Internet bankacılığına ne kadar güveniyoruz?

20 Eylül 2009 0 Yazar: Musa Savaş

Bilişim teknolojisinin gelişimiyle birlikte hayatımıza giren ve hayatımızı kolaylaştıran bir hizmet olan internet bankacılığına ne kadar güveniyoruz?

Önce bu konu ile ilgili rakamlara bir bakalım. Ülkemizdeki 47 bankadan sadece 27 tanesi internet bankacılığı hizmeti veriyor. Bu yılın Eylül sonu itibariyle internet bankacılığı kapsamındaki müşteri sayısı 16 milyon 343 bin 140 olarak gerçekleşmiş. Bu rakamın 15 milyon 510 bin 826’sı bireysel müşteriler, geri kalan 812 bin 314’ünü kurumsal müşteriler oluşturuyor.

İnternet bankacılığı kapsamındaki müşterilerin yüzde kaçı aktif olarak bu hizmeti kullanıyor derseniz işte rakamlar: 2005 yılı sonu itibariyle yüzde 22’i olan aktif kullanıcı rakamı son dönemlerde yüzde 16’ya gerilemiş durumda. İlginç olan ise internet bankacılığı kapsamına giren toplam rakam artarken, aktif olarak kullananların sayısı düşüyor. Bu düşmenin sebebi hiç kuşkusuz internet bankacılığını kullanmanın oluşturduğu riskler. Bu risklerin sebep olduğu maddi kayıpların faturasının hesap sahibine çıkıyor olması insanları bir kez daha düşündürüyor.

İnternet bankacılığındaki işlemlerin büyük bölümü kredi kartı borç ödemesi, havale, fatura ve EFT gibi finansal işlemlerden oluşuyor. Bu işlemler yıllık toplamda 103 milyar 726 YTL civarında. Zaten hesabınıza göz diken ve internet korsanı diye adlnadırdığımız kişilerin bu işlemlerle ilgilendiği yok. Onlar sizin yatırım hesaplarınızla ilgileniyorlar. Yani repo, fon, hisse senedi, döviz, bono ve vadeli hesaplarınızla. İnternetten yapılan yatırım işlemlerin yıllık hacmi ise 45 milyar 104 milyon YTL kadar. Yani internet korsanlarının göz diktiği toplam rakam budur.

Bir şekilde internet bankacılığı şifrelerini korsanlara kaptıran ve hesapları boşaltılan kişi tüm kaybını sineye çekmek zorunda kalıyor. Çünkü bankalar bu tür kayıplarda sorumluluğun tamamen müşterinin kullanım bilgisi eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor. Bankaların bu yaklaşımı mantıken ve ticari olarak doğrudur. Fakat şu da bir gerçekki yatırım hesapları oldukça kabarık müşterilerinin hesaplarındaki hareketleri izlemek onlar için çocuk oyuncağıdır. Hesap hareketlerindeki büyük meblağlı hareketlere bankaların ekstra güvenlik getirmeleri gerekmektedir. Nitekim bazı bankalar bu konuda harekete geçti bile.

(Bu yazının bir kısmı 26 Kasım 2006 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)