Gökte bulut, sen bunu unut

21 Aralık 2011 0 Yazar: Musa Savaş

Bulut bilişim kavramı hayatımızın her yerini artık iyice sardı. Gündelik yaşamımızı da iyice kavradı. Bulut üzerinde insanlara çeşitli hizmetler sunuluyor. Bunlardan en yaygın olanı e-posta hizmetleri. Ayrıca çeşitli uygulamaları da bulut üzerinden kullanabiliyoruz.

Diğer bir önemli hizmette dosya yedekleme ve paylaşımı. Sizleri bilmem ama benim için çok önemli bir hizmet. Yurt dışında gerek bireylerin gerekse de KOBİ’lerin yaygın olarak kullandığı bu hizmetin örneklerini ülkemizde de görmeye başladık. Ne yalan söyleyeyim. TTNet’in TTNet Bulutu diye verdiği hizmeti öğrenince çok heyecanlandım. Benki uzun zamandır bu hizmeti yurt dışından Dropbox isimli bir firmadan alıyordum. İnternet trafiğinde ülkemiz aleyhine bir durum olmasına rağmen ihtiyacımdan dolayı hani derler ya içim kan ağlayarak kullanıyordum.

Dediğim gibi TTNet Bulutunu duyunca çok heyecanlandım. Hemen denemeye karar verdim ve denedim. Sonuç mu? Bende hayal kırıklığına yol açtı. Bu benim Dropbox’ta edindiğim alışkanlıklarımdan olabilir. Sİz de bir deneyin. Belki sizin ihtiyaçlarınıza cevap verir.

Ben ne yapıyordum? Neden cevap vermedi? Sorularınıza şöyle cevap verebilirim. Ben Dropbox’a her türlü istediğim dosya ve klasörü yükleyip ihtiyacım olduğunda her yerden kullanabiliyorum. Ev, iş, cep telefonu, tablet fark etmiyor. Her cihazımdan istediğim dosyaya erişip istediğim düzenlemeyi yapabiliyorum. Üstelik istediğim dosya veya klasörü istediğim herhangi biriyle paylaşabiliyorum. O kişi de istediği zaman paylaştığım dosyalar erişip istediği düzenlemeyi yapabiliyor. 2 GB’ye kadar herkese ücretsiz. İstediğiniz kişiyi davet edebiliyorsunuz. Davet ettiğiniz kişilerin katılımıyla aldığınız bonuslarla 8 GB’ye kadar ücretsize çıkabiliyorsunuz. Daha yukarısı çeşitli tarifelerle sağlanıyor.

TTNet Bulutunu ise sadece aboneleri kullanabiliyor. TTNet kullanıcısı ve şifresi gerekiyor. TTNet kullanmayan birini davet edemiyorsunuz. Bence eksiklerden biri bu.

Diğer bir eksik ise sadece istediğiniz kadar bilgisayarı yedekleyebiliyorsunuz. Sistemi bir “File Server” olarak kullanma imkanınız yok. Oysa bu imkan olsa KOBİ’lerin bir çoğu ofislerindeki bir fazla bilgisayardan kurtulacaklar.

Saydığım bu eksik önemli mi diye soracak olursanız cevabım iki kelime: “Çok önemli!”

Yıllar önce (yanlış hatırlamıyorsam 1995-2000 arası idi) Oracle firması NC (Network Computing) diye bir mimari duyurmuştu. İşte o mimari bugünkü Bulut Bilişimin babası.

NC’yi kabaca şöyle anlatayım. Kullandığımız bilgisayarlar sadece internete bağlanıp işlem yapma yeteneğine sahipler. Tüm uygulamalar internet üzerinde server’larda tutuluyor ve buralardan çalıştırılıyor. Aynı şekilde uygulamalarla üretilen dosyalarda internet üzerindeki server’lara kaydediliyor. Yani o dönem ülkemizde yaygın olan kanaat her mahalleye bir server kurulacak olayı.

Fakat NC o dönemin teknolojik şartları ve insanları tüketim eğilimlerinden dolayı tutmamıştı. Hem internet hızları çok düşüktü. Hem de herkes kendi verilerini kendi bilgisayarlarında tutmak istiyordu. Bugünkü gözlükle bakınca o zamanlara bize garip gelecek kadar veri muhafazakarlığı vardı insanlarda. Oysa şimdi hepimiz gözümüzü kırpmadan her şeyimizi yüklüyoruz bir yerlere veya paylaşıyoruz birileriyle. Yani kısacası NC zamanından erken çıkan bir teknoloji olarak maalesef hüsranla sonuçlandı.

TTNet’ten tek ricam bu güzel hizmetini güncelleyerek bizlerin ihtiyacına uygun hale getirmesi. Yoksa bu hizmetin geleceği için başlıkta yazdığım tekerleme geçerli olacak.

(Bu yazının bir kısmı 18 Aralık 2011 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)