Cep telefonu pazarında neler olacak?

13 Aralık 2012 0 Yazar: Musa Savaş

Cep telefonu pazarı hayatımıza girdiğinden beri yükselişini sürdürüyor. İlk telefonlar hadi neyse de şimdiki telefonlar hep akıllı artık. Bir çoğumuz hareket halindeyken bile cep telefonlarımız sayesinde internet dünyasından kopmuyoruz. Diğer bir deyişle sürekli online’ız.

Öncelikle cep telefonu pazarı içindeki akıllı telefonların yükselişini söyleyelim. Her yerden internete erişmemizi sağlayan akıllı telefon adetinin 2014 sonuna kadar 1 milyarı geçeceği tahmin ediliyor. Tahmini yapan, bankacılık ve finans alanında faaliyet gösteren isimlerinden İsviçreli Credit Suisse’e ait. Bankalar ne anlar telefondan demeyin. Mantıklı şeyler söylüyorlar.

Merkezi Zürich’de bulunan Credit Suisse, akıllı telefon sayısının katlanarak artmasında Çinli kullanıcıların talebinin önemli olduğunu ve her gün bir yeni daha ucuz akıllı telefon modelinin piyasaya arz edilmesinin etkili olduğunu ifade ediyor. Tahminlere göre küresel ölçekte yüzde 46 nisbetinde bir büyüme ile akıllı telefon satışı bu yıl sonuna kadar 687.9 milyon adeti bulacak.

Credit Suisse analisti Kulbinder Garcha, Çin’deki talep hareketliliğine dikkat çekerek ülkenin 2014 yılında dünya akıllı telefon pazarının yüzde 22’sini almasını beklediklerini ifade etti. Garcha, yaptığı değerlendirmede Apple’ın 2012’de pazarın yüzde 23’ünü almasını beklediklerini, şirketin inovasyon ve ekosistemine yaptığı yatırımın bunda önemli payının olduğunu söylüyor.

Samsung ve Huawei, önümüzdeki yıllarda yıldızı daha da parlayacak akıllı telefon üreticileri arasında sayılıyor. Bir zamanlar lider konumda yer alan Nokia’nın, rekabetçi fiyat ve operatör işbirlikleriyle gelecek yıl içerisinde payını yüzde 11 nisbetinde artırabileceği tahmin ediliyor.

İsviçreli finans devi değerlendirmesinde Google’ın satın aldığı Motorola Mobility ile Asya kökenli HTC ile Sony’nin 2012’de hassas bir dönemden geçebilecekleri; BlackBerry’nin üreticisi Kanadalı RIM’in ise hızlı bir pazar kaybı yaşayabileceği uyarısını yapıyor.

Credit Suisse analizinde çip üreticisi Qualcomm’un lisanslama işinde yüzde 17’lik bir artışın beklendiğini dolayısıyla hisse senedi birim fiyatında 10 dolarlık bir artışın görülebileceğini açıkladı.

Credit Suisse’nin tahminlerini açıkladık. Şimdi de bizim bazı tahminlerimizi açıklayalım. Sizlerde bizim tahminlerimizle Credit Suisse’nin tahminlerini birleştirerek kendi tahminlerinizi oluşturun.

Yaklaşık 8 ay kadar önce Google, tarihinin en pahalı satın almasını, Motorola’nın mobil bölümüne 12.5 milyar dolar ödeyerek yaptı. Google, patentleri için satın aldığı Motorola’nın mobil cihazlarının yapısı üzerinde köklü bir değişikliğe gitmemişti. Bu yüzden Motorola, Google’ın üzerinde bir yük gibi duruyordu. 90’dan fazla ülkedeki 20 bin Motorola çalışanının geleceği de belirsizliğini koruyordu. Derken bir kahraman ortaya çıktı. Çin markası Huawei, duyumlarımıza göre Google elindeki Motorola’yı satın almak istiyor. Akıllı telefon pazarında şimdilik adı okunmayan Huawei, bu hamleyle birlikte güçlü bir oyuncu olmayı düşünüyor. Bu yıl içinde bu satış gerçekleşirse şaşırmayın.

Diğer taraftan Nokia ise hala olumsuz gidişini olumluya çevirmeye çalışıyor. Fakat işi zor. Dolayısı ile biz Nokia cephesinde de bu yıl içinde bir satış bekliyoruz. En kuvvetli aday ise Microsoft. Biz buraya notlarımızı düşelim.

Son olarak da Blackberry telefonları ile tanıdığımız RIM ile ilgili tahminimizi yazalım. Bu yılın sonuna doğru RIM’ın satışı gündeme gelebilir. 2013’te de satıldığını duyarsak şaşırmayalım.

Bizim tahminlerimizde bunlar. Gerisini siz ekleyin.

(Bu yazının bir kısmı 22 Nisan 2012 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)