Bilişimin 500 incisi açıklandı
M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri tarafından yapılan ve artık gelenekselleşen Bilişim 500 araştırmasının bu yıl 16.’sı gerçekleştirildi. Araştırmayı Bilişim 100 olduğu dönemlerden beri bildiğim için bu tören benim için biraz da bilişim sektörünün kat ettiği uzun ve meşakkatli yolu hatırlatan nostalji yolculuğu gibiydi. Araştırmanın ortaya koyduğu ve o günlerde sektör olarak hayal dahi etmediğimiz büyüme rakamlarına bakınca bilişim sektörü olarak Türkiye’de hiç de azımsanmayacak bir gelişme yaşandığını daha net gördüm…
M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri Genel Müdürü Özlem Unan, araştırmanın Türkiye bilişim pazarına ilişkin ortaya koyduğu verilere göre, 2015 yılında bilgi teknolojileri pazarının yüzde 15, iletişim teknolojileri pazarının ise yüzde 11 büyüyeceğini öngördüklerini söylüyor. 2015 yılında ise bilişim pazarının 78 Milyar TL olması bekleniyor. Yine 2015 yılında yazılım pazarının 7,8 milyar TL, hizmet pazarının ise 4,3 milyar TL büyüklüğe ulaşması muhtemel. Unan ayrıca, telekom hizmetlerinin 2015 yılında toplam pazar içindeki yüzde 50 olan payını koruyacağını, yazılım pazarının toplam bilgi teknolojileri pazarındaki payı ise yüzde 33’e ulaşacağını açıkladı.
Kuruluşların resmi belgelere dayalı beyanları ile net satış gelirleri esas alınarak yapılan Bilişim 500 Araştırması’nın bu yıl ki lideri Türk Telekom oldu. İlk üç sırada Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone yer alırken bilgi teknolojileri lideri Teknosa, iletişim teknolojileri lideri Türk Telekom oldu. İlk 10’da yer alan şirketler ise Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Teknosa, Gen-pa, İndeks Bilgisayar, KVK, Brightstar, Penta ve Hewlett-Packard olarak sıralandı.
Üretici firmalar ve toptancı/dağıtıcı/bayi olan firmaların ayrı ayrı değerlendirildiği Bilişim 500 Araştırması sonuçları, birçok çarpıcı rakamı ortaya koydu. Törende 2014 yılı net satış gelirlerine göre ilk 10’a giren şirketlerin yanı sıra, donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 52 kategorinin birincilerine plaket verildi.
Törende konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Eski Başkanı Tayfun Acarer’in dikkat çektiği konular ise önemliydi. Türkiye’de teknolojik alt yapı yatırımlarının artırılması gerektiğine dikkati çekti. Mobil iletişimde tıkanmaların artacağına dikkat çeken Acarer 2016 yılında daha kötü beklemelere ve yavaşlıklara hazır olmamızı söyledi. Acarer çözüm olarak da ileride çok daha değerlenecek olan geniş bant frekanslara dikkat çekiyor. Yani Acarer treni kaçırmamak için Bilişim şirketlerinin bu konuda altyapı ve AR-GE yatırımları yapmasını önemsiyor.
(Bu yazının bir kısmı 26 Temmuz 2015 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)