Datateknik’te neler oluyor?

11 Kasım 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Başlığa bakıp Datateknik’teki her şeyi bildiğimizi sanmayın. Ben de sizler gibi neler olup bittiğini çözmeye çalışıyorum. Bildiklerimi sizlerle paylaşacağım. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve hep birlikte neler olup bittiğini öğreniriz. Yahut Datateknik’in yeni patronları bir basın toplantısı yapar hepimizi bulmaca çözmekten kurtarırlar.

Durup dururken neden bu konuya girdim. En önemli gerekçem tabii ki Datateknik’in geçmişi. Datateknik 1989 yılında Nazım Özdemir tarafından Ülker grubu şirketi olarak kuruldu. Ülkemize Exper bilgisayar markasını kazandırdı. 1993 yılında Exper markasının üretimine başladı. O yıllarda günde 100 masaüstü bilgisayar üretirken 2009 itibariyle günde 500 dizüstü 2000 masaüstü bilgisayar üretir hale geldi. 2008 yılı itibariyle cirosu 540 milyon TL idi.

Ülker grubu 2007 sonunda tüm bilişim şirketlerini Yıldız Bilişim Grubu çatısı altına toplamıştı. Devamında ise Exper markasını Datateknik’ten ayırarak ayrı bir şirket haline getirmişti. Bu şekilde bilgisayar üretiminden çıkan Datateknik ise sistem entegratörlüğüne ağırlık vermişti. Sonrasında ise ilginç bir süreç işlemişti. Bu süreci ilginç kılan ise 2010 yılının Sonbahar başlarında Datateknik’in kamu ihale yasaklısı haline geldiği söylentisi ve bundan üç ay sonra sürpriz bir şekilde Bilsoft’a satılması oldu.

Kamu ihale yasaklısı olduğu yönündeki söylentinin içeriğini hala tam olarak bilmiyoruz. Kamu ile bir problemi olmuş. Yargıya da taşınmış olay. Fakat bu durum ihale yasağı ile sonuçlanmış mı (ki herkes böyle sonuçlandığını düşünüyor) yoksa başka teknik bir ismi mi var belli değil. Bunların üstüne 2010 yılının Aralık ayının sonlarında Datateknik’in satıldığının açıklanması herkes için sürpriz olmuştu.

Satış ile ilgili yapılan açıklamada şöyle deniyordu: “Yıldız Bilişim Grubu şirketlerinden Datateknik ile Ankara merkezli AR-GE şirketi Bilsoft Bilgi ve Eğitim Teknolojileri arasında yaklaşık 1 yıldır süren stratejik ortaklık görüşmeleri, Datateknik hisselerinin çoğunluğunun Bilsoft’a geçmesiyle sonuçlandı. Bu kararın ardından Türkiye bilişim sektörünün lider sistem entegratörü Datateknik’in Dudullu’daki şirket merkezinde yapılan genel kurul toplantısında yeni yönetim kurulu belirlendi. Buna göre Datateknik’in yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Tacettin Can, Ümit Kabukcu, Sait Koç, Prof. Dr. Süleyman Türkel ve İbrahim Taşkın.”

Parçaları birleştirerek yorum yapmayı seven bir milletiz. Bu durum genlerimize işlemiş gibi. Nitekim Datateknik ile ilgili olarak son altı ayda olanları üst üste koyduğumuzda ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor ki bu sonuç ne kadar doğru herhalde birileri çıkar herkese açıklar. Bildiğiniz gibi hükümet tarafından açıklanan ve Milli Eğitim Bakanlığını ilgilendiren Fatih diye dev bir proje var. Datateknik bu projede yer almak istiyor. Fakat geçen yıl kamu ile yaşadığı problem önemli bir engel. Bu engeli ise Bilsoft üzerinden aşmaya çalışıyor düşüncesi hakim. Fakat bu düşünceyi kısmen boşa çıkarabilecek bir durum var. O da aldığımız bilgilere göre Bilsoft, Datateknik’in çoğunluk hisselerini aldıktan sonra herkesin beklediği gibi şirketleri birleştirmedi. Datateknik ticari kişilik olarak yoluna devam ediyor. Üstelik geçen hafta Almanya’da yapılmakta olan Cebit fuarında yeni çizdikleri rota olan “Bulut Bilişim” ile ilgili çok önemli bir işbirliğini de açıkladılar.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim. Ülker grubunun kamuoyunu doğru bilgilendirme konusuna gösterdiği hassasiyeti bir süredir Datateknik’te göremiyoruz. Yanlış iş yaptıklarını sanmıyorum. Fakat bana sanki bir şeyleri eksik yapıyorlar gibi geliyor. Bu eksikliğin adını koyup gideremezlerse insanların geniş hayal dünyaları boşlukları dolduracaktır. Bunun doğruluğu da her zaman tartışmalı olacaktır.

(Bu yazı 25 Şubat 2011 tarihinde sadece bu blog için yazılmıştır.)