“Kamu”daki siber güvenlik zafiyetleri

“Kamu”daki siber güvenlik zafiyetleri

26 Haziran 2023 0 Yazar: Musa Savaş

Ülkemiz uzunca bir zamandır olağanüstü olaylar yaşıyor. Meslektaşlarla sohbet esnasında bir meslektaşım demişti ki; “Ülkemiz bulunduğu coğrafyanın lanetini yaşıyor.” Biraz düşününce bu söylemine hak vermiştim. Çünkü, dünya haritasına baktığımızda resmen dünyanın kalbi durumunda. Buna coğrafyamızdaki enerji kaynakları ve ulaşım yolları da eklenince ortaya devasa bir “nazar” olma durumu çıkıyor.

Olumsuz dışsal etkenler ne kadar fazla olursa olsun, bir şekilde üstesinden gelinir. Fakat olumsuz içsel etkenler hızlıca üstesinden gelinmezse birlik beraberliğimiz tehlikeye girer ki; bu da dışsal etkenlerle mücadelede etkinliğimizi düşürür. Nitekim 2016 yılında yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimi birçok alanda ciddi hasarlar görmemize yol açtı. Özellikle nitelikli insan kaynağı konusunda kısa bir süre bocalama yaşadık. Fakat devlet geleneğimizin sağlam olması bu alanda oluşan açığımızı hızlıca kapatma konusunda yol gösterici oldu.

Tüm bunları yazma sebebim, nitelikli insan kaynağına sahip olma ve onu kullanma konusunda ciddi sıkıntılar yaşanan bir konuya değinmek istememdendir. Bu konuda siber güvenliktir. Siber güvenlikle ilgili nitelikli insan kaynağı konusunda sadece ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesinde de insan kaynağı yetersizliği vardır. Fakat bu giderilemeyecek bir problem değildir. Sadece zamana ve doğru platformlara ihtiyaç vardır. Nitekim bu platformlardan biri olan e-Safe bu yıl “Kamu”daki siber güvenlik zafiyetlerini ele alıyor.

Ankara’da 15 Mart 2018 tarihinde düzenlenecek 2. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde kamuda siber güvenliğin nasıl sağlanacağı ortaya konulacak. Kamuda güvenli web uygulamalarından güvenli parola kullanımlarına uzanan pek çok husus uzmanlarınca paylaşılacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ev sahipliğinde 15 Mart 2018 tarihinde düzenlenecek 2. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi, kamu kurum ve kuruluşlarında siber güvenliğin nasıl sağlanacağına odaklanacak.

Etkinlik, Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ve BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın açılış konuşmalarıyla başlayacak. Sonrasında Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilgi Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, siber güvenliğin ekonomik boyutunu ortaya koyacak.

Güvenlik uzmanlarının “siber istihbaratın kamu güvenliği için rolü ve önemi” ve “sinyal istihbarat ve mobil casusluk” konularındaki paylaşımlarının ardından Gazeteci ve İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakkı Öcal’ın “Siber Güvenlikte En Zayıf Halka: İnsan ve Sosyal Mühendislik” başlıklı sunumu yer alacak.

Siber güvenlik alanında etkin özel sektör uzmanlarıyla kamudaki paydaşları bir araya getirerek siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konularında farkındalık yaratmayı hedefleyen etkinlik, Türkiye’nin siber tehditlere karşı alması gereken önlemleri ve izlemesi gereken stratejilerin etraflıca tartışılmasına imkân sağlayacak.

Zirveye, siber güvenlik alanında çalışan bilişim uzmanları, hukukçular, kamu kurum ve kuruluşlarından ilgililer, kolluk kuvvetleri, uzmanlar, akademisyenler ve bilişim profesyonelleri katılacak.

Siber tehditlere karşı kamu web uygulamalarının güvenliği konusunun detaylı bir şekilde ele alınacağı etkinlikte, siber saldırılara karşı kamuda güvenli parola kullanımının nasıl sağlanabileceği hususu da önemli konu başlıklarından birini oluşturacak. Zirve Başkanı olarak ben de orada olacağım. Katılmak isteyenler zirve ile ilgili detaylı bilgilere ve kayıt formuna https://e-safe.org adresinden ulaşabilirler.

(Bu yazının bir kısmı 11 Mart 2018 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)