Gold Grubunun dört şirketine iflas ertelemesi

Gold Grubunun dört şirketine iflas ertelemesi

19 Eylül 2019 0 Yazar: Musa Savaş

Gold Grubunun sıkıntıda olduğu uzun süredir kulislerde konuşulan bir konuydu. Fakat ben böyle sıkıntılı ticari konuları gerçekleşmediği sürece sizlerle paylaşmıyorum. Çünkü o durumdaki şirketlerde de bir çok insan çalışıyor. Şayet kötü giden bir süreç varsa yazdığım yazıyla bu sürecin hızlanmasına sebep olacak bir harekette bulunmak istemiyorum. Fakat şimdi alenen ilan edilen konularıda derinlemesine yazmak bizim görevimiz.

Gold’un hikayesi 1991 yılına dayanıyor. 1991 yılında Ömer Dinç ve Önder Dinç tarafından kurulan Gold Bilgisayar, ilk teknoloji marketini 2005 yılında İstanbul Bahçelievler’de açtı. O yıllarda tüketici elektroniğine olan ilginin artmasıyla hızla büyüdü. 2013 yılı biterken 56 mağazaya ulaşılmıştı. Franchise stratejisi ile 100 mağaza hedefleyen şirket, farklı şirketler kurarak iş modellerini çeşitlendirdi. Bilgisayar bileşenlerinin ithalatı ve toptan satışı için Metro Elektronik Dış Ticaret A.Ş., tüketici elektroniği ürünlerini internetten satışının yapıldığı Hizlial.com ve Sanalpazar.com, saat ve aksesuar satışlarının gerçekleştirildiği GSA Saat şirketleri bunlardan bazıları.

Bugüne geldiğimizde ise 22 marka ve şirketle e-ticaret, bilişim, elektronik, tekstil ve aksesuar alanında faaliyet gösteren, 1000’e yakın kişinin çalıştığı grup, 4 şirketi için iflas erteleme istedi. Bunun anlamı Gold Grubu’nun dört şirketi artık kayyum denetiminde faaliyet gösterecek. Grubun iflas erteletme için yaptığı mahkeme başvurusunda yer alan bilgilere göre dört şirketin toplam borcu 390 milyon TL. İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, iflas erteleme istenen şirketler olarak Gold Teknoloji Marketleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Metro Elektronik Dış. Tic. A.Ş., GSA Saat ve Aksesuar Ticaret Limited Şti ve Trend Mağazacılık İnternet Hizmetleri Kuyumculuk ve Dış Tic. A.Ş. (hizlial.com) olarak verildi.

Duyumlarımızın gerçekleşmesi bizi üzdü. Bu durumun arka planına baktığımızda görünen sebepler şunlar: İlk neden; entegratörlük. Sektörde konuşulanlara bakılırsa, şirketin bu duruma gelmesinde, Ordu’da kamu adına yaptığı trafik denetleme sistemi (Trafik Elektronik Denetleme Sistemi-TEDES) nedeni ile tahsil edilemeyen 73 milyon lira sebebiyle mali yapının bozulması. İkinci neden; BDDK’nın aldığı elektronik cihazlara taksit sınırlaması kararı. Üçüncüsü; kurlardaki artış. Dördüncüsü; geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan siyasi belirsizlik. Beşincisi; küresel ölçekte yaşanan mali zorluklar nedeni ile yurtdışından satın alınan ürünlerdeki fiyat artışları.

Yukarıda saydığımız nedenlerin sonuçları ise şöyle: Gold Gurubunda yaşanan bu sıkıntı nedeni ile 59 Gold Teknoloji Market’inden 22’sinin kapatıldığı belirtiliyor. İlave olarak da, şirketin 1991 yılında kurulduğu Kadıköy’deki Yazıcıoğlu İşhanı’ndaki mağazanın da satılığa çıkarıldığı bilgisi var. 2015 Ocak-Kasım döneminde 261 milyon lira ciro ve buna karşılık 9,3 milyon lira zarar ettiği bildirilen hızlıal.com’un satışı için de bir firma ile görüşüldüğü bir diğer bilgi.

Şimdi burada entegratörlük için bir ara paragraf açalım. Zaten, çok uzun yıllardan beri, entegratör pazarındaki büyük itiş-kakış ve firmaların işbirliği yapmaktan kaçınması, üretici firmaların işini kolaylaştırdı, entegratörleri bu hale getirdi. Gerek şartlar gerekse kâr marjları son derece sınırlı. Böyle olunca da, entegratörler çarkı çeviremiyor.

Hadi biraz beyin jimnastiği yapın. Türkiye’de son 15 yılda batan entegratör sayısı nedir? Baktınız mı? Şu anda pazarda kaç tane entegratör kaldı? Ben size söyleyeyim. Daha çok entegratör batar. Batmak istiyorsanz entegratçr olun. Üretici ve satıcı firmaların tuzu kuru. Onlar parasını baştan alıyor. Komisyoncularda payını alıyor. Olan ülkemizdeki entegratörlere yani dolayısıyla bilişim sektörüne, bu firmaların sahiplerine ve çalışanlara oluyor.

Kısacası; büyük bir kaynak sürekli heba oluyor. Çözüm bulan da yok. Bu konuyla ilgili olarak kamu otoriteleri sektörün bu sorununu çözmeli. Heba olan paraları ve insan kaynağını korumalı. BTK bu konuyla ilgilenebilir mi acaba? Mevzuatına bakmak lazım.

Sonuç olarak; Gold’un bu durma gelmesine sebep olan, kur artışı, yaz aylarının belirsizliği ve küresel olaylar, 2015’de benzer başka firmaları da rahatsız etti. Dolayısıyla 2016 içinde başka firmaların da

(Bu yazının bir kısmı 17 Ocak 2016 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)