Alibaba, ABD’de bir milyon iş yaratacak

Alibaba, ABD’de bir milyon iş yaratacak

5 Ocak 2022 0 Yazar: Musa Savaş

Çinli Alibaba.com’u duymayanınız kalmamıştır diye düşünüyorum. Hala da duymayanınız varsa bir zahmet internetten araştırsın. İşte bu Alibaba.com’un kurucusu Jack Ma 20-21 Haziran’da Detroit’te (ABD) düzenlenen Gateway 17 konferansında çok ilginç açıklamalarda bulundu. Alibaba.com kurucusu Jack Ma dün, “bir milyar Çinli tüketiciye ulaşma” sözü ile ABD küçük işletmelerini Alibaba’ya çekmek için Detroit’te binlerce girişimci karşısında sahne aldı. Burada yaptığı konuşmada Jack Ma , Çinli e-ticaret devinin, bir milyon küçük ABD’li işletmenin önümüzdeki beş yıl içinde internet üzerinden Çin ve diğer Asya ülkelerine satış yapmasına yardım edeceğine inandığını söyledi.

Yazımızda bu ilginç açıklamalara değineceğiz fakat öncelikle şunu belirteyim bu konferans, Alibaba’nın Çin’deki fırsatları ABD küçük ve orta ölçekli işletmelerde tanıtmak için attığı ilk resmi adım oldu. Konferansta ayrıca katılımcılara yönelik, özellikle e-ticaret platformlarıyla Çin’e neyin nasıl satılacağı konusunda bilgi veren ve böylece işlerini büyütüp küreselleşebilmelerini amaçlayan sunumlar ve oturumlar bulunuyor.

Bildiğiniz gibi ABD’nin e-ticaret konusunda iki büyük markası var. Bunlar Amazon ve eBay. Jack Ma, şirketinin ABD’deki ticari stratejisinin Amazon veya eBay’den farklı olduğunu belirterek “Modelimiz Amerikan küçük işletmelerini ve çiftçilerini Çin’e ve Asya’ya getirmektir. Çünkü yüksek kaliteli ürünlere ihtiyaç duyan çok sayıda orta sınıf Çinlimiz var” dedi.

Amerikalı gazeteci Charlie Rose’la canlı bir röportajda, şirketi için sahte ürün iddialarına da cevap verdi ve “İşimizde kanser olarak tanımlanabilecek üç şey var; sahte ürün, fikri haklar ve hile yapmak. Başlangıçta bazı problemler olsa da, bunları düzeltmek zorundasınız. Tüm KOBİ’leri burada temin ederim, biz online şirketiz, sahte ve IP korumasında lideriz.” dedi.

Bir milyon kişiye nasıl iş yaratabileceklerini de şu şekilde açıklayarak; “Bir milyondan fazla küçük işletmeyi çevrimiçi hale getirebilir ve her bir işletme de bir kişi için iş yaratabilirse bir milyon iş yaratabiliriz “diyen Ma, bu konuda oldukça bilgili hale geldiklerini de sözlerine ekledi.

Jack Ma, Alibaba’nın küçük ABD işletmelerini son 18 yılda çevrimiçi satış ve satın alımı konusunda desteklediğini söyledi. Ma, sadece California’da Alibaba olarak 20.000’den fazla iş yaratılmasına yardımcı olduklarını belirtti.

Ma, şirketinin ABD’deki ticari stratejisinin Amazon veya eBay’den farklı olduğunu belirterek “Modelimiz Amerikan küçük işletmelerini ve çiftçilerini Çin’e ve Asya’ya getirmektir. Çünkü yüksek kaliteli ürünlere ihtiyaç duyan çok sayıda orta sınıf Çinlimiz var” dedi.

Küreselleşmeyle ilgili görüşleri sorulan Ma, küreselleşmenin yanı sıra serbest ticarete de inandığını söyleyerek “Geçtiğimiz 20 yılda küreselleşme ve serbest ticaret, büyük şirketler ve gelişmiş ülkeler için tasarlandı. Önümüzdeki 30 yıl içinde, küreselleşmeyi küçük işletmeler, gençler ve çiftçileri desteklemek için daha kapsayıcı hale getirmeliyiz” dedi.

Sonuç olarak, tüm dünyanın ticaret hacminin yüzde 10’unu bugün itibariyle e-ticaret oluşturuyor. 10 yıla kalmadan bu oranın yüzde 40’a ulaşacağı öngörülüyor. Bu yeni dünyada sizce bulunuğumuz yer tatmin edici mi? Değilse bireysel olarak kendinize nasıl vazife çıkarıyorsunuz merak ediyorum?

(Bu yazının bir kısmı 25 Haziran 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)