Türk Telekom’un yeni sahibi kim olur?

Türk Telekom’un yeni sahibi kim olur?

3 Ekim 2019 8 Yazar: Musa Savaş

Hakkında yazmamak için kendimi çok zorladığım, dayanamayıp yazdığımda ise cümlelerime çok dikkat ettiğim, ülkemizin güzide markası Türk Telekom. Yine bir yazımızın konususun. Seni ülkemiz ve benim için değerli yapan iki şey var. Birincisi isminde “Türk” var, yani bu millete aitsin, ikincisi 82 milyona bir şekilde dokunuyorsun.

Önce Türk Telekom’un yeniden satışının gündeme gelmesiyle ilgili kısa bir özet yapayım.

2005’te yapılan ihaleyle Türk Telekom’un yüzde 55’i (192 milyar 500 milyon adet A grubu paylar), 6.5 milyar dolara Lübnanlı Hariri ailesinin doğrudan ve Saudi Telecom Company’nin dolaylı ortak olduğu OTAŞ’a devredilmişti. Hikaye güzel başlamıştı. Fakat OTAŞ, Türk Telekom hisselerini teminat göstererek üç Türk bankasından (Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası) 2013’te aldığı 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi geri ödeyemedi. Böylece Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası, Türk Telekom’un çoğunluğuna sahip oldu. Yani hikaye kötü bitti.

Sonrasında kreditör bankalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, teminat hisselerini devralarak kuracakları bir özel amaçlı şirkete (SPV) bir nevi sermaye olarak koymak amacıyla başvurdular. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu başvuruya onay verdi.

Kreditör bankalar tarafından kurulan özel amaçlı şirket Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY) tarafından hisseler devralındı. LYY’den konuya ilişkin yapılan açıklamada “21 Aralık 2018 tarihli hisse devri işleminin sonuçlandırılması, ortaklık yapısındaki belirsizlikleri ortadan kaldıracak, Türk Telekom’un mevcut yatırım ve faaliyetlerini sorunsuz sürdürmesini, ileriye yönelik gerekli adımları zamanında atmasını ve de başarılı operasyon ve hizmetlerinin devamlılığını sağlayacaktır. Temel amacımız mümkün olan en hızlı şekilde gerekli koşulları sağlayarak Türk Telekom hisselerini Türk Telekom’un ve ülkemizin stratejik çıkarlarını gözetebilecek ve Türk Telekom’u daha da ileriye taşıyacak, konusunda uzman bir yatırımcıya devretmektir” denilmişti. Yani özetle biz bunu satacağız diyorlardı.

Daha bir yıl dolmadan neden bankalar hemen harekete geçti dersiniz? Ben size söyleyeyim. Bu yılın ilk iki çeyreğinde Türk Telekom, yatırımcıların dikkatini çekecek bilançolar açıkladı. Henüz açıklanmayan üçüncü çeyrekte oldukça iyi. Üçüncü çeyrekte özellikle mobil abone rakamları dikkat çekici bir artış gösterdi. Şöyle bir örnekle anlatmaya çalışayım. Üçüncü çeyrekte numara taşıyarak veya yeni kullanıcı olarak toplamda bir milyon kişi söz konusuysa bunun yüzde 80’i yani 800 bini Türk Telekom’u tercih etti. Mobil operatörler arasında abone rakamlarına göre Turkcell, Vodafone, Türk Telekom şeklinde olan sıralama Turkcell, Türk Telekom, Vodafone olarak değişecekti. Bilançoda iyi olunca LYY satış için en uygun zaman dedi ve depremden önceki son Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar açıklandı.

Tabii ki deprem hiç düşünülmedi. (Amerikalıların dediği gibi “Act of the God” bizdeki mevzuat dilinde ise yanlış hatırlamıyorsam “Mücbir sebep”) 26 Eylül 2019 Perşembe günü olan deprem ve sonrasında Türk Telekom cephesinde yaşananlar her şeyi alt üst etti. Depremden sonraki iki gün içinde Türk Telekom’un 100 binden fazla abone kaybettiği aldığımız bilgiler arasında. Üçüncü çeyreğin bitmesine bir kaç gün kala yaşanan depremin sebep olduğu rakamsal değişmelerin, üçüncü çeyreğe ne derece yansıyacağını, bir kaç gün içinde resmi olarak açıklanması muhtemel üçüncü çeyrek rakamlarından göreceğiz. Hatta yarın (4 Ekim 2019, Cuma) yapılacak olan Yönetim Kurulu toplantısından sonra bile açıklanabilir.

Peki, olumsuz rakamların gelmesi durumunda ve/veya dördüncü çeyrekte gelmesi mümkün olan olumsuz rakamların iyice belirginleşmesi durumunda muhtemel alıcılar ne yapacak?

Bu soruya hemen cevap vereyim. Muhtemel alıcılardan sadece bir tanesi her ne olursa olsun Türk Telekom’u almaya kararlı. Hem de değerinin üstünde para vererek. Bu arada uzmanlar Türk Telekom’un şu anki değerinin 2 milyar dolara yakın olduğunu belirtiyorlar.

Muhtemel alıcılar kimler mi? İsmi geçenlerin affına sığınarak at yarışlarında kullanılan jargon ile söyleyelim. Favori Çinliler. Plase Katarlılar. Sürpriz yerli bir grup. Türk Telekom’u almaya kararlı olanlar tabii ki favori olan. İşte tam da burada sorulması gereken soru şu: Çinlileri, Türk Telekom konusunda favori yapan şey nedir?

Sonuç olarak bizim milletçe cevabını aramamız gereken esas soru ise şu: Çinliler Türk Telekom’u neden bu kadar çok istiyorlar? Bu soruya gerçek cevabını verirsek, Çinlilerin alıp almamasına da karar verirken, doğru hareket etmiş oluruz. Hep beraber düşünelim. Güzel başlayıp kötü biten bir hikayesi olan Türk Telekom’a ikinci bir kötü hikaye daha yazmayalım.