4G ihalesi ertelendi

20 Aralık 2017 0 Yazar: Musa Savaş

Sonuç cümlemiz: 4G ihalesi ertelendi. 4G nedir? Neden ertelendi? Şartname değişecek mi? Gerçekten yapılacak mı? Tekrar ertelenebilir mi?.. vb. üretilen bir çok sorunun cevabını vermeyeceğim. Tüm bunlarla ilgili birçok paylaşımı internet sitelerinde ve sosyal medya araçlarında zaten görebiliyorsunuz. Burada tekrar etmem çok da anlamlı değil diye düşünüyorum.

13 Mayıs akşamı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ilgili kamu kurumları ve operatör yetkilileri ertesi gün için acil olarak toplantıya çağrıldı.

14 Mayıs 2015 Perşembe saat 10:00’da bakanlıkta yapılan toplantıya kamu tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer ve Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç katılırken operatörler tarafında ise Türk Telekom adına Erkan Akdemir, Turkcell adına Kaan Terzioğlu ve Vodafone adına Hasan Süel katıldı. Diğer operatörler CEO düzeyinde katılırken Vodafone’dan Gökhan Öğüt neden yok diye sorabilirsiniz? Hemen cevaplayayım. Toplantının yapıldığı saatlerde Gökhan Öğüt Vodafone tarafından yapılan Dijital Dönüşüm Zirvesinde konuşma yapıyordu. Çok önceden duyurusu yapılan bu etkinlik programında Gökhan Öğüt duyurulduğu halde konuşma yapmasaydı yapılacak yorumları varın siz hayal edin.

Sonuç olarak; yapılan toplantıda 4G ihalesinin üç ay ertelenmesine karar verildi. Erteleme gerekçesi BTK tarafından açıklandı. Açıklama da şöyle deniyordu: “Bilgi ve iletişim teknolojilerinde ve özellikle mobil sektörde, son yıllarda sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilimin olduğu görülmektedir. Halihazırda ülkemizde kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojileri (2G, 3G) geçmişte tüketici beklentilerini yeterince karşılamıştır. Ancak, artan zengin içerikli uygulamalar, hız beklentisi ve mobil veri/internet tüketimini artıran akıllı cihazların piyasada yaygınlaşması gibi etkenlerin zaman içerisinde mevcut mobil elektronik haberleşme şebeke kapasitelerinin yetersiz kalmasına neden olacağı görüldüğünden, dünyadaki mobil elektronik haberleşmede sağlanan gelişmeler ve geleceğe yönelik çalışmalar da dikkate alınarak; Bakanlığımız ve Düzenleyici Kurumumuz olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun görev-yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, halen sektörde faaliyet gösteren tüm işletmeciler başta olmak üzere ilgili tarafların da görüşleri alınarak IMT (International Mobile Telecommunications – Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme çalışmaları sonuçlandırılarak buna ilişkin ihale süreci başlatılmıştır.

Bu süreçte, isteklilerin şartnameye yönelik değişiklik taleplerinin değerlendirilmesi ve ihaleye katılacak isteklilerin teknik ve finansal hazırlıklarını tamamlayabilmek için ilave zaman talepleri üzerine, sektörde faaliyet gösteren mevcut işletmecilerle birlikte Bakanlığımızda yapılan değerlendirmeler sonucunda, daha önce 26 Mayıs 2015 tarihinde yapılacağı duyurulan IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesinin Üç ay ertelenmesi hususunda müştereken görüş birliğine varılmış olup, bu çerçevede söz konusu ihale Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmiştir.”

Tüm bu olanlarla ilgili her türlü doğru, yanlış, manipülatif veya spekülatif yorumları her türlü medya mecrasında okuyabilirsiniz.

Benim bu konuyla ilgili tek dileğimse, her ne olacaksa umarım ülkemizin yararına olur.

(Bu yazının bir kısmı 17 Mayıs 2015 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)