e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi Ankara’ya damgasını vurdu
Siber dünya hayatımıza girdiği günden beri var olan bir gerçek var: Siber dünyanın güvenliği. Aslında gerçek dünyanın bir izdüşümü olan siber dünyanın güvenliği ile ilgili yapılması gerekenler gerçek dünyadan çok da farklı değil. Bunlar neler mi? İşte bu sorunun cevabını ben burada vermeyeceğim. Bu ve benzeri soruların cevabı uzmanları tarafından ilgili etkinliklerde anlatılıyor. Bu etkinliklerin en önemlilerinden biri olan ve içinde yere almaktan gurur duyduğum e-Safe Siber Güvenlik Zirvesinden bahsetmek istiyorum.
Siber güvenlik konusunda yerel sorunlara odaklanan Türkiye’nin ilk ve tek etkinliği e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi, 30 Mart 2017, Perşembe günü Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) merkez binasında düzenlendi. Kamu dünyası, sektör ve basının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe yaklaşık 540 kişi katıldı. Güvenlik konusunda uzman isimlerin ve sektör profesyonellerinin yer aldığı zirvede siber güvenlik konusunda önleyici tedbirler masaya yatırıldı.
Türk Telekom etkinliğin elmas sponsoru olarak farkını ortaya koyarken TechData altın sponsor olarak yer aldı. Etkinlikte konuşmacı olanlar ise siber güvenlik alanında birbirinden değerli isimlerdi. Açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın yanısıra Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Ahmet Fethi Ayhan, AVNET Ankara Bölge Müdürü Alper Tarım, Enigmasec Genel Müdürü Igor Lukic, Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Kıdemli Satış Mühendisi Evren Bilgiç, HPE Güvenlik Ürünleri Teknik Danışmanı Kaan Kayan, Infosec Türkiye Genel Müdürü Mert Özarar, Forcepoint Türkiye Satış Mühendisi İlker Metin, Siber İstihbarat Analisti İsmail Saygılı ve Atalay Keleştemur, Vmware Bölge Satış Müdürü Murat Altun, Bilgi İşlem Yöneticisi Muharrem Canbolat, Cisco Güvenlik Teknik Danışmanı Fuat Kılıç, Netaş Danışmanlık ve Yönetilen Hizmetler Kıdemli Müdürü Savaş Erol Uzun, AVNET IBM Teknik Danışmanı Bahadır Özgüven, EGM Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Adli Bilişim Şube Müdürlüğü’nden Furkan Yılmaz, Bilgi Güvenliği Araştırmacısı Kenan Abdullahoğlu, Adli Teknoloji ve Keşif Hizmetleri Müdürü Burak Aytekin ve Avukat Özgür Eralp konuşmacı olarak yer aldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, siber saldırılara karşı hazırlık seviyesinin artırılması ve güvenlik seviyesinin yükseltilmesi için yapılacaklar olduğunun farkında ve daima ileri düzeyde teyakkuzda olmak ve özellikle önleyici mahiyette tedbirleri sürekli olarak geliştirmek durumunda olduğumuzun altını çizdi ve üzerimize düşen görevlerden bahsetti: “Bütün bunlar bize, saldırganlar için zor bir hedef olma misyonunu yüklemektedir. Aslında bu sadece siber alem için değil, içinde yaşanan ve yaşanılan bütün sistemler için geçerli bir nokta. Siber dünyada aslında, içinde yaşadığımız fizik alemde oluşturduğumuz gölgeler şehrinden başka bir şey değil. Siber alemde izi, eli, işi olan ne varsa, fizik alemdeki bir varlığın adeta gölgesinden ibaret.
Siber alemin kendisi de başlı başına bir gölgeler dünyası; Bu alem gibi zafiyetleri ve kuvvetleri var; imkanları ve imkansızlıkları var. Fırsatları ve girdapları var; eskimesi ve yenilenmesi var; aynı zamanda korunması ve kaçınılması gerekenler var. Hırsız her yerde hırsız; güvenlik de her yerde güvenlik… Bize düşen süreç içerisinde teknolojik imkan ve kabiliyetleri artırarak, siber olayları gerçekleşmeden önce tespit etmek. Hızlı müdahale ve koordinasyon ile ortaya çıkabilecek zararları en aza indirme gayreti içindeyiz. Siber güvenlik seviyemizi artırmak için; teknoloji, insan kaynağı ve doğru şekilde tanımlanmış, geliştirmeye açık “Süreçler” şeklinde üç temel bileşenin olduğuna inanıyoruz. Eğer biz, vatansever insanlar olarak bu işi ciddiye almazsak, bilmeliyiz ki, yarınlarımız olmayacak. Savunmadığın yer senin değildir.
Siber güvenlikte tüm kurumlar ve kuruluşlara önemli görevler düşüyor. Kritik kurumlarda kurduğumuz SOME ekiplerinin kendi sistemlerine yönelen tehditler ve bildirdiğimiz zafiyetleri ile ilgili söylediğimiz tedbirleri almasını sağlıyoruz.
2016 yılı fiziksel dünyada olduğu gibi siber dünyada da ülkemize yönelik iç ve dış tehditlerin, saldırıların arttığı bir dönem oldu. Örneğin, 2016 yılında bir önceki yıla göre hizmet engelleme saldırıları 6 kat arttı.”
Sizlere bir önerim olacak. Siber dünya ile bir şekilde bağı olan herkesin siber güvenlik uzmanı olması gerekmiyor. Fakat bu konulardan da çok uzak durmayın derim. Çünkü siber dünyada teknolojiler, uygulamalar, yazılımlar ve cihazlar zamanla eskiyecektir, fakat eskimeyen tek şey siber güvenlik olacaktır. Bir başka deyişle, siber dünya var oldukça siber güvenlikte var olacaktır.
(Bu yazının bir kısmı 9 Nisan 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)