E-posta veya MSN hack’lerseniz kaç yıl hapis yatarsınız?
Son yazımızda e-postanız veya MSN’iniz hack’lendiğinde ne yapacağınızı yazmıştık. Bu yazımızda ise yasal süreçler sonunda suçlu bulunan hacker’ların alması muhtemel cezaları yazacağız. Öncelikle hukukçu olmadığımızı, iktisatçı olduğumuzu belirtelim. Dolayısı ile hukuka çok yabancı olmamakla birlikte çok uzakta da değiliz. Şayet yazımızda bir sürç-i lisan edersek de hem hukukçulardan hem de sizlerden peşinen affımızı dileyelim. Bu yazımı okuyan hukukçu okurlarımızdan ricam şayet yanlışlarımız varsa bize bildirmeleridir.
Bu yazımızdaki amacımız hacker’lığa öykünenlere başlarına neler gelebileceğini anlatmaktır. Hacker’lığı profesyonel olarak yapanlara diyecek bir sözümüz yok.
Aşağıda yazdığımız kanun hükümlerinden bazıları kamu davası bazıları ise takibi şikayete bağlı suç niteliğindedir. Ayrıca bu tespit ettiğim TCK kapsamındaki suçlar haricinde özel kanunlarda belirtilen hükümler de söz konusu olmaktadır.
MSN veya e-posta hack’leme işlemlerine yeni başlayan arkadaşların neden bu işi yaptıklarını sorduğumuzda öncelikle verdikleri cevaplardan çıkan sonuç şu: Hack’ledikleri kişide sıkıntı meydana getirmek ve o kişiyi rahatsız etmek. Bundan tarif edemedikleri bir haz aldıklarını da gizlemiyorlar. Mahkemede bu cevabı verdiklerinde TCK 123. maddesi dikkate alınırsa üç aydan bir yıla kadar hapis cezası alırlar. Fakat bu maddeden önce TCK 243. madde dikkate alınacak ve öncelikle iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile karşı karşıya kalacaklardır. Hack’leme işlemi sonunda hack’lenen kişinin bilgilerinde bir değişiklik veya eksiklik meydana gelmişse ceza iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına dönüşür ve para cezası imkânı ortadan kalkar (m.243/III). Buradan alınan cezaya başta saydığımız 123. maddeden alınan cezada ilave edilir.
Hack’leme işi, hack’lenen kişiyi belli bir davranışa zorlama veya şantaj amacıyla yapılmışsa bu sefer TCK 107. madde de devreye giriyor ve önceki cezaların üstüne bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası da ekleniyor.
Şayet hack’lenen kişi kamu kurumunda çalışıyor ve bu hesabını kurum gereği kullanıyorsa TCK 113. maddenin getirdiği bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası da öncekilere ilave diliyor. Kamu kurumu değilde özel sektörde çalışıyorsa TCK 117. madde devreye girip altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ekleniyor.
Hack’leme işlemi ile o kişinin haberleşmesini engellediğiniz için TCK 124. maddeye göre altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasını da ilave olarak alıyorsunuz. Bunlara bir de haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiğiniz için TCK 132. maddeye göre altı aydan iki yıla kadarlık hapis veya adli para cezası da ekleniyor. Bu haberleşme bilgilerini ayrı bir yere kaydettiyseniz yine aynı maddenin devamındaki ibareye göre önceki cezalara ek olarak bir yıldan üç yıla kadar ceza ile karşılaşırsınız.
Bu haberleşme bilgilerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlerle MSN konuşmalarını kaydedip başkalarına açıklayanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alırlar (m.124/II). Tabii ki önceki cezalara ek olarak.
E-posta hack’leme özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamına girdiğinden TCK. 134 gereğince altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırma da söz konusudur.
Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına ilişkin belgelerin veri olarak kaydedilmesi de (TCK. 135/I,II) önceki cezalar eklenmek şartı ile altı aydan üç yıla kadar hapsi cezası ile cezalandırılıyor.
Ayrıca kişilere ait bu hesaplar hukuken onların mal varlıkları içerisinde kabul edildiğinden, mal varlığına karşı işlenen suçlar kapsamında TCK 142. madde ve devamında düzenlenen hırsızlık suçu kapsamında ele alınarak 142/I fıkrasının e bendi gereğince üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası alırlar. Tabii ki önceki cezalara ek olarak.
Diğer taraftan, kişilerin internet bankacılığı hizmetleri dolayısıyla kullandığı bilgileri ele geçirenler, bu bilgileri kullanmasalar dahi TCK 245. madde gereğince önceki cezalar ek olarak üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Şimdi can alıcı noktayı söyleyelim. Bütün bu saydığımız hükümlerden hakkında dava açılmış olan kimse, bu suçu özel bir bilgi ve beceri sayesinde gerçekleştirmiş olduğu için verilecek ceza yarı nispetinde artırılır.
Yaptığım hesaba göre tüm cezaları minimumdan bile alsanız ve yarı nispetinde de artırırsanız ortaya 20 yıla çok yakın bir rakam çıkıyor. İsterseniz bir de siz toplayın. Suçun yapılış şekline göre TCK’da başka maddelerde var. Hacker’lığa öykünen arkadaşlar. Bir kez daha düşünün!
(Bu yazı 9 Nisan 2008 tarihinde yayınlanmıştır.)