Uygulama kurmadan önce bir kez daha düşünün

Uygulama kurmadan önce bir kez daha düşünün

4 Temmuz 2023 0 Yazar: Musa Savaş

Cep telefonları çıktığından beri bir çok işlemimizi onlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bir çok şirket ve kurumda kendileriyle ilgili işlemleri mobil üzerine taşıyarak insanların hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalar yapıyorlar. Yapılan yüzbinlerce uygulama var. Bunlar içinde sadece amaca yönelik hazırlanmış uygulamalar olduğu gibi asıl amacını gizleyen kötü niyetli uygulamalarda var. Bir uygulamada art niyet varsa bu ilelebet gizli kalmıyor ve bir yerlerden bir şekilde patlıyor zaten.

Cep telefonlarında hemen herkesin kullandığı bilinmeyen numaraları tanımaya yönelik çeşitli uygulamalar var. Son 10 gündür bir uygulama ülkemiz gündeminde oldukça popüler oldu. Uygulamanın ismi: GetContact.

GetContact uygulaması uygulamayı kuran kişilerin rehberindeki numaraları kendi havuzuna aktararak diğer sorgulama yapan kişilerle paylaşıyor. Rehber kopyalama sistemiyle, indirilen cihazdaki rehbere ve numaranıza ulaşan sistem bunları uygulamayı kullanan diğer kişilerle paylaşıyor. Uygulama mağazalardan indirildikten sonra telefon numarası girilerek üyelik işlemleri tamamlanıyor. Uygulama sayfasından sorgulama bölümünden veri tabanından bulunan numaralar sorgulanabiliyor. Özellikle özel hayatın gizliliği noktasında büyük sıkıntılar doğurabilecek olan sistemde numaranızın hangi kaynaklara ulaştığı da bilinmiyor. Ücretsiz bir uygulama olan GetContact ve benzeri diğer uygulamaların en büyük gelir yöntemleri arasında ise zaten toplanan bu veriler yer alıyor.

Son zamanlarda bu uygulamalar ilgili şikayetlerin artması üzerine uygulamaları inceleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), GetContact’ın da aralarında bulunduğu 70 tane numara bul uygulamasının sitesine erişim engellenmesi talebiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Mahkemeye gönderilen talep dilekçesinde; “Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla” söz konusu uygulamalara erişim engeli getirilmesi istendi.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Sezer Söylemez, BTK’nın talebini üzerine 70 uygulamaya erişimin engellenmesine karar verdi. Kararda şöyle denildi: “Hakimliğimizce yapılan inceleme sonucunda; Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Türk Ceza Kanunu’nun 136. maddesinde düzenlenen ‘Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçunun niteliği, 25 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun kararının kapsamı birlikte değerlendirildiğinde talebe konu internet adreslerinde bulanan program, uygulama, içerik veya diğer iletişim sistemleri kullanılarak, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesi işlenmesi ve kaydedilmesinin söz konusu anlaşıldığından yasa gereğince suç işlenmesinin önlenmesi ve kişilerin can ve mal güvenliği ile Milli Güvenlik ve kamu düzenin korunması yönünde talebin kabulüne karar verilmiştir.”

BTK tarafından başlatılan inceleme sonrasında uygulama App Store ve Google Play Store’dan kaldırıldı. Fakat bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Cep telefonunuza merak ettiğiniz her uygulamayı kurmayın. Öncesinde iyi araştırın.

(Bu yazının bir kısmı 1 Nisan 2018 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)