Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı açıklandı

Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı açıklandı

31 Mayıs 2023 0 Yazar: Musa Savaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı” 21 Aralık 2017 günü Resmi Gazetede yayınlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından aynı gün sabahtan yapılan geniş katılımlı bir toplantı ile de kamuoyuyla paylaşıldı.

Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planıyla ilgili toplantıda konuşan Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç strateji ile yeni nesil teknolojilerin altyapısını oluşturmak ve yaygınlaştırmak, katma değeri yüksek hizmetleri geliştirmek amacıyla sektöre yönelik 2020 ve 2023 hedeflerini ortaya koymaya çalışacaklarını belirtti.

Strateji ve eylem planlarını yapmanın önemli olduğunu ancak bu eylemleri hayata geçirmenin daha da önemli olduğunu vurgulayan Ensar Kılıç, tüm eylemlerden sorumlu paydaşların eylemleri belirlenen detaylarda gerçekleştirmelerini beklediklerini söyledi.

Plan incelendiğinde planda 3 stratejik amaç ve 25 eylem bulunuyor. Stratejik amaçlar, genişbant arz ve talebini birlikte ve ayrı ayrı ele alarak, genişbant arz ve talebini arttırmayı hedefliyor. Strateji belgesinde sektörümüzün yatırım ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm getirecek eylemlere yer veriliyor.

Başta fiber ve 4,5G olmak üzere genişbant altyapı yatırımlarının daha üst seviyelere çıkarılması hedefleniyor. Fiber ve mobil altyapı kurulumunun desteklenmesi ile kablo TV şebekesinin yaygınlaştırılması konularında proje ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Elektronik haberleşmede, belediye, imar, geçiş hakkı ve tesis paylaşımı mevzuatında gerekli değişiklikleri gerçekleştireceklerine dikkati çeken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şunları söyledi: “Kamu kurumlarının elinde bulunan su, elektrik gibi pasif altyapıların işletmecilere kullandırılması için düzenlemeler yapacağız. Aynı zamanda kamunun işletmecilerin ihtiyaçları için pasif altyapı kurabilmelerine yönelik düzenlemeleri hayata geçireceğiz. 4,5G hizmetlerinin verilmesiyle artan baz istasyonu kurulumlarında karşılaşılan yapı ruhsatı sorunu ile orman alanlarında ve meralarda yaşanan sorunlara çözüm getireceğiz. Baz istasyonlarının yapı ruhsatından muaf tutulmasına ve yerine yer seçim belgesi alınmasına yönelik büyük bir adım attık. Bunun için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde gerekli düzenlemeyi yaptık. Baz istasyonlarına yönelik yer seçim belgesi ücretleri ile süreçlerinin belirlenmesi amacıyla yönetmelik taslağı çalışmalarını tamamladık, görüşe açtık ve en kısa zamanda yürürlüğe koyacağız.”

Genişbantı yaygınlaştırmak için stratejide talebi artırmayı hedefleyen eylemlere de yer verdiklerini dile getiren Ahmet Arslan, söz konusu eylemleri şöyle özetledi: “Sektörün üzerindeki vergi ve mali yükleri azaltacağız. Türkçe içerikleri destekleyerek, sayısının ve niteliğinin artırılmasını sağlayacağız. Milli e-posta ve güvenli mesajlaşma sistemi projesini hayata geçireceğiz. Engelliler, düşük gelirliler ve sosyal desteğe muhtaç vatandaşlarımızın haberleşme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler yürüteceğiz. İnternet kullanımındaki güvenin artırılmasına yönelik faaliyetlerimize özellikle devam edeceğiz. e-Ticaret uygulamalarında rakamlar baş döndürücü hızla büyüyor. İnsanlarımızın internet üzerinden alışverişe yönelik güvensizliği çok yüksek, vatandaşın bu konuda doğru bilgilendirilmesi adına adımlar atacağız. Şebekeler üstü uygulamalara yönelik alacağımız tedbirlerle yerli katkıyı ve milliliği ön plana çıkaracağımız tedbirleri alacağız. Bulut bilişim ve nesnelerin interneti uygulamalarının yaygınlaştırılması için teşvik mekanizmaları oluşturacağız.”

e-Devlet uygulamalarını yaygınlaştırarak, sayısının artıracaklarını vurgulayan Arslan, kurum ve kuruluşların gerçekleştirdiği 5 bin 102 hizmetten 2 bin 444’ünün e-Devlet üzerinden yürüdüğünü, gelecek yıl tüm hizmetlerin e-Devlet üzerinden verilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Ahmet Arslan, 2023 hedeflerini gerçekleştirerek genişbantta gelir düzeyi yüksek ve öncü ülkeler arasında yer almayı amaçladıklarını vurgulayarak, “Sabit genişbant abone yoğunluğunu, yüzde 14,5’ten yüzde 30’a çıkaracağız. Mobil genişbant abone yoğunluğunu, yüzde 71’den yüzde 100’e yükselteceğiz. Fiber internet abone sayısını, 2,2 milyondan en az 10 milyona ulaştıracağız. En az 100 Mbit/sn hızda genişbant erişim sağlanabilecek hane oranını yüzde 30’lardan yüzde 100’e ulaştıracağız. Stratejinin ana hedefi olan ‘Her yerden herkese genişbantı’ gerçekleştireceğiz.”

Biz sektör gazetecileri de stratejide yer alan eylemlerin uygulanmasını ve hedeflerin gerçekleşmesini yakından takip edeceğiz.

(Bu yazının bir kısmı 24 Aralık 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)