor. Akın; çiftçi ne internet, ne de kredi kartı kullanır diyenlere karşılık, kurduğu ekiple önce Şekerbank desteği ile 12.000 den fazla köyde çiftçinin sadece tarımsal girdi alabileceği Hasat Kartın tanıtımları ve doğru kredi kartı kullanmayı anlatılmasını sağladı. Vodafone desteği ile 600 gündür köylerde dolaşan Eğitim TIR’ında Çiftçiye teknoloji kullanarak neler yapılabileceğini ürününü nasıl kaliteli hale getirerek kâr elde edebileceğini anlatan bir ekip organize etmekte. Yeni geliştirilen Intel’in desteklediği, okuma yazma bilen herkesin kullabileceği ve bilgi, iletişim, pazarlama, ihtiyacı olan konularda uzmanlara soru sorabilmeyi sağlayan bir Çiftçi Bilgisayarı yazılımı üretilerek, bilgisayarı alan herkesin ücretsiz olarak sahip olduğu hizmeti de hayata geçirdi.
Dijital Hastane Bilişim Zirvesi’nde Kuruluyor
Teknolojinin sağlık alanına yansımaları kendini her geçen gün biraz daha fazla hissettiriyor. Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri ArGe Merkezinde Sağlık Bilişiminin güçlenmesi ve rekabet gücünün artırılması adına yürüttüğü çalışmalardan birini daha TÜBİTAK Desteği ile gerçekleştirerek, yataklı tedavi kurumlarının hizmetine sundu. Sisoft ürün ailesine Sisopmi (Patient Monitor Interface – Hasta Gözlem/Eğlence Arayüzü) ismi ile katılan ürün, sağlık kuruluşlarının ilgi odağı haline geldi.
Hasta Başı Uygulama Platformu olarak geliştirilen Sisopmi, hasta, doktor, hemşire, hasta bakıcı ve temizlik görevlisi olmak üzere ilgili tüm kullanıcı gruplarına hitap ediyor olması sayesinde dijital hastane dönüşümünde önemli bir rol oynuyor. Sağlık kuruluşlarında bilgi akışını güçlendiren, bilgi kayıplarını ortadan kaldıran, iş akışını hızlandıran ve yönetilebilirliği etkinleştiren bir sistem olarak hizmete sunuldu. Ek olarak, hastanın kendine özel uygulamalarla, yaşamın içinde kalarak yüksek moralle tedavisini sürdürmesinde de önemli bir etken olmaktadır.
Özel Proje Sponsoru SIEMENS
22 Kasım 2016, Salı günü Sadabat Salonu’nda Açılış ve Protokol Konuşmaları programının bitiminde yine Sadabad Salonu’nda gerçekleşecek olan “Türkiye’nin yeni çıkış yolu: Endüstri 4.0 ile gelen Yeni Ar-Ge ve İnovasyon Anlayışı” isimli özel projenin tek sponsor ünvanı Siemens’in oldu. Siemens Türkiye, İcra Kurulu Üyesi & Dijital Fabrikalar Divizyon Direktörü Ali Rıza Ersoy’un “Sanayinin Dijitalleşmesi: Endüstri 4.0” başlıklı konuşmasıyla başlayacak olan program içeriğinde çok değerli seçkin konuşmacılar yer almakta.
Esri Bilgi Sistemleri’nin Platin Sponsoru olduğu “CRM Operasyonlarında Endüstri 4.0” isimli platfotmun açılış konuşması AvivaSA, Dijital Dönüşüm Bölüm Yöneticisi & CRM Türkiye, Yönetim Kurulu Başkanı Emek Akbal tarafından gerçekleşecek. 2 değerli panelle devam eden içerik çok ilgi çekici bir yarışmayla tamamlanacak. CRM Türkiye ile birlikte planlanan Hackathon oldukça ilgi görecek.
Medyasoft’un Platin Sponsoru olduğu “Dijital Topluma Evrilmek” temasındaki salon, “Dijital Toplumun DNA’sı” isimli konuşmasıyla Neytiv Kurucusu ve Genel Müdürü Volkan Kırtok tarafından açılacak.
“Dijitalde Siber Güvenlik 4.0” isimli güvenlik detaylarını içeren temanın Platin Sponsorluğunu Intel Security üstlendi. Temanın içeriğine destek sağlayan Adeo Bilişim Kurucu Ortağı Halil Öztürkçi salonu “Windows Sistemlerde Threat Hunting” isimli konuşmasıyla açacak. Tema içerisinde yer alan Siber “Defansta Ne Kadar İyiyiz?” isimli panelde Intel Security Kurumsal Müşteri Yöneticisi Alper Erbaşı, Turkcell Güvenlik Yönetim Müdürü Can Tarakçı, Taygün & Özmestik Hukuk Bürosu’ndan Avukat Fehmi Ünsal Özmestik ve Fordefence Adli Bilişim Lab. Genel Müdürü Mustafa Sansar konuk olarak yer alırken, paneli Adeo Bilişim Kurucu Ortağı Halil Öztürkçi yönetecek.
Halen indirimli kayıt fırsatlarından faydalanmak isteyen katılımcılar [email protected] adresine talep yazabilirler. Tüm program detayları, etkinlik içeriği ve sponsorlar hakkında bilgi için; http://www.bilisimzirvesi.com.tr
(Bu yazının bir kısmı 30 Ekim 2016 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)