Milli dijital klavye: TAMBU

Milli dijital klavye: TAMBU

16 Kasım 2022 0 Yazar: Musa Savaş

Mobil telefonlar yani bizlerin deyişiyle cep telefonlarını artık kulllanmayan insanımız yok gibi. Bu telefonlar içinde akıllı tabir edilenlerin yani internete bağlananların ise pazarın yüzde 90’ını oluşturduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Bu telefonların vazgeçilmezi ise yazı yazılmasını sağlayan dijital klavye uygulamaları. İşletim sistemi Android veya iOS olsun cep telefonları için onlarca uygulama var. Herkes kendi etkileşimine veya alışkanlığına göre bir klavye uygulaması kullanıyor. İşte tam da bu konuda bir şyler yapılması gerektiğini gören Türk Telekom çok güzel bir çalışmaya imza attı.

Türk Telekom, yerli ve milli teknoloji geliştirme vizyonundan hareketle yeni geliştirdiği platform özellikli dijital klavyesi TAMBU ile bilişim sektöründe yepyeni bir sayfa açacak görünüyor. TAMBU, klavyesinin üzerinde yer alan araç çubuğu sayesinde birçok yeniliği ve kolaylığı ilk kez Türkiye’ye getiriyor. TAMBU klavyeden hiç çıkmadan GIF gönderme, atasözleri, deyimler ve sözlüklere ulaşma, 100 farklı dilde çeviri yapma, lokasyon paylaşma imkanı sunuyor.

Türkçe ve milli bir mobil uygulama kullanmak isteyen herkes için, coğrafya ve operatör bağımsız olarak sunulan TAMBU’nun adı, “aradığımız tam da bu” mottosundan yola çıkarak belirlenmiş. Hareketli çıkartmalar, GIF’ler, kişiselleştirilebilir arka plan ve temalar, öğrenen klavye, çeviri servisi, atasözlerine hızlı erişim, harita üzerinden konum paylaşma, konuş yazsın ve kişisel sözlük gibi özellikler, TAMBU’yu pek çok dijital mobil uygulamayı bir arada sunan ‘ilk yerli dijital platform’ olarak konumlandırıyor.

TAMBU, Türkiye için bir çok özel görsele sahip. Simitten, çaya; sazdan darbukaya, dantelli TV’den mavi klasik minibüslerimize ve nazar boncuğuna kadar birçok eğlenceli içerik TAMBU’da yer alıyor. TAMBU’nun araç çubuğu ise konum paylaşımı, çeviri, atasözlerini keşfedip paylaşma gibi işlevlere sahip. TAMBU ile kullanıcılar, herhangi bir mesajlaşma platformu üzerinden yazıştığı bir arkadaşıyla, dilediği atasözünü bulup paylaşabilecek. TAMBU’da ayrıca Türk kullanıcılarına özel hareketli çıkartmalar yer alıyor. Örneğin bir kullanıcı karşısındakine ‘etekleri zil çaldı’ ya da ‘batsın bu dünya’ demek istediğinde, TAMBU’da bunun için özel olarak tasarlanan bir hareketli çıkartmayı kullanabilecek. Ek olarak kullanıcılar, TAMBU’da kendi yaşadıkları şehre özel içerikler de bulabilecek.

TAMBU kullanıcıları, Tivibuspor’daki maçlarda enteresan pozisyonları, efsane golleri, ofsaytları gerçek zamanlı olarak GIF formunda paylaşabilecekler. Türkiye’nin en popüler spor kulüplerine ait öğeler de yine TAMBU’yla birlikte gelen görsel özellikler arasında yer buluyor. “Öğrenen sistemi” ile yapay zekaya doğru giden yolda, son derece önemli bir adım olarak yükselen TAMBU, ülkemizde yerli dijital platform segmentinde ilk ve tek uygulama olarak da öne çıkıyor. Yaşayan ve her gün gelişen açık bir ekosistem şeklinde konumlandırılan TAMBU’nun yetenekleri de geliştiriciler tarafından sürekli olarak artırılmaya uygun.

TAMBU, dünyanın her yerinde, herhangi bir operatör müşterisi tarafından kullanılabilir durumda olmasıyla da öne çıkan bir ürün. TAMBU, Türkçeye özel yazı tamamlama ve düzeltme özelliği ve F klavye seçeneği ile kullanıcılara rahat ve hızlı yazma imkânı sunarken, pratik bir şekilde sesle Türkçe yazabilme özelliğiyle de yine bir ilke imza atıyor.

Ramazan Demir

Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Ramazan Demir “İlk yerli platform TAMBU’da sadece eğlenceli içerikler yok. TAMBU, tüm ekosisteme fayda katacak. Farklı sektörlere, markalara açık, ülke ekonomisine değer yaratacak ve yerelliğe odaklı akıllı bir platform. Örneğin, ileride markalar müşterileriyle bu platform üzerinden iletişime geçebilecekler. Ayrıca, TAMBU’nun en önemli özelliklerinden biri “öğrenen bir sistem” olarak kurulması. Bu sayede, geliştiriciler ve Ar-Ge ekipleri açısından da büyük fırsatlara açık. TAMBU, kullanıcı alışkanlıklarını öğrendikçe kendisini o yönde daha fazla adapte ediyor ve kullanımı da aynı şekilde hızlanıyor ve kolaylaşıyor. Biz TAMBU’yu, tüm bu özellikleri ile Türkiye’ye değer katacak, uluslararası normlarda, bağımsız ve güçlü bir platform olarak konumlandırıyoruz. TAMBU’nun bu önemli özellikleri üzerine koyarak artırması, uzun yıllar global bir ürün olarak piyasada varlığını sürdürmesi, kullanıcıları hem performans hem de içerik anlamında mutlu etmesi, gelecekte dijital uygulama standartları arasında gösterilmesi ve global bir değer olarak ülkemizi gururlandırması şu an için öncelikli hedeflerimiz arasında. Bu nedenle, biz bu projeyi Türkiye sınırlarının dışına çıkarıp, yurt dışına da ihraç etmeyi planlıyoruz.”

Ulusal güvenlik açısından da önemli bir uygulama olduğuna inandığım TAMBU’nun başarılı olup olmayacağını halkımızın uygulamaya göstereceği ilgi belirleyecek. Bence ilginizi esirgemeyin. Ben kullanmaya başladım bile.

(Bu yazının bir kısmı 27 Ağustos 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)